Tribuna
PNL
30 de ani de la Revoluția din 1989, marcați la Mitropolia Ardealului: ”Au îngenuncheat în fața Catedralei și au spus rugăciunea «Tatăl nostru». A fost atât de impresionat acel moment încât eu nu l-am uitat și nu-l voi uita niciodată”
Adrian POPESCU
2214 vizualizari
30 de ani de la Revoluția din 1989, marcați la Mitropolia Ardealului: ”Au îngenuncheat în fața Catedralei și au spus rugăciunea «Tatăl nostru». A fost atât de impresionat acel moment încât eu nu l-am uitat și nu-l voi uita niciodată”

La inițiativa și sub patronajul Mitropoliei Ardealului, în Aula ”Ioan Mețiu”  a Facultății de Teologie ”Andrei Șaguna”,  a avut loc simpozionul denumit ”30 de ani de la Revoluția din Sibiu”., evenimentul fiind în consonanță cu decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anume de a organiza evenimente și acțiuni prilejuite de aniversarea celor 30 de ani de la căderea regimului comunist din România.

Lucrările au debutat cu intonarea Imnului Național al României.

Simpozionul - care este   inclus în programul Zilelor Șaguniene - a fost deschis de consilierul cultural, Pr. Lect. Dr. Emanuel Pavel Tăvală, care a notificat cadrul prelegerilor, a prezentat referenții și a introdus auditorul în cadrul Revoluție din 1989, menționând succint și aspecte legate de schimbările din România. Ulterior, lucrările simpozionului au fost preluate și conduse de ÎPS Dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului și Arhiepiscopul Sibiului.


 

Rugăciunea «Tatăl nostru»
 

Înaltpreasfințitul Laurențiu, a rememorat clipe petrecute în curtea Facultății de Teologie , pe străzile Sibiului, prin spitalele Sibiului, după ce au început represaliile împotriva manifestanților în Piața Mare. Emoționante și surprinzătoare au fost confesiunile Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, legate de vocația și calităţile spirituale ale preotului în acele zile tumultoase, ”o provocare pentru sine și pentru Biserică, pentru a asigura o pastoraţie autentică, așa cum avea să procedeze în acele zile de cumpănă așa cum am procedat și când ne-am dus la Spitalul Județean Sibiu”. Mitropolitul Ardealului relata cu emoție clipa când au  ieșit tinerii alături de revoluționari.

 ”Au îngenuncheat în fața Catedralei și au spus rugăciunea «Tatăl nostru». A fost atât de impresionat acel moment încât eu nu l-am uitat și nu-l voi uita niciodată (…) Armata Română ne-a ocrotit atunci, am avut o patrulă specială, pentru că în această aulă primisem ajutoare. Mitropolitul Antonie m-a pus responsabil, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim și părintele profesor Nicolae Dura. Aveam o teamă mare pentru că eram profesori și-mi dădeam seama ce înseamnă să gestionezi într-o vreme de război bunuri care aparțin poporului”, a spus ierarhul.
 

Armata e cu noi!
 

ÎPS Dr. Laurenţiu Streza avea să mai mărturisească că a simțit o mare ușurare sufletească atunci când a aflat că armata a decis să susțină crezul și voința populației. În nota aceasta a stărilor confuze sădite în rândul românilor  am reținut și confesiunile actualul Comandant (Rector) al Academiei Forțelor Terestre, Sibiu, care în 1989 avea în subordine atelierele mecanice pentru  elicoptere, motoare și armament. ”Întâmplarea a făcut ca pe 16 decembrie să fi fost în Timișoara și să aud acele strigăte cu un coleg: «Jos tiranul!», «Jos Ceaușescu!». Eram îmbrăcat militar, mergeam către un restaurant militar din Timișoara. Aveam 24 de ani și când am auzit acele cuvinte am decis să plecăm. În acea noapte am venit la Sibiu, dimineața am ajuns la Sibiu, iar seara s-a dat alertă generală în unitățile militare. Armata nu era pregătită pentru a interveni în situația în care a fost pusă. La unitatea de elicoptere la care eram am primit diverse ordine, printre care și unul pe care pe mine m-a îngrozit. Trebuia să detașăm câteva elicoptere cu o unitate și jumătate de foc către Caransebeș pentru a interveni pe Timișoara, eu știind și auzind ceva de acolo. Evident că lumea încerca să vorbească chiar și-n interiorul unităților militare. Ne adunam și discutam, simțeam schimbarea. Erau și unii care nu doreau această schimbare, pentru că-mi amintesc că un coleg de-al nostru a fugit din unitate și din parcarea unității a tras către noi”, a spus comandantul AFT. 

Gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan a trecut în revistă  -în finalul intervenției domniei sale -  efectele produse de Revoluția din 1989 pentru Armata Română, care iată ”este integrată în viziunea euroatlantică, ca actor credibil și furnizor de securitate, o armată care deservește  România prezentă și viitoare ale României”. 
 

La 18 ani
 

Despre căderea comunismului în Europa și în România, dar și despre evenimentele din decembrie 1989 de la Sibiu a vorbit decanul Facultății de Științe Socio-Umane din Sibiu, prof. univ. dr. Radu Sorin, care la rândul său a descris sentimentele duale pe care le-a simțit  în  anul în care abia împlinise 18 ani.  Radiografia pertinentă despre România comunistă și post comunistă  a avut darul de a trezi admirația Mitropolitului care considera că asemenea cursuri de istorie pot fi susținute, într-un cadru mai amplu, și pentru studenții teologi.
 

Doi cunoscuți revoluționari și o carte
 

Alte aspecte punctuale din acei ani au fost prezentate  de revoluționarii Puiu Nicolae Fesan, dar și de pr. Nicolae Streza, care și-au focusat discursul si pe cadrul național, în antiteză cu revoluția înfăptuită cu jertfă de sibieni. Cei doi au oferit date interesante, nepublicate încă, care se regăsesc în dosarele revoluției, dar și în consemnări individuale. Ultima intervenție din simpozion a revenit Pr. Lect. Dr. Emanuel Pavel Tăvală, care a prezentat  volumul „Să nu uităm! Mărturii și mărturisitori despre evenimentele din decembrie 1989 de la Sibiu”, semnat de Neculae Tudosoiu. În final ”Corul Facultății de Teologie” din Sibiu, condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre și Grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” al facultății sibiene au interpretat colinde.


comentarii
1 comentarii

Armata e cu noi pe naiba! Au ciuruit tot, si apoi au venit cu lozinci goale! Daca cititi cartea din imaginea de mai sus, veti vedea acest lucru si va veti convinge!
Cand o sa recunoasca si o sa-i scoata in fata pe criminali, atunci vor recastiga respectul meu si al multor romani! Pana atunci, la revedere, nu exista armata romana pt mine!
tic-tac
04.12.2019 11:05
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia