Tribuna
33 de spectacole de teatru, muzică, dans şi circ pot fi urmărite online la ediţia 2024 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu
Dumitru CHISELIŢĂ
757 vizualizari
33 de spectacole de teatru, muzică, dans şi circ pot fi urmărite online la ediţia 2024 a  Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu
© Credit foto: FITS/Dragoş DUMITRU

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu extinde accesul iubitorilor de artele spectacolului la oferta bogată a festivalului, prezentând anul acesta nu mai puţin de 33 de spectacole online. Spectacolele pot fi urmărite de toţi iubitorii artelor din România sau din străinătate, în baza unui bilet cu preţul unic de 30 de lei, sau în baza unui abonament de 400 lei, care include accesul la toate spectacolele online.

Acestea sunt disponibile pentru cel mult 24 de ore din momentul în care ele sunt programate şi achiziţionate. În total vor putea fi urmărite online 15 spectacole de teatru, zece de muzică, şase de dans şi două de circ contemporan. Programul complet al spectacolelor online poate fi parcurs aici.

 

Două premiere mondiale, de Tim Robbins şi faimosul artist italian Pippo Delbono, vor putea fi urmărite online

Spectatorii online se vor putea bucura de două premiere mondiale din lumea teatrului. Este vorba despre "Afrodita şi Eliberarea Lumii (Un vodevil muzical grecesc)" de Tim Robbins, celebrul actor american, spectacolul fiind o celebrare veselă a puterii de a ierta şi a tăriei inimii de a vindeca până şi cele mai profunde dintre discordii şi "Trezirea", un spectacol plin de candoare şi poezie vizuală, faimosul italian Pippo Delbono revenind la Sibiu cu acest spectacol-confesiune magistral, incisiv, emoţionant şi de neuitat.

Alte spectacole de teatru care pot fi urmărite online sunt "Povestea prinţesei deocheate" (foto) şi "Jocuri, vorbe, greieri...", în regia lui Silviu Purcărete, "O sirenă mai specială" de Pierre Guillois şi Olivier Salvan şi "Pescăruşul", în regia lui Dumitru Acriş. În total 15 spectacole de teatru vor putea fi vizionate online.

 

Corul "Madrigal", etno-jazz, gospel, fado şi chitară argentiniană, în repertoriul online al FITS

În ceea ce priveşte muzica, spectacolele online debutează cu Gala de deschidere FITS - Corul Naţional de Cameră "Madrigal – Marin Constantin", în regia lui Emil Pantelimon, dirijor Anna Ungureanu. Un reper al vieţii muzicale şi diplomaţiei culturale, Corul "Madrigal" este definit prin sonoritatea sa specifică şi un repertoriu vast, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă şi costumele impunătoare.

În plus, spectatorii online se vor mai putea bucura de "Kairós" din Portugalia, o trupă de etno-jazz cu un stil ancorat în peisajul sonor mediteraneean, "Gospel Touch Choir", unul dintre cele mai importante coruri de gospel din Regatul Unit şi SUA, "Hispano", un duo violoncel-chitară din Barcelona care combină eleganţa muzicii clasice spaniole cu intensitatea şi ritmicitatea flamencoului, Ana Pinha, considerată de mulţi una dintre starurile în devenire ale lumii fado şi "Duo Bandini & Chiacchiaretta", duoul de chitară şi bandoneon alcătuit din Giampaolo Bandini şi Cesare Chiacchiaretta, care doreşte să răspândească muzica argentiniană prin intermediul magiei şi al farmecului instrumentelor care o reprezintă cel mai mult. Zece concerte de muzică vor putea fi urmărite online.

 

Carmen, un spectacol flamenco magnetic, are avanpremieră mondială online la FITS

Nici spectacolele de dans online nu vor lipsi din cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). Printre cele mai aşteptate spectacole se numără: "După furtună", un elogiu adus mişcării ca formă de emancipare a umanităţii, Reguli de supravieţuire: omul tigru, o revizitare impresionantă a vârstei mitice a umanităţii, într-un spectacol coregrafic de o expresivitate onirică, "Nocturna" Flamenco. Arhitectura insomniei, o călătorie din zori şi până-n seară care evocă misterele simţirii, cugetului şi memoriei, Acumulări, inspirat de cartea Svetlanei Alexievici despre Cernobîl, "ALICE", coregrafie impresionantă, costume haute couture şi o scenografie elegantă şi nu în ultimul rând avanpremiera mondială "Carmen", celebrul personaj al lui Bizet revenind pe scenă pentru a ilustra condiţia universală a femeii, un spectacol flamenco magnetic, emoţionant şi impresionant.

 

Nu lipsesc nici spectacolele de circ

Spectacolele de circ completează tabloul artistic de la FITS prin "Julieta", un spectacol care relatează povestea unei femei cu multe experienţe şi bizarerii, şi care pune sub lupă multiplele faţete ale bătrâneţii şi "Circ în stil African", un spectacolul semnat de Yamoussa Bangoura, inspirat de viaţa de zi cu zi din Guineea care aduce în prim-plan frumuseţea, tinereţea şi arta culturii africane.

 

Zece zile de FITS Talks cu scriitorul Marius Chivu

Nu în ultimul rând, pentru al treilea an consecutiv, scriitorul Marius Chivu continuă seria dialogurilor "FITS Talks". Zilnic, pe durata festivalului, unii dintre cei mai importanţi artişti români prezenţi la FITS sunt invitaţi la o discuţie informală despre festival şi teatru, despre arta şi misiunea lor, dar şi despre bucuriile şi pasiunile pe care le au. La finele conversaţiei, un chestionar inedit va ajuta publicul să-i descopere mai bine pe invitaţi, aşa cum, poate, nu i-a văzut niciodată până acum. "FITS Talks" se va transmite zilnic, LIVE, pe pagina de Facebook a Festivalului, de la ora 13, şi, mai apoi, pe canalul de YouTube. Interviurile FITS Talks pot fi urmărite în mod gratuit.

 

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, 830 de evenimente şi 5000 de artişti din 82 de ţări

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari şi importante festivaluri de teatru din lume, are loc anul acesta la Sibiu în perioada 21 iunie – 30 iunie, tema ediţiei cu numărul 31 fiind PRIETENIE. Până în acest moment, FITS are 830 evenimente incluse în program şi aşteaptă peste 5000 de artişti din 82 de ţări. Printre noutăţile din acest an se numără o schimbare de structură pentru Bursa de Spectacole, evenimentul asociat FITS, care reprezintă o platformă de dialog între tinerii artişti, operatorii culturali, instituţiile de spectacole şi reţelele culturale. Ediţia din acest an va include şi un bogat sezon francez, care va celebra cei 100 de ani ai Institutului Francez în România, precum şi un amplu sezon polonez, care va oferi o avanpremieră a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025. Aplicaţia FITS include în acest moment toate evenimentele programate în cadrul ediţiei din acest an şi permite personalizarea programului şi multe alte facilităţi. Aplicaţia FITS poate fi descărcată gratuit atât în Google Play, pentru Android, cât şi în AppStore, pentru iOS.

 





comentarii
1 comentarii

Cultură liberală!
Un cititor
15.06.2024 06:12
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB