Tribuna
137 de lumânări pentru tot atâtea victime ale violenţei în familie
137 de lumânări pentru tot atâtea victime ale violenţei în familie
În 2011, 137 de femei agresate de partener au solicitat eliberarea unui certificat medico-legal * Şi mai multe îndură violenţa în tăcere * În centrul Sibiului, mâine de la 4 după-amiază se vor aprinde lumânări pentru Martorele Tăcute, de Ziua Internaţională de Combatere a Violenţei împotriva Femeii
Conform Institutului de Medicină Legală din Sibiu, 137 de femei agresate de partener au solicitat elibe­rarea  unui certificat medico-legal în 2011. Multe femei îndură însă violenţa în tăcere şi cazurile lor rămân necu­noscute până când e prea târziu. A.L.E.G. şi partenerii săi îi aşteaptă pe sibieni la o seară de veghe pentru martorele tăcute, pentru a sublinia că violenţa în familie nu e o simplă poveste, că ea poate fi fatală. Toţi cei care vor să arate că le pasă sunt aşteptaţi în zona fântânii de pe strada Nicolae Bălcescu între orele 16 şi 19 pentru a aprinde o lumânare pentru Martorele Tăcute, arătând, în acest fel că se opun violenţei asupra femeii. Cu ajutorul sibienilor, organizatorii vor să aprindă cel puţin 137 de lumânări, pentru a de­mon­stra că pentru fiecare victimă a violenţei există cel puţin un om dispus să facă ceva pentru a stopa violenţa în familie.
Un studiu al Inspectoratului General al Poliţiei Române arată că în 2010 a crescut cu 26% numărul incidenţelor de violenţă intrafamilială înre­gistrate de Poliţie şi s-a dublat numărul loviturilor cauza­toare de moarte între membri ai aceleiaşi familii. 25 noiembrie este Ziua Inter­naţională de Combatere a Violenţei ^mpotriva Femeii. Cu această ocazie, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen din Sibiu - A.L.E.G. Organizează, în fiecare an, Seara de Veghe pentru Martorele Tăcute. “Martorele Tăcute” sunt siluete roşii ce reprezintă simbolic femei care şi-au pierdut viaţa din cauza violenţei în familie. Fiecare siluetă va avea inscripţionată povestea unui caz din judeţul Sibiu.

Nas în nas cu violenţa

Anul acesta, participanţii la eveniment vor putea vedea în premieră la Sibiu şi în Ro­mânia o expoziţie foto cu fe­mei de succes din Ro­m]nia, ambasadoare ale cauzei violen\ei ^mpotriva femeilor. Expoziţia  se va lan­sa în aceeaşi zi şi la Bucureşti. De asemenea, în semn de soli­daritate cu victi­mele violenţei şi cu marşul de protest organizat în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră la Bucureşti în faţa Parlamentului de centrul Filia şi asociaţia Front, la seara de veghe organizatorii vor purta semnele violenţei. Machiajul participanţilor la acţiune va fi asigurat de voluntarii Crucii Roşii (cu produse furnizate de AVON). Vor fi machiaţi organizatorii, partenerii şi voluntarii lor, dar şi trecătorii care doresc. De asemenea, organizatorii le vor reaminti trecătorilor că violenţa nu este doar fizică şi că abuzul verbal şi psihologic lasă urme grave, chiar dacă ele nu sunt vizibile.
În cadrul serii de veghe se va face lobby pentru intro­ducerea ordinului de pro­tec\ie. A.L.E.G. şi alte 29 de organizaţii din ţară sus\in iniţia­tiva legislativă a organi­zaţiilor GRADO şi Transcena de a completa Legea 217 pentru prevenirea `i comba­terea violenţei familiale prin intro­ducerea ordinului de protec­ţie, esenţial pentru a reduce riscul pierderii de vieţi. Aceast[ iniţiativă a fost depusă la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor săptămâna trecută.
AVON, ca partener al manifestării va distribui în această perioadă în pachetele de produse comandate de clienţi 1.500 de cartonaşe cu datele de contact ale urmă­toarelor servicii disponibile în Sibiu pentru victimele violenţei: Centrul de consiliere A.L.E.G. (tel. 0753893531)  şi Centrul de primire în regim de urgenţă a femeilor şi copiilor victime ale violenţei domestice al Asociaţiei Femeilor din Sibiu (tel. 0369 591082).comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Tribuna

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
ARTMANIA
Licitatie publica