FITS 2024
Tribuna
256 de cereri neonorate la grădiniţe
256 de cereri neonorate la grădiniţe
* Cele mai multe, respectiv 40, sunt la grădiniţa 41 * Majoritatea cererilor neonorate sunt la grădiniţe din municipiul Sibiu * Cele mai multe grădiniţe depăşesc cu mult numărul maxim de elevi dintr-o grupă, respectiv 20 * În planul de învăţământ pentru anul şcolar 2009-2010 sunt prinse 14.184 de locuri în grădiniţele de stat, 478 în cele particulare autorizate şi 160 în învăţământul special preprimar *
Criza locurilor în grădiniţe nu a ocolit nici în acest an judeţul Sibiu. 256 de cereri au rămas neonorate, şi în majoritatea grădiniţelor numărul de elevi din fiecare grupă este peste cel maxim recomandat. Problema este cunoscută de autorităţi, care spun că este posibil ca printre cei 256 de copii să fie şi micuţi care nu au împlinit 3 ani, şi care susţin de asemenea că învăţământul preşcolar nu este obligatoriu. "Este posibil să fie în jur de 250 de cereri în aşteptare. În mod categoric majoritatea sunt în mediul urban, cele mai multe în municipiul Sibiu", precizează Elena Gaboş, inspector şcolar general adjunct.

Cea mai lungă listă, la grădiniţa 41

Din datele existente la nivelul Inspectoratului Şcolar General, cele mai multe cereri neonorate, respectiv 40, sunt la grădiniţa 41 din Sibiu. Reprezentanţii unităţii nu au putut oferi un punct de vedere, motivând că doamna directoare este în concediu şi că ar fi singura care ar putea da informaţii în legătură cu acest subiect.

Mult peste maxim

Multe grădiniţe au listele de aşteptare mai reduse sau nu le au deloc, în schimb au depăşit cu mult numărul maxim de elevi într-o grupă, şi anume 20. La grădiniţa numărul 16 de pe strada Mitropoliei sunt doar 4 cereri neonorate, însă în cele două grupe mici sunt 33 şi 34 de elevi. Directorul unităţii de învăţământ spune că lista de aşteptare ar fi fost cu siguranţă mai lungă, dar nu au fost luate în calcul cererile celor cu domiciliul în alte localităţi. Prioritate au avut copiii care locuiesc în zonă şi cei ai căror părinţi au locul de muncă în apropiere. Numărul maxim s-a depăşit şi la grădiniţa 42, unde nu a rămas nimeni pe lista de aşteptare dar în cele 2 grupe mici sunt câte 28 de copii, iar în grupa mijlocie, 31.

Ultima şansă, să se retragă din înscrişi

Autorităţile spun că părinţii ai căror micuţi nu au prins loc în grădiniţele de stat au la dispoziţie şi învăţământul preşcolar particular, care "poate fi o soluţie de avarie". De asemenea, sunt şi şanse ca nu toţi micuţii înscrişi să se prezinte la cursuri. "Întotdeauna s-a întâmplat acest lucru, am pornit la drum cu un număr de înscrişi şi practic s-a diminuat, şi atunci au mai fost chemaţi de pe listele de aşteptare", adaugă Elena Gaboş. În planul de învăţământ pentru anul şcolar 2009-2010 sunt prinse 14.184 de locuri în grădiniţele de stat, 478 în cele particulare autorizate şi 160 în învăţământul special preprimar.comentarii
6 comentarii

adevarul e ca este explozie de nasteri
25.08.2009 07:29
Mergeti la gradinite in jurul Sibiului, unde sit locuri DESTULE! Oricum orice roman devine navetisit, mai bine de la anu' zero!
Muma
25.08.2009 08:58
Sectorul privat sustine in orice economie sanatoasa tot statul! Si "autoritatile" spun ca gradinitele private sunt "o solutie de avarie"!!! Ce gandire depasita, comunista si ingusta! Fara privati (in orice domeniu) si contributiile lor umflate an de an nu ati mai avea nici bani de hartie igienica sa va stergeti, autoritatilor de c...t!!! Schimbati-va odata sau lasati altii sa faca treaba, nu sa stea degeaba pe spagi cat mai grase!
comunisti pana in panzele albe
25.08.2009 10:07
este adevarat ca doamna directoare este in concediu o saptamana -una din toata vara - dar educatoarea care ii tine locul se afla in gradinita.doamna contabila este cea care a informat eronat reporterii.
rodidi
25.08.2009 12:04
n-aveti locuri destule ca primarul Johanis cu echipa de retrocedatori au rezolvat problema spatiilor in care au functionat n gradinite
marius
25.08.2009 14:05
ar trebui mai multe gradinite in sibiu
al
25.08.2009 21:17
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica