Tribuna
24 ianuarie, zi liberă pentru bugetari! Prima minivacanţă din 2020 începe vineri
Rareș BIŢU
1629 vizualizari
24 ianuarie, zi liberă pentru bugetari! Prima minivacanţă din 2020 începe vineri

România sărbătoreşte vineri, 24 ianuarie, Mica Unire - Unirea Principatelor Române. De anul trecut, Ziua Unirii Principatelor Române a fost inclusă pe lista zilelor nelucrătoare, iar salariaţii nevoiţi să muncească în această zi au dreptul, potrivit Codului Muncii, la compensaţii financiare acordate de angajator.  
2019 a fost primul an când această sărbătoare a fost şi zi liberă. În acest an, 24 ianuarie pică vinerea şi aduce prima minivacanţă din noul an. Şi pentru elevi, studenţi şi profesori ziua de 24 ianuarie este liberă.
"Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Procesul a început odată cu adoptarea Regulamentelor Organice între 1831-1832 în Muntenia și Moldova, care stipulau necesitatea unificării politice, urmate de acorduri vamale între 1833 și 1835 și lichidarea posturilor vamale între cele două țări începând cu 1 ianuarie 1848, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii a stăvilit pentru un timp ambițiile geopolitice ale imperiului rus la Dunărea de jos, fără a consolida efectiv imperiul Otoman de care depindeau principatele, ceea ce a creat un context favorabil realizării unirii. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România", scrie wikipedia.ro.
Legislaţia în vigoare stabileşte că angajatorii sunt obligaţă să dea liber salariaţilor în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, cu excepţia locurilor de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă: unităţi medicale şi de intervenţie publică, unităţi de alimentaţie, etc.

Calendarul zilelor  libere în 2020


1 ianuarie – Anul Nou – zi liberă sărbătorită miercuri; 
2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou – zi liberă sărbătorită joi; 
24 ianuarie – Ziua Principatelor Române – zi liberă sărbătorită vineri; 
17 aprilie – Vinerea mare – zi liberă sărbătorită vineri; 
19 aprilie – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică; 
20 aprilie – A doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni; 
1 mai – Ziua Muncii – zi liberă sărbătorită vineri; 
1 iunie – Ziua Copilului – zi liberă sărbătorită luni; 
7 iunie – Rusalii – zi liberă sărbătorită duminică; 
8 iunie – A doua zi de Rusalii – zi liberă sărbătorită luni; 
15 august – Adormirea Maicii Domnului – zi liberă sărbătorită sâmbătă; 
30 noiembrie – Sfântul Andrei – zi liberă sărbătorită luni; 
1 decembrie – Ziua Națională a României – zi liberă sărbătorită marți; 
25 decembrie – Crăciunul – zi liberă sărbătorită vineri; 
26 decembrie – A doua zi de Crăciun – zi liberă sărbătorită sâmbătă

comentarii
1 comentarii

Nu s-au terminat bine sarbatorile ,ca bugetarii au din nou liber.Stiu ,se va spune ca vor recupera aceste ore, insa toata lumea stie ca se va face numai pe hartie, asa incat timpul trece leafa mare merge .
Teo
22.01.2020 15:16
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia