Tribuna
Sevis
15 ani de arhipăstorire cu ”Pecetea smereniei”
Adrian POPESCU
1853 vizualizari
15 ani de arhipăstorire cu ”Pecetea smereniei”

IPS Laurențiu în 2005 era ales arhiepiscop al Sibiului și mitropolit al Ardealului, fiind întronizat în ziua de 13 noiembrie. De atunci și până acum au trecut mai bine de 15 ani, răstimp în care a slujind Sfânta Liturghie în comunitățile eparhiei, a adus mângâiere sufletelor întristate ale preoților sau credincioșilor, sprijinind pe cei foarte mulți aflați în nevoi materiale, bolnavi sau văduvi. Anul acesta bucuria înfăptuirilor vrednice a fost înnourată de efectele pandemiei provocate de coronavirus (COVID-19) dar și de cei trecuți la cele veșnice, cunoscuți sau necunoscuți. Din aceste considerent a marcat în discreție totală cei 15 ani de la întronizarea Înaltpreasfinției Sale. Chiar și așa se cuvine a trece măcar lapidar peste această lucrare pastorală săvârșită de Înaltpreasfinția Sa, cel care s-a folosit de vasta sa experiență de profesor la Catedra de Teologie Liturgică pentru a da o nouă lumină și o mai mare reverență absolvențlor de teologie, considerente pentru care a fost ales și membru de onoare al Academiei Române, dar și membru corespondent al Academiei de Litere, Științe și Arte din La Rochelle, Franța. Ca atare îi dorim mulți ani blânzi și binecuvântați de Dumnezeu, cu mare dăruire și cu aceeași înțelepciune de prea vrednic și ales părinte duhovnicesc, în aura jertfelniciei cucernicii.

comentarii
52 comentarii

Articolul de față a fost realizat cumva la comanda Mitropoliei Ardealului? Acest material de presă duhnește de ode gratuite la adresa unuia dintre cei mai aroganți și mai infatuați conducători ai BOR.
Înalt preasfințite părinte, cum rămâne cu starea fostei reședințe mitropolitane(fosta Casă a pionierilor) de pe B-dul Victoriei, monument de arhitectură care se degradează pe zi ce trece?
De ce vă plimbați în fiecare zi într-un Mercedes?
Preot de la sat
15.11.2020 23:43
ba popescule ce pacat ca nu mai e congresul xiv, cantarea romaniei pt pupat in kurrrrr
as
16.11.2020 21:43
Pecetea smereniei????? haios O adevarata smerenie a aratat-o Domnul Isus -- apoi multi martiri ai credintei Un model a fost si -- Francesco ds Sisi-- inbracat in haine zdrentuite cesind la oameni ca sa dea mancare la bolnavi si nevoiasi -- asta cu palaria aurita si toiag de argint e doar un -impostor -- care va da socoteala in fata Lui DUMNEZEU-- Ma intreb daca a citit Biblia odata macar.
17.11.2020 20:03
Este acolo unde l-a pus Dumnezeu, ca toate se fac din si cu voia Domnului. Si acest om ca orice alt om va da socoteala in fata lui Dumnezeu pentru ca nimeni de pe pământ nu este drept si fără de greșeala, nu e bine sa il judeci tu pe altul când poate tu ești mai plin de greșeală decât el, vorba aia rade ciob de oala sparta.
Domnul sa ii dea putere și voință și credință sa se roage mai departe pentru neamul romanesc asa bun sau rău cum este el mai ales acum in vreme de necaz.
18.11.2020 20:39
IIsus Hristos pe pământ a stat cu vameși și cu păcătoși si a vindecat oameni indraciti, iar pe cruce a mântuit un tâlhar care a avut credință, biserica ortodoxa romana este apostolică si slujitorii ei slujesc lui Hristos, Hristos este capul bisercii si conducatorul ei si El este judecatorul tuturor celor vii si morti, nu îl mai judecati voi pe acest om ca nu aveti autoritate, ba dimpotriva va atrageti pedeapsa asupra voastra ca judecati gresit un preot care isi face datoria, este totusi mitropolitul Ardealului, putin respect, omul are o varsta si o cultura si este doctor in teologie si membru al academiei romane,
19.11.2020 01:14
OK -- daca Isus e capul biserici ,-- adica Pastorul cel Bun --atunci dai coiful de aur si bata de argind -- Domnului Isus -- iar tu domnule sa fi imbracat ca Domnul Isus cand era pe pamant , adica fi o oita in turma Domnului Iar eu omule nu judec pe nimeni fiindca nu am dreptul -- DOAR SPUN UN ADEVAR --pe care il vede si orbii-
@ 01:14
20.11.2020 19:34
Un semianalfabet funcțional il judecã pe mitropolitul Ardealului doctor in teologie, preot si membrul academiei române, ãsta e adevărul.
Te rătăcești neștiind scripturile oiţã, de aia ti-a lasat Iisus Hristos o biserica ortodoxă apostolică cu tainele ei si preoti sa te păstorescã.
Bogăția bisercii stã în oameni culți și educati si in minți luminate, preoții sunt oameni si au păcate ca așa e lăsat de la Dumnezeu.
Crezi tu ca ești în stare sa faci treaba Mitropolitului Ardealului in locul lui ? Pe lingă faptul ca habar nu ai ce face îți mai creezi si iluzii ca știi Adevãrul.
Să ma ierți cã îți spun Adevărul este dur fără preoți.
@incultul de mai sus
21.11.2020 10:32
EU sunt CALEA , ADEVARUL SI VIATA ----- spune Domnul Isus -- asa ca esti pe langa drum omule cultivat-- Ma bucur ca doar tu esti cult -- ADEVARUL -- e doar Domnul Isus si pentru mine e Blandul pastor bland si bun fara preoti -- El e singurul mijlocitor in tre oameni si DUMNEZEU -- nimeni altul . Dupa cum jignesti arata ca esti pe linga cale --
23.11.2020 07:56
Nu jignesc, se scrie Iisus și daca ai înțeles cum sta treaba cu scriptura cine ești tu sa te masori pe tine însuti ?
Ar trebui sa fii smerit si sa dai cezarului ce e al cezarului si lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu.
Daca studiezi mai bine sfintele scripturi o sa aflii ca Iisus nu este asa blând cum ți-l imaginezi, la final vine cu oaste si cu sabie si poarta o mantie plina de sânge.

2. Domnul este un Dumnezeu gelos şi răzbunător; Domnul Se răzbună şi este plin de mînie; Domnul Se răzbună pe potrivnicii Lui, şi ţine mînie pe vrăjmaşii Lui.3. Domnul este îndelung răbdător, dar de o mare tărie; şi nu lasă nepedepsit pe cel rău.

Evrei 12;6. Căci Domnul pedepseşte pe cine-l iubeşte, şi bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primeşte.

Nu stiu pe ce cale esti, dar eu am citit si partea asta mai putin blinda din scripturi, e simplu sa excluzi pedeapsa si sa te crezi un fel de sfint, dar te amagesti amarnic.
23.11.2020 12:50
Te închini Domnului Iisus Hristos nu lui Isus ca nu e personaj de film american și nici nu te tragi cu el de șireturi, Adevărul este dur, ceea ce crezi tu despre tine nu este ceea ce crede Domnul despre tine asa ca nu te mai crede balenă în polonic că ajungi ca Iona în burta chitului si atunci o sa simți Adevărul și cine ești cu adevărat.
In caz ca nu ti-a explicat nimeni ortodoxia este o credință destul de dura, ai putea sa începi cu apocalipsa și sa numeri intr-o biserica ortodoxa Sfinții o sa constați ca sunt putini la număr si nu orișicine ajunge la sfințenie, poți sa mai observi tot in icoane ca toți sfinții se roagă in pustie si au o lumina in dreptul capului ceea ce simbolizează iluminarea divina sau inteligenta, știința, cunoaștere. Asa ca mai bine roaga-te pentru toată lumea decât sa critici instituții necesare bunei funcționări a societății. E mai sănătos.
23.11.2020 15:02
Preotul ortodox -- Iosif Trifa a fost bagat la inchisoare de marele prea sfant si prea fericit din timpul sau-- fiindca ??? spunea la oameni sa nu se mai imbete sa nu mai injure pe Dumneze , Christosi----si sfinti-- sa se pocaiasca fiindca va fi o judecata -- a facut puscarie Traian Dorz , Niculita Moldoveanu si multi oameni care au ramas pe calea adevarata --- OK. citeste la Matei cap 1- vers.- 25-- -- Dar n-a cunoscut-o , pana ce ea a nascut un Fiu . Si el i-a pus numele ISUS== ( BIBLIA ORTODOXA TIPARITA IN CANADA) -- CU DOI DE- I - BIBLIA ORTODOXA TIPARITA IN Ro).( Nu-s in pozitia de a spune cine are si cine nu are dreptate) --- Semi analfabet funcional --- nu e jignire?? sau pentru domnia ta e o alintare ?? Daca ortodoxia e dura de ce nu predicati impotriva pacatului-- betia, curvia, furtul, minciuna -- care la ora actuala in Romnaia domneste fara scrupule?? Be blessed man !!!
24.11.2020 03:16
Dumnezeu e lacom de iubire, gelos și razbunator, este Atotputernic si face ce vrea El cum vrea El cînd vrea El, este bun cu cei care consideră El că meritã, dar este Drept si Bun. Domnul cercetează in taina pe toti oamenii. Dacă vrei să iti corectezi semianalfabetismul funcțional fã ore de română cu o profesoară atunci poate o sa înțelegi mai bine Biblia. Mitropolitul este mult mai cult si mai pregătit decât tine si nu ai avea nici o șansă într-o discuție despre teologie la modul în care te exprimi. Amândoi sunteti oameni doar ca Mitropolitul are mult mai multã școală si experiență de viață. Dumnezeu e pretutindeni e un uriaș fara început si sfârșit, tu in schimb esti mic si plin de greșeală așa cã pune mana si muncește.
Sanatate.
24.11.2020 05:58
Si daca esti semianalfabet funcțional nu înseamnă ca ești prost, se poate corecta, dar în schimb prostia nu se mai poate corecta.
24.11.2020 06:28
si apostolii ucenici ai lui Hristos au fost niște semianalfabeți funcționali, dar Hristos i-a luminat si a făcut din ei sfinți si ei au scris noul Testament si au pus bazele bisericii ortodoxe apostolice de astăzi.
Atacurile asupra bisericii ortodoxe sunt atacuri asupra lui Hristos, El a lăsat rânduiala asta până va reveni si atunci multi vor tremura și vor încremeni de frica și spaima la înfricoșătoarea judecata. Foarte multi cred ca este o gluma ortodoxia si promovează un Iisus iubitor si blând, dar el este iubitor și blând cu cei ce se roagă pentru asta, Iisus Hristos este purtător de sabie la fel ca Sfântul Ilie și Arhanghelul Mihail, ei nu aduc pace pe pământ, ei aduc dreptate divina.
24.11.2020 07:31
Dupa 30 de ani in America presupun ca stiu limba Romana destul de bine-- poate sa mai schimbat cu neologisme apusene dar eu le inteleg -- scuze daca nu sunt la curent cu neologismele venite de la sud turcisme -- fiindca programele de tv din Ro duc lipsa de cele autohtone-- Atentie la europa vestica care a cazut de la credinta urmati si voi daca va garboviti inaintea lor. si ar fi mare pacat
24.11.2020 08:42
Soarele dã luminã la toatã lumea buni sau rãi, mancare, apã și haine au și cel bun și cel rău, Dumnezeu le dã copii și la cei buni și la cei răi, mila și bunătatea Domnului se revarsã peste toți, El nu face bine individual decât dacã muncești extrem de mult pentru asta. Așa cã nu cunoști voia Domnului și planul lui individual cu fiecare, unii vor fii mântuiți iar unii osândiți fiecare își va culege roadele faptelor lui, nu scapă nimeni de judecatã. Ar trebui să îi mulțumești lui Dumnezeu și pentru bine si pentru rău, totul pe pãmînt are un sens și un rost și respectă legi divine, Domnul este Drept și nu intervine în aceste legi, drept dovadă existăm. Mai există și alte stări ale ființei cum ar fii moartea care este eternă și groaznică pentru sufletul plin de greșeală. Fiecare uită ca la un moment dat va muri si atunci începe ortodoxia adevăratã și rugãciunea cu lacrimi, in timpul vieții doar te antrenezi.
24.11.2020 09:07
În fața Mitropolitului Ardealului sunteți semianalfabet funcțional din punct de vedere teologic si al exprimării.
Totusi Tribuna este un ziar public iar acuzele dumneavoastră fata de Mitropolitul Ardealului aduc in imagine proastă instituția pe care dansul o reprezinta biserica ortodoxă română cit și pe credincioși. Nu aveți nici o dovadă sa acuzați si eu încerc sa va conving pe o problemă de bun simț.
În România biserica este atacată destul de des în ultima vreme fara motiv, de ce au impresia unii de pe margine ca ei știu mai bine ce se întâmplă în biserică? Preotii își fac datoria lor daca ii lasati in pace, ei pina acum nu au întrerupt rugăciunea, dar când unii vor sa inchida bisericile atunci avem o problemă destul de gravă socială și existențială.
Mergi și te roagă in America, nu ai biserică si preot acolo ?
Hristos a indemnat la respectarea legilor cind a zis sa dai cezarului ce e al lui nu la revolta.
De ce nu programezi o audienta la Mitropolit dacă crezi ca ai ceva important de discutat ?
24.11.2020 09:42
Legile divine păstrează ordine în univers si armonie, cand omul, urmasul lui Adam care e căzut nu face voia Tatãlui se manifestă forța opusă binelui și atunci Dumnezeu devine gelos și mânios si razbunator, la finalul vieții omul trebuie sa dea socoteală pentru faptele lui de pe pãmînt, iar aici intervine cunoașterea binelui si a răului si omul in fata lui Dumnezeu, sa nu te gandesti ca poti vedea chipul lui Dumnezeu ca doar Moise si Ilie l-au vazut. Daca Domnul ne pedepsește ne pedepsește pe toţi la comun, cînd e rãu apoi ne rãu la toți, de aia se tot roagã preoții pentru milã şi pace.
Biserica ortodoxă are un rol foarte bine stabilit in creaţie, Dumnezeu e perfecțiune și nu greșește.
24.11.2020 13:54
Scrie clar în Noul Testament că însuși Iisus Hristos ii trimite pe anumiți bolnavi și anumiți păcătoși la preoți pentru vindecare și mântuire, el nu îndeamnă să te răzvrătești împotriva lor sau împotriva bisericii, el spune că ai o relație personală cu Dumnezeu și doar credința ta te va mântui și te va vindeca, preotul doar se roagă pentru tine și este necesară și prezenta lui. Dacă însuși Iisus Hristos te trimite la preoți tu de ce ii cerți pe ei pe slujitorii lui si atunci ce respect mai ai fata de Hristos ?
24.11.2020 16:17
Omule de ce nu citesti Biblia ?? citeste apoi -- Luca-5-40-41-- When the sun was setting,all those who had any were sick with various diseases brought them to Him -- and Hi laid His hands on everyone of them and healed them---- La sfintitul soarelui, totii cei ce aveau bolnavi atinsi de felururite boil ai aduceau la EL . El isi punea mainile peste fiecare din ei si-i vindeca-- --41-- citeste ---- Apoi le trimitea la preoti ca sa certifice oamenilor ca au fost vindicati ( mai ales de lepra) si sa aduca jertfe la altar pentru a multumii Domnului -- the rog nu denatura ceace scrie in Biblie Be blessed man
@16;17
24.11.2020 22:05
Mitropolitul Ardealului despre care ai afirmat ca este un impostor și ca nu a citit Biblia este profesor de teologie și doctor în teologie la Sibiu, Sibiul este un mare centru ortodox la nivel global, Mitropolitul Ardealului nu numai ca a citit Biblia, el preda Biblia la facultatea de teologie. El reprezinta Mitropolia Ardealului care are multi credincioși și anume tot Ardealul.
Iisus Hristos avea bani, punga cu bani era la Iuda și era bine îmbrăcat, cămașa lui era atât de frumoasa de a fost jucata la sorti de soldații romani, Iisus Hristos era bine îmbrăcat și avea bani. Cine ți-a zis ca trebuie sa umblii în haine zdrențuite sa fii un bun creștin ortodox ?
Noi în România avem o varianta corecta a Noului Testament și o biserica ortodoxa apostolica, nu știu ce cărți citești în America și despre cine.
Ar trebui sa o lași mai ușor cu teologia și sa stai mai liniștit, la Sibiu sunt preoți buni, fii fără teama.
Acum eu nu știu cum sa îți explic dar te aflii într-o mare eroare atât legat de teologie cit și legat de Mitropolitul Ardealului, citește mai atent ce am scris poate pricepi mai bine.
24.11.2020 23:18
Domnul sa te binecuvinteze cu -- FRICA DE DOMNUL-- care inseamna --inceputul intelepciunii-- Dialogul nu mai are rost-- asa ca inchei -- Tara piere din lipsa de cunostiinta. adica -- lipseste -Discernamantul---- iar camasa Domnului Isus a fost trasa la sorti nu pentru ca era -tare frumoasa --ci fiindca asa a prorocit prorocul ISAIA. si asa sa intamplat ca sa se adevereasca ca Domnul Isus este Fiul LUI Dumnezeu. one more time GOD BLESS YOU.
@23;18
25.11.2020 02:33
Şi ucenicii, apropiindu-se de El, I-au zis: De ce le vorbeşti lor în pilde?
Iar El, răspunzând, le-a zis: Pentru că vouă vi s-a dat să cunoaşteţi tainele împărăţiei cerurilor, pe când acestora nu li s-a dat.
Căci celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua.
De aceea le vorbesc în pilde, că, văzând, nu văd şi, auzind, nu aud, nici nu înţeleg.
Şi se împlineşte cu ei proorocia lui Isaia, care zice: "Cu urechile veţi auzi, dar nu veţi înţelege, şi cu ochii vă veţi uita, dar nu veţi vedea".
Căci inima acestui popor s-a învârtoşat şi cu urechile aude greu şi ochii lui s-au închis, ca nu cumva să vadă cu ochii şi să audă cu urechile şi cu inima să înţeleagă şi să se întoarcă, şi Eu să-i tămăduiesc pe ei.

Aşa va fi la sfârșitul veacului: vor ieşi îngerii şi vor despărţi pe cei răi din mijlocul celor drepţi.
Şi îi vor arunca în cuptorul cel de foc; acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor.
Înţeles-aţi toate acestea? Zis-au Lui: Da, Doamne.
Iar El le-a zis: De aceea, orice cărturar cu învăţătură despre împărăţia cerurilor este asemenea unui om gospodar, care scoate din vistieria sa noi şi vechi.

După sfaturile și indicațiile dumneavoastră Mitropolitului Ardealului o să studieze mult mai bine Sfintele Scripturi, se pare ca Mitropolia Ardealului a rămas puțin în urma faţă de America cu ortodoxia ...

„Dă-i Doamne românului, mintea de pe urmă!”
25.11.2020 10:08
Şi m-am uitat când a deschis pecetea a şasea şi s-a făcut cutremur mare, soarele s-a făcut negru ca un sac de păr şi luna întreagă s-a făcut ca sângele,
Şi stelele cerului au căzut pe pământ, precum smochinul îşi leapădă smochinele sale verzi, când este zguduit de vijelie.
Iar cerul s-a dat în lături, ca o carte de piele pe care o faci sul şi toţi munţii şi toate insulele s-au mişcat din locurile lor.
Şi împăraţii pământului şi domnii şi căpeteniile oştilor şi bogaţii şi cei puternici şi toţi robii şi toţi slobozii s-au ascuns în peşteri şi în stâncile munţilor,
Strigând munţilor şi stâncilor: Cădeţi peste noi şi ne ascundeţi pe noi de faţa Celui ce şade pe tron şi de mânia Mielului;
Că a venit ziua cea mare a mâniei lor, şi cine are putere ca să stea pe loc?
25.11.2020 11:20
Nu credem că națiunea noastră, adânc înrădăcinată în Tradiția creștină, are nevoie ca în fruntea sa să fie aleși oameni ce s-au declarat dușmani ai vieții, prin susținerea avortului în orice condiții sau a eutanasiei, bunăoară, sau adversari ai Credinței, prin prigonirea și discriminarea creștinilor, sau susținători ai ideilor progresiste, care au în centrul lor, ca mod de manifestare, dorința de a „izgoni” din viața publică a tot ceea ce are legătură cu Dumnezeu.
25.11.2020 12:50
Ploaia Sfântului Ilie

Plouă!...
Zi şi noapte, plouă ―
Ploaie veche,
Ploaie nouă,
Ploaie-n rate
Calculate
De cerescul cămătar,
Şi la termen, achitate ―
Să ne spele de păcate
După noul calendar...
Ploaia Sfântului Ilie
Abia stă...
Şi-cepe iar!...
Parcă-ar fi o păpădie
Ca barba Sfinţiei sale ―
Barbă fără-asemănare,
Ce se spulberă-n spirale,
Peste „România Mare”,
Pe care Sfântul Ilie
Ar fi luat-o cu chirie
Pentru... hidroterapie!...
Plouă!...
Zi şi noapte, plouă...
Plouă-aşa cum se ştie
Să mai fi plouat cândva...
Ca şi cum Sfinţia sa
N-ar fi om de omenie,
Şi-ar fi ―
Doamne!... Cum să zic?...
Om ca noi ― la suflet mic ―
Om adică, cu păcat,
Nu chiar sfânt adevărat...
Plouă!...
Zi şi noapte, plouă...
Plouă-aşa ca şi cum ploaia
N-ar fi ploaie, ci... potop!...
Stop, Sfinte Ilie...
Stop!...
Domoleşte-ţi telegarii
Şi mai crapă-ţi barba-n două,
Că de când tot plouă... plouă,
Ploaie veche,
Ploaie nouă,
Ne-au murit toţi cărturarii
De ftizie,
Şi-n spital
Nu ne-a mai rămas decât
Un opet, cu-o tuse-n gât
Ca o strofă de... cristal!...
Nu-l lăsa, Sfinte, să moară,
Că-i păcat de-aşa comoară!...
Nu-l lăsa să moară-n ploaie
Ca pe biată cucuvaie...
Iar de-o fi să fie-aşa
Cum socoţi Sfinţia ta,
Vreau să zic
Să-l pedepseşti
Pentru faptele-i lumeşti,
Dă-i cerneală şi hârtie
Şi-un consemn ceresc,
Să-şi scrie
Ultima lui poezie:
Ploaia Sfântului Ilie!…
25.11.2020 12:51
„Cel care se simte fără păcat, să arunce primul cu piatra”

În fiecare zi avem tendința de a arunca... în toți și în toate, cu vorbe, cu judecăți, cu sfaturi, cu reguli, adresate celor pe care îi considerăm... nu prea înzestrați cu calitățile noastre, n-ați observat?! Suntem deținătorii adevărului în orice domeniu, noi știm cel mai bine cum și în ce fel ar trebui trăită viața celorlalți, după modul, evident, absolut perfect al nostru, de a ne duce viața de fiecare zi ca pe o uniformă!

Nimic mai adevărat că, prin educație, omul trebuie să dobândească dreptul de a trăi la un loc cu ceilalți într-un minimum de reguli aplicate de comun acord, pentru a se evita alunecarea într-un haos; dar de la asta până la a considera că n-ai putea simți altfel, în situații asemănătoare, decât într-un anume fel, și asta pentru că așa ți se cere, motivat, sau, de cele mai multe ori nemotivat, pe principiul... ”că așa este normal”, sau... ”că așa trebuie”, este o distanță acoperită doar de ignoranță!

În numele acestui comportament omenirea a încălcat, adesea, până la nivel de tragedie, legile nescrise ale umanității, târziu acceptate, în dialogul dintre vinovați și cei cu pietrele în mână, gata să arunce! Să zicem că, poate, acum, dialogăm, mai mult decât în alt secol, dar nu am terninat, nici pe departe, toată amărăciunea pe care o strânge omenirea, zilnic, dând cu pietre, cuvinte, sfaturi, judecăți, reguli, în victimele pe care le vânează printre cei care nu seamănă cu ea. Așadar, ”să ridice piatra și să lovească doar cel care se simte fără de păcat” în această lume construită... și... din păcate... de păcătoși!
25.11.2020 19:37
Biblia nu este învechită, nici modernă, ci este eternă !
25.11.2020 21:12
Biserica și preoții sunt în Biblie și Biblia este în Biserică si preotul este in Biserică si Biblia este in mintea preotului, dacă folosim o logica elementara si de bun simt putem demonstra acest fapt
Atunci când cineva din America afirma ca "pentru mine e Blândul pastor blând și bun fără preoți"
Dacă citește mai atent Biblia o sa vadă ca de la Noul Testament și până la Apocalipsa atât Biserica cit și preoții sunt prezenți în Biblie și prin Biserica și preoți se face lucrarea Domnului. Nu poți sa elimini Biserica și preoții din lucrarea Domnului ca nu ai nici o autoritate și nici o putere. Scrie clar în Biblie ca nimeni nu adaugă sau modifica conținutul ei și este cuvântul lui Dumnezeu. Satana l-a ispitit pe însuși Iisus Hristos, pai nu te gândi ca nu poate ispitii pe preoți și pe oameni
Ana, mama Maicii Domnului sau bunica lui Iisus Hristos (dacă se poate spune asa sa înțeleagă tot poporul) era fiică de preot. Preoții lui Hristos sunt cărturari cu învățătura despre împărăția cerurilor.
Chiar e stupid sa ajungem sa demonstram un Adevăr evident.
26.11.2020 12:03
Hristos prin jertfa lui da dovada de blândețe și mila ca ia asupra lui tot păcatul omenirii și indura pe cruce în locul omenirii singur, ceea ce ar fii trebuit sa suporte omenirea și cu trupul și sângele lui și lacrimile lui de sânge răscumpăra pe om, îl eliberează, îl face Dumnezeu, Iisus Hristos s-a întrupat și s-a făcut om ca sa îl facă pe om Dumnezeu. Indurând chinurile iadului și umilințele de pe pământ Hristos este foarte mânios pe vrăjmașii lui și de aceea judecata de apoi va fii Înfricoșătoare. Nimeni nu cred ca vrea sa fie vrăjmașul lui Hristos, pe cat de blând și iubitor este, fata de vrăjmașii lui nu are nici un fel de mila. Satana iți oferă multe și toate sunt deșertăciune și rele, Hristos iți oferă un singur drum simplu dar bun și sigur. De aceea El spune: „Cine nu e cu Mine e împotriva Mea și cine nu adună cu Mine, risipește”. Amin !
Hristos a avut mila si s-a rastingnit pe cruce si s-a coborât până la iad, dar tu ai avut mila de el si l-ai respectat ?
Cum te-ai purtat cu Hristos asa se va purta si El cu tine.
26.11.2020 15:17
Toţi oamenii sunt vinovaţi

‘Fi-va omul fără vină înaintea lui Dumnezeu? Fi-va el curat înaintea Celui ce l-a făcut?’
Dacă n-are încredere Dumnezeu nici în slujitorii Săi, dacă găseşte El greşeli chiar la îngerii Săi,
cu cât mai mult la cei ce locuiesc în case de lut, care îşi trag obârşia din ţărână şi pot fi zdrobiţi ca un vierme!
De dimineaţă până seara sunt zdrobiţi, pier pentru totdeauna şi nimeni nu ţine seama de ei.
Li se taie firul vieţii, mor şi tot n-au căpătat înţelepciunea!
26.11.2020 21:28
Omule de la 12;03-- comfunzi vechiul legamint facut de Dumnezeu prin Moise cu poporul evreu -- -- acolo li sa dat cele 10 porunci si randuiala preotilor si levitilor -- Prin Domnul Isus Christos Dumnezeu a facut un nou legamint cu omenirea -- Ioan 3-16-- Atat de mult a iubit Dumnezeu -omenirea incat a dat pe singurul Sau Fiu ca jertfa de ispasire a pacatului lumii -- ca oricine crede -- sa nu piara ci ,sa aive --VIATA VESNICA-- MANTUIREA E PRIN CREDINTA IN JERTFA DOMNULUI-- si este HARUL Lui Dumnezeu nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni -- ne spune Ap. Pavel --- Biblia e in mintea preotului?? majoritatea preotilor spun enoriasilor sa nu citeasca Biblia-- adica sa nu afle ADEVARUL SCRIPTURII--- BIBLIA E SCRISOAREA lui Dumnezeu catre oameni ca sa o citeasca toti si sa se pocaiasca Biserica Ortodoxa se ia mai mult dupa datini si traditii-- decat dupa ce ne spune SFANTA SCRIPTURA-- iAR DACA vrem sa ne luam dupa primii preoti -- (ucenicii Domnului) vedeti traiul si sfarsitul lor de vietuire -- batuti , schingiuiti crucificati decapitati sau izolati ca Apostolul Ioan in insula Patmos-- Ce ziceti sunteti gata sa traiti ca ei?? sau va inzorzonati in haine aurite
eu
27.11.2020 04:22
Şi aşteaptă până ce vrăjmaşii Lui vor fi puşi aşternut picioarelor Lui.
Căci printr-o singură jertfă adusă, a adus la veşnică desăvârşire pe cei ce se sfinţesc;
Dar şi Duhul cel Sfânt ne mărturiseşte aceasta, fiindcă după ce a zis:
"Acesta este aşezământul pe care îl voi întocmi cu ei, după acele zile - zice Domnul: Da-voi legile Mele în inimile lor şi le voi scrie în cugetele lor".
Şi adaugă: "Iar de păcatele lor şi de fărădelegile lor nu-Mi voi mai aduce aminte".
Unde este dar iertarea acestora, nu mai este jertfă pentru păcate.
Drept aceea, fraţilor, având îndrăzneală, să intrăm în Sfânta Sfintelor, prin sângele lui Iisus,
Pe calea cea nouă şi vie pe care pentru noi a înnoit-o, prin catapeteasmă, adică prin trupul Său,
Şi având mare preot peste casa lui Dumnezeu,
Să ne apropiem cu inimă curată, întru plinătatea credinţei, curăţindu-ne prin stropire inimile de orice cuget rău, şi spălându-ne trupul în apă curată,
Să ţinem mărturisirea nădejdii cu neclintire, pentru că credincios este Cel ce a făgăduit,
Şi să luăm seama unul altuia, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune,
Fără să părăsim Biserica noastră, precum le este obiceiul unora, ci îndemnători făcându-ne, cu atât mai mult, cu cât vedeţi că se apropie ziua aceea.
Căci dacă păcătuim de voia noastră, după ce am luat cunoştiinţă despre adevăr, nu ne mai rămâne, pentru păcate, nici o jertfă,
Ci o înfricoşată aşteptare a judecăţii şi iuţimea focului care va mistui pe cei potrivnici.
Călcând cineva Legea lui Moise, e ucis fără de milă, pe cuvântul a doi sau trei martori;
Gândiţi-vă: cu cât mai aspră fi-va pedeapsa cuvenită celui ce a călcat în picioare pe Fiul lui Dumnezeu, şi a nesocotit sângele testamentului cu care s-a sfinţit, şi a batjocorit duhul harului.
Căci cunoaştem pe Cel ce a zis: "A Mea este răzbunarea; Eu voi răsplăti". Şi iarăşi: "Domnul va judeca pe poporul Său".
Înfricoşător lucru este să cădem în mâinile Dumnezeului celui viu.
Aduceţi-vă, dar, aminte mai întâi de zilele în care, după ce aţi fost luminaţi, aţi răbdat luptă grea de suferinţe,
Parte făcându-vă privelişte cu ocările şi cu necazurile îndurate, parte suferind împreună cu cei ce treceau prin unele ca acestea,
Căci aţi avut milă de cei închişi, iar răpirea averilor voastre aţi primit-o cu bucurie, bine ştiind că voi aveţi o mai bună şi statornică avere.
Nu lepădaţi dar încrederea voastră, care are mare răsplătire.
Căci aveţi nevoie de răbdare ca, făcând voia lui Dumnezeu, să dobândiţi făgăduinţa.
"Căci mai este puţin timp, prea puţin, şi Cel ce e să vină, va veni şi nu va întârzia;
Iar dreptul din credinţă va fi viu; şi de se va îndoi cineva, nu va binevoi sufletul Meu întru el".
Noi nu suntem (fii) ai îndoielii spre pieire, ci ai credinţei spre dobândirea sufletului.
27.11.2020 09:59
Cu noi este Dumnezeu!
Intelegeti, neamuri si va plecati
Căci cu noi este Dumnezeu!
Auziti pana la marginile pamantului
Căci cu noi este Dumnezeu!
Cei puternici, plecati-va!
Căci cu noi este Dumnezeu!
Căci iarasi de veti putea,
Si iarasi veti fi biruiti
Căci cu noi este Dumnezeu!
Si orice sfat veti sfatui
Risipi-l va Domnul
Căci cu noi este Dumnezeu!
Si cuvantul pre care il veti grai
Nu va ramane intru voi,
Căci cu noi este Dumnezeu!
De frica voastra nu ne vom teme,
Nici ne vom tulbura,
Căci cu noi este Dumnezeu!
Pre Domnul Dumnezeu nostru,
Pre Acela vom sfinti
Si El va fi noua frica,
Căci cu noi este Dumnezeu!
Si de voi fi nadajduindu-ma spre Dansul
Va fi mie spre sfintire
Căci cu noi este Dumnezeu!
Si voi fi nadajduindu-ma spre Dansul
Si ma voi mantui printr-insul
Căci cu noi este Dumnezeu!
Iata, Eu si pruncii
Pe care Mi i-a dat Dumnezeu
Căci cu noi este Dumnezeu!
Poporul cel ce umbla intru intuneric
A vazut Lumina mare
Căci cu noi este Dumnezeu!
Cei ce locuiti in latura si-n umba mortii
Lumina va straluci peste voi,
Căci cu noi este Dumnezeu!
Ca Prunc S-a nascut noua Fiul
Si S-a dat noua
Căci cu noi este Dumnezeu!
A Carui stapanire S-a facut
Peste umarul Lui
Căci cu noi este Dumnezeu!
Si pacii Lui nu este hotar,
Căci cu noi este Dumnezeu!
Si se cheama numele Lui
Inger de mare sfat
Căci cu noi este Dumnezeu!
Sfetnic minunat
Căci cu noi este Dumnezeu!
Dumnezeu tare, stapanitor,
Domn al pacii,
Căci cu noi este Dumnezeu!
Parinte al veacului ce va sa fie
Căci cu noi este Dumnezeu!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
Căci cu noi este Dumnezeu!
Si acum si pururea si in vecii vecilor, Amin!
Cu noi este Dumnezeu!
Intelegeti, neamuri si va plecati
Căci cu noi este Dumnezeu!
27.11.2020 10:13
Sunt același Om peste tot.

„Voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui”

Iisus a răspuns şi le-a zis: Dărâmaţi templul acesta şi în trei zile îl voi ridica.
Şi au zis deci iudeii: În patruzeci şi şase de ani s-a zidit templul acesta! Şi Tu îl vei ridica în trei zile?
Iar El vorbea despre templul trupului Său.
Deci, când S-a sculat din morţi, ucenicii Lui şi-au adus aminte că aceasta o spusese şi au crezut Scripturii şi cuvântului pe care Îl spusese Iisus.
Şi când era în Ierusalim, la sărbătoarea Paştilor, mulţi au crezut în numele Lui, văzând minunile pe care le făcea.
Iar Iisus însuşi nu Se încredea în ei, pentru că îi cunoştea pe toţi.
Şi pentru că nu avea nevoie să-I mărturisească cineva despre om, căci El însuşi cunoştea ce era în om.
@eu
27.11.2020 10:17
Dragă "eu" din America,

te rog să citești mai atent tot ce am scris și de unde ai început, sus erau 3 articole ridicole la adresa unei persoane care deține o funcție înaltă în societatea romanească, o fii el păcătos dar e Mitropolitul Ardealului, altul mai bun nu avem.
Eu ți-am răspuns destul de punctual, clar și limpede problemelor și nedumeririlor pe tema teologie ortodoxa și religie, în cazul în care nu ai înțeles cei mai mari oameni de cultura romani au fost credincioși ortodoxi practicanți în biserica ortodoxa romana sau preoți sau fii de preoți, Ion Creanga, Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Ioan Luca Caragiale, Emil Cioran și multi alții.
Biserica ortodoxă română a servit și ca scoală și preoții ca dascăli în societatea românească până nu demult, iar ceea ce susții cu citate aleatorii din Biblie iți dorești sa se potrivească cu ceea ce gândești, din păcate ca sa înțelegi tainele Sfintelor Scripturi nu sunt suficienți doar 30 de ani în America, ai nevoie de câteva milenii în pustie cu rugăciune și post.
Dumneata în cazul în care nu ai realizat ridiculizezi o persoană, cultă și educată, atunci când ataci Mitropolitul Ardealului, și tot poporul roman în esența lui, dar cred ca e prea dificil sa pricepi, din moment ce te manifești în continuare după ce ti-am atras atenția mai sus asupra acestui fapt.
Poporul Roman credincios lui Hristos este Biserica și Biserica este a lui Hristos cu preoți cu tot de aproximativ o eternitate și ceva, asa ca ia dumneata biblia aia și poți sa pleci în căutarea lui Isus și a martorilor lui Păcală prin America, că noi în România avem treabă multă să ne apărăm sărăcia și neamul.
Ai putea să încerci să înțelegi cea mai simplă pildă a lui Iisus Hristos, aia cu piatra, ”să ridice piatra și să lovească doar cel care se simte fără de păcat”, restul Scripturilor lasă-le pe seama celor ce pricep tainele lor.

Prostia nu doare, prostia ucide.
„Dă-i Doamne românului, toată mintea de pe urmă!”
@eu
27.11.2020 11:11
Sfântul Vasile, episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. S-a născut în Pont în jurul anului 329 și a murit în Cezarea în ziua de 1 ianuarie 379.
El începe o aprigă polemică împotriva arianismului și a altor mișcări eretice. La 14 iunie 370 Sf. Vasile este ales episcop al Cezareii, cel mai important susținător al său fiind Grigore Nazianzus. În această înaltă funcție, el era totodată mitropolit al Cappadociei și exarh al Pontului, autoritatea sa întinzându-se între Balcani, Mediterană, Marea Egee și până la Eufrat. Vasile a depus multe eforturi în organizarea bisericii și a luptat pentru drepturile clerului, totodată punând un mare accent pe temeinica pregătire canonică și spirituală a preoților.
Scrierile sale au o mare importanță teologică și au fost traduse pe tot globul. Sf. Vasile a scris câteva cărți împotriva lui Eunomius și a arianismului în general, în care apără teza Trinității. În "De Spiritu Sancto", Sf. Vasile tratează chestiunea Sfântului Duh și combate anumite mișcări din Macedonia care negau existența Duhului Sfânt. El a scris de asemenea un mare număr de lucrări exegetice despre Psalmi, Isaia și Iov, 24 de predici și a ținut multe discursuri. Alte importante scrieri ale sale sunt: Regulile Monahale, Moralele, Despre Judecata lui Dumnezeu, Despre Religie și 366 de epistole, multe cu caracter dogmatic iar altele apologetice.

Hai incearcã sã desființezi și pe Sfântul Vasile că văd că ești tare voinic. Dovedește ce afirmi nu ne da citate din biblioteca sectarilor.
Poate te invită Allah la o cafea la cât de viteaz ești.
27.11.2020 12:15
Dacă Dumnezeu a îngăduit să fie pe pământ multe seminții, multe neamuri, multe limbi și multe popoare (Apocalipsa 7, 9), este pentru ca să I se umple marea lui Împărăție. Dacă sunt multe familii care își trag numele din Hristos (Efeseni 3, 15), sunt și multe lăcașuri în cer. Și dacă sunt multe cete care vor învia, fiecare la rândul ei, în Ziua Învierii (1 Corinteni 15, 22-23), sunt multe promisiuni pentru ele. Și dacă la Dumnezeu totul este ordine și totul este deplinătate de bucurie, atunci să știm sigur că, printre feluritele bucurii pregătite pentru cei credincioși care L-au iubit și L-au ascultat pe El pe pământ, poate fi și aceea de a le rândui fiecărei familii frățești, fiecărei comunități duhovnicești, după duhul și după particularitatea sa, un lăcaș în fericirea cerească. Pentru ca acei care s-au iubit și au trăit împreună, și au lucrat împreună, și au luptat împreună pentru același gând, în același duh, în aceeași învățătură să-și petreacă fericiți, fericiți veșnicia tot împreună.

Va fi, desigur, o nespus mai mare bucurie pentru noi petrecerea veșnică numai între acei care și pe pământ au alcătuit familia noastră frățească, seminția noastră duhovnicească, neamul și limba noastră dulce, comorile dragostei și părtășiei noastre. Ce har veșnic va fi să stăm împreună cu cei care au fost înaintașii noștri duhovnicești, părinții și frații noștri în Domnul, cu cei care ne-au iubit atât de mult, s-au ostenit pentru noi atât de mult, luptând pentru creșterea și mântuirea noastră! Ce har să fim întotdeauna cu ei lângă Domnul, bucurându-ne de cinstea pe care Domnul le-a dăruit-o lor, după dragostea și răbdarea cu care L-au slujit pe El!

Atunci cinstea dată lor se va răsfrânge binefăcător și fericit și asupra noastră, a tuturor celor care am fost aleși să luăm și noi parte la aceeași luptă și lucrare cu ei, să facem parte din aceeași casă cu ei, din aceeași familie scumpă (Psalmul 135, 19-20).

Când va fi Marea Sărbătoare a Răsplătirii și a Încununării (2 Timotei 4, 8; Matei 24, 31-36; Luca 21, 28), atunci toți credincioșii vor fi acolo și când Stăpânul va răsplăti după meritul său pe fiecare, fiecare își va avea partea lui însuși.

El va răsplăti întâi fiecare lucrare, apoi fiecare comunitate, apoi fiecare familie, după rodul adus – în întregimea ei – Împărăției Sale prin toți fiii ei care au avut același duh și aceeași solie (Apocalipsa 2, 3). Iar la rândul familiei pe fiecare suflet din ea.

Cum erau cele șapte biserici, fiecare având particularitatea ei duhovnicească. Cum erau și cele douăsprezece seminții (Numeri 26), fiecare având rânduielile sale, îndrumarea sa, rostul său, cortul său, steagul său. Așa va fi la judecarea popoarelor (Matei 25, 32): când îi va alătura pe toți acei care au avut același duh și-i va pune să șadă împreună pe toți acei care au avut aceeași familie, aceeași învățătură, același fel de a vorbi și de a simți.

Înlăuntrul fiecărui popor vor fi răsplătite toate lucrările bune din el. Apoi înlăuntru fiecărei lucrări, pe fiecare lucrător din ea. Căci fiecare trebuie să-și primească lauda sa de la Domnul în ziua aceea. (2 Corinteni 10, 18).
27.11.2020 12:35
Evanghelia după Luca relatează că, în zilele lui Irod Antipa, împăratul Iudeii, un înger îl anunță pe dreptul Zaharia, preot din tată-n fiu și înaintat în vârstă, pe când era în Templul Domnului pentru tămâiere, că rugăciunea sa a fost ascultată: Elisabeta, stearpă și înaintată ei în vârstă, descendentă din preoți, va naște un copil al cărui nume trebuia să fie Ioan. Îngerul îl vestește pe Zaharia astfel:

El va fi pentru tine o pricină de bucurie și veselie, și mulți se vor bucura de nașterea lui.
Căci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici băutură amețitoare, și se va umplea de Duhul Sfînt încă din pîntecele maicii sale.
El va întoarce pe mulți din fiii lui Israel la Domnul, Dumnezeul lor.
Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul și puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinților la copii, și pe cei neascultători la umblarea în înțelepciunea celor neprihăniți, ca să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El.(Lc1.14-17)

Lui Zaharia nu-i vine să creadă iar îngerul- continuă evanghelia- îl pedepsește făcându-l mut până în ziua în care urmau să se adeverească acestea. Peste un timp Elisabeta, nevasta sa rămâne însărcinată și se ține ascunsă cinci luni.
27.11.2020 12:47
Ai face bine sã observi prezența preoților și a bisercii in Biblie, indicii ai destule, degeaba ai ochi dacă nu vezi.
27.11.2020 12:54
Îți recomand să achiziționezi Vechiul Testament si Noul Testament, să le citești bine și in timp ce citești sa subliniezi de fiecare data cu pixul cuvintele biserică și preot de fiecare dată cînd le întâlnești în text, la final recitești si numeri de câte ori apar cuvântul biserica și preot, dacã rezultatul este mai mare decât 0 ar trebui să îți pui un mare semn de întrebare.
Daca nici atunci nu ai priceput, atunci te poți înscrie la facultatea de teologie Sibiu unde poți înțelege mai de aproape ortodoxia.
Iisus numește biserica "Casa Tatãlui Meu".
Nu ești semianalfabet funcțional, ești orb.

Multã Sănătate!
27.11.2020 13:24
De intrat, demonul intră în om prin păcate și pentru aceea Sf. Isaac Syrul spune. ”dacă afli un păcat la fratele tău, acoperă-l cu mantia iubirii tale”. Aceasta nu poate fi asimilată nicicum cu acea ”învoială la păcat” fiind făcută din iubirea mustrătoare de care vorbea David: ”Dumnezeu pe cine iubește mustră”, nu-l poate lăsa în păcate și-l aduce cu înțelepciunea iubiri Sale pe drumul cel drept. A mustra însă în fața semenilor fără discernământ, nu odată mai mult pentru a arăta puterea putere este tot o lucrare a diavolului. O acoperire a lucrării diavolești este și înălțarea de sine pentru a-i înjosi pe frații tăi ca vrăjmașul să-și facă o cale în sufletul omului rămas descoperit și fără apărare. Sufletul care l-a primit și s-a făcut gazdă diavolului este hărțuit tot timpul, nu-și găsește astâmpăr, umblă de acolo-colo, are haine murdare, mereu agitat, nu are odihnă, pe care omul o poate găsi numai la Dumnezeu. Dacă, prin rugăciune, post și bună făptuire facem din suflet casă a Domnului, atunci cunoaștem dulceața odihnei întru El și trupul ne este ca o biserică în care mintea este liturghisitor.
27.11.2020 16:02
”Dincolo de toate eternitățile stai Tu
Și toate eternitățile cu osândiții lor târâș
Se-ntorc și se revarsă în Tine”
27.11.2020 16:04
Ci să ştii, iubitule, că nu are trebuinţă Satana a ispiti pe cei de sine ispitiţi şi pururea la cele de jos traşi prin lucrurile cele lumeşti. Şi cunoaşte şi aceasta, că celor ispitiţi cinstite şi cununile se pă­zesc, iar nu celor ce nu se grijesc pentru Dumnezeu, nici mirenilor celor ce zac cu faţa în sus şi horăiesc. Ci eu, zici tu, foarte mă ispitesc şi şalele mele s-au umplut de ocărit precum grăieşte Prorocul (Psalmul 37, 7). Şi „pătimire este şi gârbovire, și nu este în trup vindecare, şi sârguinţă întru oase” (Pilde 3, 8). Ci însă aproape şi de faţă este marele Doctor la cei ce se obosesc, Cel ce poartă neputinţele noastre, şi cu rana Lui ne-a vindecat pe noi şi ne vindecă (Isaia 53, 5); de faţă este şi acum, punând mântuitoarele doctorii. „Pentru că Eu, zice, am bătut prin părăsire, Eu voi și vindeca. Deci să nu te temi când mânia iuțimii Mele va pica, că iarăși voi vindeca. Că precum nu va uita femeia a milui pe fiii pântecelui ei, aşa nici Eu nu te voi uita pe tine”, grăieşte Domnul (A Doua Lege 32, 39; Isaia 7, 4 și 49, 15). „Pentru că inima păsării se varsă spre puii săi și strigă către dânșii, și hrană în gura lor le dă, cu mult mai vârtos îndurările Mele se varsă spre zidirile Mele”.

Mai cu mult îndurările Mele se varsă spre tine şi te cercetează tăinuit. Şi vorbesc către tine în minte, şi hrană pun înlăuntrul cugetului celui ce-i trebuieşte, ca unei mici rândunici. Pentru că hrană ţie voi dărui a fricii celei mai bune, şi hrana doririi celei ce­reşti, hrană a suspinelor, hrană a mângâierii, hrană a umilinţei, hrană a cântării, hrană a cunoştinţei celei mai adânci, şi hrană a oricăror taine dumnezeieşti. Şi dacă mint, acestea grăindu-le ţie, Eu, Stăpânul şi Părintele tău, mustră-mă, şi voi răbda.
27.11.2020 16:29
Daca ar citi tot textul scris aici si Allah cu Mahomed ar trece la ortodoxie.
27.11.2020 17:39
"Preoți, cu crucea-n frunte! Căci oastea e creștină,
Deviza-i libertate și scopul ei preasfant.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost' pământ! ", Imnul național al României, "Deșteaptă - te - te române! "

Aceste versuri au inspirat și "Scrisoarea IPS Mitropolit Pimen către preoții Moldovei în vreme de război", 22 august 1916:
"Crucea în mână, căci oștirea e creștină. Cei aleși și orânduiti de-a însoți armatele în războiu, să-și facă datoria până și în tranșee, îndemnând la luptă pe ostași și de va fi nevoie, să moară împreună cu ei pentru lărgirea hotarelor și mărirea țării.
Cei de la spitalele de răniți și trenurile de ambulanță, precum și călugării și călugărițele de la "Crucea Roșie", să însoțească pe ostașii răniți, mângâindu-isi explicandu-le că rănile căpătate în războiu rămân cele mai frumoase podoabe ale unui ostaș viteaz. Preoții din parohii vor binecuvânta și încuraja pe cei ce pleacă în războiu, aratandu-le recunoștința și cinstea ce se dă acelora cari se jertfească pentru țară și neam. Nu mai puțin vor purta de grija pentru mângâierea și ajutorarea familiilor celor plecați în războiu, asigurând că țara le va ajuta în toate nevoile lor."
29.11.2020 21:08
Domnul zice: „Când se apropie de Mine poporul acesta, Mă cinsteşte cu gura şi cu buzele, dar inima lui este departe de Mine, şi frica pe care o are de Mine, nu este decât o învăţătură de datină omenească. De aceea voi lovi iarăşi pe poporul acesta cu semne şi minuni din ce în ce mai minunate, aşa că înţelepciunea înţelepţilor lui va pieri, şi priceperea oamenilor lui pricepuţi se va face nevăzută.” (Isaia 29:13-14)
01.12.2020 10:38
„Eu Mă îndur de cine vreau să Mă îndur şi am milă de cine vreau să am milă!” (Exodul 33:19b)

Eu am vestit de la început ce are să se întâmple şi cu mult înainte ce nu este încă împlinit. Eu zic: „Hotărârile Mele vor rămâne în picioare şi Îmi voi aduce la îndeplinire toată voia Mea. Eu chem de la răsărit o pasăre de pradă; dintr-o ţară depărtată, un om ca să împlinească planurile Mele: da, Eu am spus şi Eu voi împlini; Eu am plănuit şi Eu voi înfăptui.” (Isaia 46:10-11; citiți și Iov 23:13; Proverbe 19:21)

Domnul Se uită de la înălţimea cerurilor peste fiii oamenilor, să vadă de este vreunul care să aibă pricepere şi care să caute pe Dumnezeu. Dar toţi s-au rătăcit, toţi s-au dovedit nişte netrebnici; nu este niciunul care să facă binele, niciunul măcar. (Psalmii 14:3; 53:2-3)

Când Domnul urăște pe cineva, Îl urăște chiar dacă nu a făcut păcat

Nu numai că Domnul urăște oamenii din cauza faptelor lor rele, dar El îi urăște de asemenea fără ca aceștia să fi săvârșit vre-o răutate. Acesta este punctul lui Pavel în Romani 9:11-13. Vorbind de Iacov și Esau ca exemple, Pavel scrie:

Căci, măcar că cei doi gemeni nu se născuseră încă şi nu făcuseră nici bine, nici rău – ca să rămână în picioare hotărârea mai dinainte a lui Dumnezeu, prin care se făcea o alegere, nu prin fapte, ci prin Cel ce cheamă – s-a zis Rebecăi: „Cel mai mare va fi rob celui mai mic”, după cum este scris: „Pe Iacov l-am iubit, iar pe Esau l-am urât.” (Romani 9:11-13)
01.12.2020 10:57
Eu, iubite cetitoriule, nicăirea n-am aflatŭ nici un istoric, nici latin, nici leah, nici ungur, şi viiaţa mea, Dumnezeu ştie, cu ce dragoste pururea la istorii, iată şi pănă la această vârstă, acum şi slăbită. De acéste basne să dea seama ei şi de această ocară. Nici ieste şagă a scrie ocară vécinică unui neam, că scrisoarea ieste un lucru vécinicŭ. Cândŭ ocărăsc într-o zi pre cineva, ieste greu a răbda, dară în véci? Eu voi da seama de ale méle, câte scriu. Făcutu-ţ-am izvod dintăiaşi dată de mari şi vestiţi istorici mărturii, a cărora trăiescŭ şi acum scrisorile în lume şi vor trăi în véci. Şi aşa am nevoit, să nu-mi fie grijă, de-ar cădea această carte ori pre a cui mână şi din streini, carii de-amăruntul cearcă zmintélile istoricilor. Pre dânşii am urmat, care vezi în izvod, ei pavăţa, ei suntŭ povaţa mea, ei răspundŭ şi pizmaşilor neamului acestor ţări şi zavistnicilor. Putérnicul Dumnezeu, cinstite, iubite cetitoriule, să-ţi dăruiască după acéste cumplite vremi anilor noştri, cânduva şi mai slobode veacuri, întru care, pe lângă alte trebi, să aibi vréme şi cu cetitul cărţilor a face iscusită zăbavă, că nu ieste alta şi mai frumoasă şi mai de folos în toată viiaţa omului zăbavă decâtŭ cetitul cărţilor. Cu cetitul cărţilor cunoaştem pe ziditoriul nostru, Dumnezeu, cu cetitul laudă îi facem pentru toate ale lui cătră noi bunătăţi, cu cetitul pentru greşalele noastre milostiv îl aflăm. Din Scriptură înţelégem minunate şi vécinice fapte puterii lui, facem fericită viiaţa, agonisim nemuritoriŭ nume. Sângur Mântuitorul nostru, domnul şi Dumnezeu Hristos, ne învaţă, zicândŭ: Čńďèňŕèňĺ ďèńŕíiŕ, adecă: Cercaţi scripturile. Scriptura departe lucruri de ochii noştri ne învaţă, cu acéle trecute vrémi să pricépem céle viitoare. Citéşte cu sănătate această a noastră cu dragoste osteneală.

De toate fericii şi daruri de la Dumnezeu voitoriŭ

Miron Costin, care am fost logofăt mare în Moldova
01.12.2020 15:07
Domnul face tot ce vrea în ceruri şi pe pământ, în mări şi în toate adâncurile. (Psalmul 135:6)

Sunt de asemeni și alte exemple în Scriptură, care sunt imposibil de înțeles cu mintea omenească, pentru că aceste lucruri trebuiesc judecate „duhovnicește” (1 Corinteni 2:14), și acesta este adevărul, după cum Domnul o spune foarte clar, … gândurile Mele nu sunt gândurile voastre, şi căile voastre nu sunt căile Mele (Isaia 55:8).

Vom lua mai întâi exemplul celor doi ucenici ai Domnului Isus (nu oameni care L-au văzut și care L-au auzit vorbind poate numai o dată) care se duceau într-un sat numit Emaus. Despre ei este spus clar că „ochii lor erau împiedicaţi să-L cunoască.” (Luca 24:16) Nici acolo nu era vreun alt motiv ca ei să nu-L cunoască, decât acela că Dumnezeu a făcut acest lucru, adică „ochii lor erau împiedicaţi” și deci, nu le era permis să-L recunoască.

Așa s-a făcut că tot drumul, de şaizeci de stadii (11,1 km) de la Ierusalim, pe care l-au parcurs împreună ei nu L-au recunoscut. Abia spre seară, Pe când şedea la masă cu ei, a luat pâinea şi, după ce a rostit binecuvântarea, a frânt-o şi le-a dat-o. Atunci li s-au deschis ochii şi L-au cunoscut, . . . (Luca 24:30-31)
Un alt exemplu îl avem din Vechiul Testament, iar acolo găsim scris că Moise vorbind poporului Israel, zice: Dar Domnul nu v-a dat minte să pricepeţi, nici ochi să vedeţi, nici urechi să auziţi, până în ziua de azi. (Deut. 29:4)
Deci, dacă cineva nu crede Cuvântul lui Dumnezeu (absolut orice cuvânt al Lui), credința unui astfel de om este zadarnică (Iacov 2:20).

Iar, versetul 4 din Matei capitolul 4, întărește acest lucru:
„Este scris: „Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.”
01.12.2020 16:39
„Vai de voi, cărturari şi farisei ipocriţi! Căci voi închideţi Împărăţia Cerurilor în faţa oamenilor; nici voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi să intre! (Vai de voi, cărturari şi farisei ipocriţi! Căci voi devoraţi casele văduvelor şi faceţi rugăciuni lungi de ochii lumii. De aceea veţi primi o condamnare mult mai mare.)

Vai de voi, cărturari şi farisei ipocriţi! Căci voi înconjuraţi marea şi uscatul pentru a face un prozelit, dar când devine astfel, faceţi din el de două ori mai mult un fiu al Gheenei decât sunteţi voi!

Vai de voi, călăuze oarbe, care ziceţi: «Dacă cineva jură pe Templu, acest lucru nu înseamnă nimic, dar dacă cineva jură pe aurul Templului, este dator să-şi ţină jurământul!» Nesăbuiţilor şi orbilor! Ce este de mai mare importanţă: aurul sau Templul, care sfinţeşte aurul? Voi mai ziceţi: «Dacă cineva jură pe altar, acest lucru nu înseamnă nimic, dar dacă jură pe darul de pe altar, este dator să-şi ţină jurământul!» Orbilor! Ce este de mai mare importanţă: darul sau altarul, care sfinţeşte darul? Prin urmare, cel ce jură pe altar, jură pe el şi pe tot ce este pe el, iar cel ce jură pe Templu, jură pe el şi pe Cel Ce locuieşte în el. De asemenea, cel ce jură pe cer, jură pe tronul lui Dumnezeu şi pe Cel Ce stă pe el.

Vai de voi, cărturari şi farisei ipocriţi! Căci voi daţi zeciuială din mentă, din mărar şi din chimion, dar neglijaţi cele mai importante lucruri din Lege, şi anume dreptatea, mila şi credincioşia! Pe acestea trebuia să le faceţi, iar pe acelea să nu le neglijaţi! Călăuze oarbe, care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!

Vai de voi, cărturari şi farisei ipocriţi! Căci voi curăţaţi pe dinafară paharul şi farfuria, dar pe dinăuntru sunt pline de jaf şi de necumpătare! Fariseu orb! Curăţă mai întâi pe dinăuntru paharul (şi farfuria), ca să fie curate şi pe dinafară!

Vai de voi, cărturari şi farisei ipocriţi! Căci voi vă asemănaţi cu mormintele văruite, care pe dinafară arată frumos, dar înăuntru sunt pline de oasele celor morţi şi de orice fel de necurăţie! Tot aşa şi voi, pe dinafară vă arătaţi drepţi oamenilor, dar pe dinăuntru sunteţi plini de ipocrizie şi de fărădelege!

Vai de voi, cărturari şi farisei ipocriţi! Căci voi zidiţi mormintele profeţilor şi împodobiţi mormintele celor drepţi şi spuneţi: «Dacă noi am fi trăit în zilele strămoşilor noştri, n-am fi fost părtaşi cu ei la vărsarea sângelui profeţilor!» Astfel, voi înşivă mărturisiţi că sunteţi urmaşii celor ce i-au ucis pe profeţi! Umpleţi deci măsura strămoşilor voştri! Şerpilor! Pui de vipere! Cum veţi scăpa de condamnarea la Gheenă?! De aceea, iată, vă trimit profeţi, înţelepţi şi cărturari! Pe unii dintre ei îi veţi omorî şi îi veţi răstigni, iar pe alţii îi veţi biciui în sinagogile voastre şi îi veţi persecuta din cetate în cetate, ca să vină asupra voastră tot sângele nevinovat, care a fost vărsat pe pământ, de la sângele lui Abel, cel drept, până la sângele lui Zaharia, fiul lui Berechia, pe care l-aţi ucis între Templu şi altar! Adevărat vă spun că toate aceste lucruri vor veni peste această generaţie!” (Matei 23:13-36).
01.12.2020 16:58
Numele Bisericii Ortodoxe vine din limba greacă, de la ορθο (ortho - drept, corect) și δοξα (doxa - învățătură, cunoaștere), traducându-se deci prin „învățătura dreaptă", sau „învățătura corectă".
01.12.2020 22:15
Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia