Tribuna
2 iunie, Ziua Națională a Adopției sau despre cum David și-a găsit o familie
În fiecare an, în 2 iunie este sărbătorită Ziua Națională a Adopției. Anul acesta, cu această ocazie, nu va fi organizat niciun eveniment public la DGASPC Sibiu, din cauza măsurilor impuse pentru limitarea îmbolnăvirii cu COVID-19. În schimb, instituția a făcut publică povestea lui David, un băiat care, anul trecut, pe vremea aceasta, și-a găsit loc în sânul unei familii cu suflet mare.


"Sunt momente în care fericirea parcă e mai profundă, mai adevărată atunci când e răsărită din durere, suferință și multă așteptare. Acel zâmbet sincer ivit după o criză de plâns, curcubeul de după ploaie... și exemplele pot continua. Contrastul acesta de sentimente ne-a însoțit pe tot parcursul zilei în care am cunoscut familia, ce de curând a adoptat un copil. David a avut șansa la o nouă familie chiar de ziua adopției. Acum părinții se consideră cei mai fericiţi şi se bucură de familia mult visată și de casa plină de zâmbete", arată DGASPC Sibiu.
Simpla prezență la un eveniment poate schimba viața unui copil. Așa s-a întâmplat cu această familie, care a participat la evenimentul organizat de DGASPC Sibiu- Compartimentul Adopții și postadopții, special pentru copiii adoptați chiar de Ziua Națională a Adopției, în 2 iunie 2019.
“Până în prezent, noi nu am putut face copii și m-am gândit sa adoptăm, dar nu am făcut niciun pas în acest sens. Întâmplător, discutând cu șefa mea despre acest subiect, m-a invitat la un eveniment dedicat adopției, la care ea era voluntar, pentru a afla mai multe despre adopție și pentru a cunoaște persoane in situația noastră. La eveniment, am cunoscut o familie care a adoptat un copil, care ne-a încurajat foarte mult și ne-a împartășit din experiența personală și ne-a încurajat să facem acest lucru. În plus am rămas impresionată de asemănarea fizica a copilului cu tatăl adoptiv. După eveniment, primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns la serviciu a fost să mă duc în biroul șefei mele și să-i spun că sunt hotărâtă să adopt un copil. Așa, am început procedura de adopție pentru David, noul membru al familiei noastre de care suntem foarte mândri”, a povestit Rebeca, mama copilului adoptat.
Proiectul „Hai, sa sărbătorim adopția!” organizat anul trecut în 2 iunie, și-a propus să întâlnească persoane/familii care au o experiență comună, aceea a adopției, pentru a crea o comunitate și un sprijin pentru persoanele care intenționează să adopte sau vor să cunoască mai multe informații despre acest subiect. Totodată, conform DGASPC Sibiu, și-a propus să sensibilizeze opinia publică cu privire la nevoia copiilor abandonați de a trăi intr-o familie .
”Mi-am propus atunci că dacă un singur copil va fi adoptat ca urmare directă a acestui eveniment înseamnă că și-a atins scopul, iar adopția lui David confirmă reușita”, a spus Olimpia Indrieș, seful Serviciului Juridic, Adopții și Postadoptii Sibiu .


Procedura de adopție, finalizată în mai puțin de jumătate de an


DGASPC Sibiu povestește că timid, dar bucuros, David a mers acasă după trei luni de când și-a cunoscut actualii părinți, iar în mai puțin de o jumătate de an s-a realizat procedura de adopție. 
„Când am pornit procedura de adopție, nu ne-am proiectat un anume copil în minte. Știam că ne dorim să avem un copil și nu am avut cerințe speciale sau preferințe, am fost foarte deschiși și încrezători că Dumnezeu ne va trimite copilul potrivit. M-am gândit că dacă aș cere o fetiță, iar pentru mine este pregătit un băiețel, aș greși, așa că n-am avut nici o astfel de preferință, privind genul, dar nici alte particularități legate de etnie, culoarea tenului sau a părului, statut social, etnic, cultural, economic sau istoric medical al părinților. Mi-am dorit să am cât mai multe șanse de a lua un copil acasă. Singura dorință a fost legată de vârstă, maxim 6 ani, însă numai pentru că noi avem șapte ani de căsnicie”, spune mama băiatului adoptat.
“Chiar dacă pare ireal ce vă spun, eu chiar am visat cu câteva luni înainte un băiețel cu ochi albaștri, mai mărișor, îmbrăcat în alb. Și iată că visul s-a adeverit. Când am văzut poza cu el am știut că el va fi copilul nostru”, a povestit tatăl băiatului.
David este acum un copil vesel, energic și fericit. Îi place să se joace cu părinții, are prieteni în comunitate, îi plac animalele, în special porcul și pisica, iar în familie a fost acceptat imediat. Ba mai mult, s-a integrat atât de bine încât copiază comportamentul părinților și a început să o ajute pe mama la treburile casnice.
“Prima săptămână a fost mai grea, dar apoi imediat s-a acomodat. Întâmplarea face ca tocmai a doua zi după ce a ajuns la noi acasă să participăm la cununia fratelui meu, prilej cu care l-a cunoascut toată familia. Majoritatea rudelor au crezut că este copilul nostru, pentru că seamănă foarte mult cu noi, și mi-au reproșat că le-am ascuns acest lucru, până atunci. Adică faptul că avem un copil” povestește  Rebeca.


83 de copii declarați adoptabili, în județul Sibiu


În județul Sibiu, în prezent, sunt 83 de copii declarați adoptabili.
Familia adoptivă a lui David are și un mesaj încurajator pentru cei care se gândesc să adopte: ”Fiți încrezători și nu aveți așteptări prea mari, pentru că un copil care este iubit se transformă și face progrese incredibile. Fiecare copil este pregătit de Dumnezeu pentru părinții adoptivi, după asemănarea lor. Multă lume ne descuraja în ceea ce privește procedura de adopție. Oamenii fie aveau greșeli de concepție despre copiii adoptabili, fie aveau rețineri legate de birocrația excesivă sau perioada îndelungată a procedurii, însă nu ne-am lăsat influențați și se dovedește că am procedat corect. Multe dintre persoanele care își exprimau părerea nu cunoșteau sistemul și nici nu au trecut prin experiența adopției, motiv pentru care nu le-am acordat importanță. Asadar, dacă vreți să adoptați un copil, luați legătura cu familii adoptatoare, pentru că ei sunt în măsură să vă sfătuiască cel mai bine, să vă împărtășească din experiența personală. Și asta ajută foarte mult”
Detalii despre procedura de adopție pot fi aflate de la DGASPC Sibiu, Compartiment Adopții și postadopții (strada Mitropoliei, nr.2) sau apelând numărul de telefon 0269/232066, interior 50. (A. M.)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia