Tribuna
243 de dascăli din judeţ au susţinut examenul de definitivat
Ana Maria MĂTUŞOIU
1761 vizualizari
243 de dascăli din judeţ  au susţinut examenul de definitivat
Peste 240 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar de stat au susţinut, joi, examenul de definitivat. Examenul s-a desfăşurat între orele 10-14, la Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Sibiu.

La nivel naţional, proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ
s-a desfăşurat în 42 de centre de examen, câte unul în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti. Dintre candidaţii înscrişi, aproape 1.000 nu au putut să participe la examen. "Dintre cei 10.297 de candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, au fost admişi să participe la proba scrisă 9.385 dintre aceştia după ce au îndeplinit cumulativ cele trei condiţii prevăzute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare în spe­cialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs "bine" sau "foarte bine" şi minim media 8 la cele 
două inspecţii speciale la clasă defăşurate pe perioada anului şcolar. Cei mai mulţi candidaţi sunt cadre didactice în învăţământul preşcolar (1.801 candidaţi) şi primar (1.433 candidaţi)", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educa­ţiei Na­ţionale. În judeţul Sibiu, s-au înscris 243 de cadre didactice, 241 validându-şi fişele de înscriere. Potrivit datelor centralizate de Inspec­toratul Şcolar Judeţean Sibiu, 27 de dascăli nu s-au pre­zentat
la examen, iar 48 s-au
retras în timpul susţinerii probei.
 
Minim opt pentru promovare

Anul acesta, examenul de definitivat s-a organizat la 127 de discipline. Proba scrisă a conţinut subiecte de specia­litate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei. "Pentru promovarea acestui examen candidaţii trebuie să obţină nota minimă 8", a spus Livia Creţulescu, purtătorul de cu­vânt al IŞJ Sibiu. Cadrele di­dactice care promovează exa­menul au dreptul de a profesa în învăţământul preuniversitar. Rezultatele iniţiale ale exa­menului de definitivat vor fi afişate marţi, 14 iulie. Dascălii nemulţumiţi de note pot să depună contestaţii în aceeaşi zi, urmând ca până în 17 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 18 iulie.
MEN mai anunţă că, pentru evaluarea lucrărilor scrise şi soluţionarea contestaţiilor, s-au constituit şase centre la nivel naţional, prin arondarea disciplinelor de examen. Astfel, lucrările tuturor candi­daţilor care au optat pentru o anumită disciplină de exa­men sunt evaluate în acelaşi centru. Subiectele de examen au fost elaborate, pentru fiecare disciplină în parte, de către Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare şi vor fi publicate, după susţinerea probei, la ora 15, pe http://subiecte2015.edu.ro.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA