Tribuna
SEVIS
19 milioane lei pentru Spitalul din Cisnădie. Clădirea din anii 40 va fi modernizată, extinsă și dotată
Sorana MAIER
1704 vizualizari
19 milioane lei pentru Spitalul din Cisnădie. Clădirea din anii 40 va fi modernizată, extinsă și dotată
© Răzvan NEGRU

Spitalul orășenesc din Cisnădie va fi modernizat și extins printr-un amplu proiect cu finanțare europeană, care prevede inclusiv construcția unui nu corp de clădire.

Proiectul ”Reabilitare și dotare cu aparatură medicală a Ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Orășenesc Cisnădie” propune modernizarea construcției din anul 1940, unde funcționează ambulatoriul actual și care este realizată mixt, din zidărie portantă și beton.

Clădirea a fost realizată inițial pentru a avea funcțiunea de locuință și, ca atare, nici nu există o legătura directă cu clădirea spitalului.

În prezent, clădirea veche nu este utilizată, deoarece nu asigură funcționalitatea necesară serviciilor medicale.

Proiectul va însemna reabilitarea acestei construcții, extinderea cu un edificiu nou, similar ca volum și modern ca estetică, aducerea secțiilor de ambulatoriu din spital în corpul nou modernizat și dotarea ambelor corpuri de clădire cu aparatura medicala necesară în vederea refuncționalizării spațiilor existente, pentru a asigura funcțiunile specifice de bază ale programului de ambulatoriu.

În final, până în data de 30 iunie 2021, vor fi create spații moderne pentru ambulatoriul de specialitate și laboratoarele care îl deservesc, pe o suprafață de 1.912 mp, iar clădirea în ansamblu va asigura fluxurile medicale necesare, concomitent cu conectarea tuturor utilităților și instalațiilor necesare în noua construcție, ce va beneficia și de un sistem de management energetic.

Valoarea totală a proiectului este de 19.700.660,07 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAP, în calitate de Autoritate de Management, este de 10.486.735,00 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (peste 2,25 milioane euro), ținând cont și de valoarea neeligibilă din cererea de finanțare, în sumă de 8.999.910,07 lei, inclusiv TVA.

În anul 2017 au fost făcute în cadrul cabinetelor de specialitate din Ambulatoriul integrat din Cisnădie un număr de 9.277 consultații și un număr de 5.763 tratamente. În laboratoare s-au efectuat 11.252 investigații și 78.926 analize medicale.

Ca urmare a implementării actualului proiect, va scădea numărul internărilor și rata generală de spitalizare, iar Ambulatoriul integrat de specialitate va dotat cu echipamente medicale și mobilier specific activităților medicale din Spital. Acesta este un câștig imens pentru cadrele medicale și pentru cei aproximativ 50.000 de potențiali pacienți care se vor putea adresa acestei unități medicale modernizate, a explicat Otilia Man, administratorul public al Cisnădiei.

Contractul a fost semnat luni, la Consiliul Județean, în prezența lui Simion Crețu, director general ADR Centru, și a Danielei Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

„Administrația publică locală este foarte preocupată de reducerea cheltuielilor financiare, de reducerea volumului de muncă a angajaților și de reducerea stresului pe care-l au pacienții. În întregul județ se investesc fonduri europene pentru creșterea calității actului medical, o mențiune deosebită fiind pentru Cisnădie. Acest oraș a fost primul beneficiar de fonduri europene prin programul REGIO 2014-2020, deoarece în urmă cu doi ani am semnat finanțarea pentru reabilitarea Ansamblului Bisericii Evanghelice, primul proiect POR din țară. Acum investim în  inclusiv în sănătate, la Cisnădie și investim și în dezvoltarea tinerei generații, prin proiectul finanțat pentru Creșa din Avrig. Toate aceste investiții vor duce la creșterea calității vieții cetățenilor”, a spus luni Simion Crețu, director general ADR Centru.

© Răzvan NEGRU


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia