Tribuna
20 de kilograme de porumb, măcinate în weekend la Muzeul în Aer Liber
Andra MARINESCU
2334 vizualizari
20 de kilograme de porumb, măcinate în weekend  la Muzeul în Aer Liber
Moara de apă din Topleţ, găzduită de Muzeul în Aer Liber, a fost funcţională la sfârşitul săptămânii trecute. Nu mai puţin de 20 de kilograme de porumb au fost măcinate, muzeul bucurându-se şi de aproape 2.500 de vizitatori care i-au trecut pragul în weekend.

În fiecare weekend, Muzeul în Aer Liber pregăteşte fel de fel de activităţi pentru toate vârstele. La sfârşitul săptă­mânii trecute, instituţia a pus la cale un program de ani­maţii culturale ce a cuprins, printre altele, şi măcinarea porumbului de o moară con­struită 100% din lemn de fag şi susţinută de piloni din pia­tră. Moara de apă din Topleţ, judeţul Caraş Seve­rin, se află în patrimoniul ASTRA de la finalul anilor '60, având o roată orizontală prevăzută cu ciutură din lemn. Potrivit lui Lucian Robu, muzeograf al Complexului Naţional Mu­zeal ASTRA Sibiu, "Moara este funcţională după ce am restaurat pietrele neferecate. Practic, apa acţionează pietrele de moartă din punct de vedere mecanic, iar aduc­ţiunea apei se face pe un ca­nal şi pe un jgheab de lemn".
Moara de apă din Topleţ este unul dintre monumen­tele reprezentative ale Mu­zeu­lui ASTRA. Satul de unde provine este din Banatul de Munte, o zonă cu tradiţie în morărit. Făina rezultată din cele 20 kg de porumb va fi folosită pe viitor în de­monstraţiile culinare de la Târgul de ţară.

Ateliere de confecţionat bijuterii şi mori de apă

Alături de tradiţia moră­ritului de odinioară, în Muzeul în Aer Liber au avut loc ateliere meşteşugăreşti, de confecţionare a bijuteriilor ţărăneşti din piele şi măr­gele, de pictură a mobi­lie­rului ţărănesc cu motive ma­ghiare şi săseşti, de pictură pe lemn şi piatră, dar şi ateliere de tâmplărie şi de confecţionare de mori de apă miniaturale.
Toate aceste activităţi au fost organizate în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Si­biului în cadrul programului de animaţii culturale "ANIMĂ ASTRA!".

 comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA