Tribuna
PNL
120 de lei pe zi, bugetul minim pentru un cuplu, ce înfruntă căldura la Ocna
120 de lei pe zi, bugetul minim pentru un cuplu, ce înfruntă căldura la Ocna
Jurnalele de știri abundă în materiale ce prezintă aglomerația de pe litoralul românesc al Mării Negre. Pentru cei care nu vor să dea piept cu îmbulzeala de la Mamaia, Costinești sau Vama Veche există varianta ”litoralul Ardealului”, cum este numită stațiunea Ocna Sibiului. Aici turiștii pot veni de hac căldurii cu o baie într-unul dintre lacurile sărate sau la ștrandul din localitate. În plus, față de mare apa din lacurile sărate de la Ocna este bună și pentru tratarea mai multor afecțiuni. Alte avantaje? Nu e atât de aglomerat ca pe litoral, ai dușuri cu apă caldă, iar prețurile de la terase sunt mult mai accesibile, decât la Mamaia și la Vama Veche. E jumătatea lui august, luna oficială a concediilor, așa că Ocna Sibiului este o variantă de petrecere a zilelor de concediu, atât pentru sibieni, încât și pentru turiști din țară și străinătate. Cât costă o zi la Ocna Sibiului pentru un cuplu sau o familie cu unul sau cu doi copii, ne-am propus să aflăm după o vizită relativ matinală, într-o zi de marți.

Primul cost îl bifăm la intrare: 25 de lei/adult și zece lei pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 10 -18 ani (copiii sub zece ani au acces gratuit). Dacă ați venit cu mașina, parcarea costă cinci lei pe zi. După ora 18 biletul pentru un adult costă doar 15 lei, toți copiii având acces gratuit. Intrăm și dăm o tură pe aleele dintre lacuri. E ora 10.30, dar sunt deja destui turiști, care au ”bifat” măcar două băi într-unul dintre lacuri, cei care vor să facă mișcare preferă Ocnița, în timp ce pentru ”zăcut” în plută e preferat Brâncoveanu lacul cu cea mai mare salinitate din complex. Pe măsură ce trece timpul plajele se aglomerează, dar nu într-atât încât să ai senzația de îmbulzeală.

Duminică s-a doborât recordul

De obicei, de sărbătoarea Sfintei Marii, în 15 august se înregistrau cei mai mulți turiști la Ocna Sibiului. Ionuț Costea, administratorul S.C Lacuri Naturale Ocna Sibiului spune că ”duminica trecută am înregistrat cel mai mare număr de turiști din acest an, aproximativ 7.500 de persoane. De obicei, pe 15 august se doborau recordurile anterioare, pentru că e zi liberă, plus că e și perioadă de concedii. Noi încercăm în fiecare zi să fim pregătiți, în așa fel încât să-i mulțumim pe toți cei care vin aici. Singurul lucru pe care îl pretindem este să aibă un comportament civilizat, pentru ca toată lumea să se simtă bine”.

Plimbarea printre lacuri ne-a adus mai aproape de câteva grupuri de turiști. Într-unul dintre ele, câțiva bărbați, trecuți de a doua tinerețe, depânau amintiri din vremuri vechi, când au descoperit acest loc unde le-au cunoscut pe cele ce aveau să le devină soții. După câteva minute, li s-au alăturat și ”jumătățile”. Femeile se plâng că le ustură rănile, iar soții le liniștesc, spunându-le că trebuie să rabde pentru că sarea își face treaba și le va vindeca. Același argument avea și o mămică, care ștergând lacrimile fiicei, îi explica că ”te ustură ochișorii pentru că ai intrat în apă, dar să știi că apa din lac îți vindecă toate bolile, îți crește imunitatea și iarna nu o să mai fii răcită”. Paleta temelor discutate e largă: unii povesteau despre succesele nepoților, alții își făceau planuri pentru sfârșitul concediului. Bineînțeles, nu au lipsit polemicile politice și nici dezbaterile pe teme existențiale. Cei care și-au ales să petreacă timpul în liniște, s-au refugiat în lectura cărților și a ziarelor. De asemenea, ”litoralul Ardealului” a devenit un fundal pentru ședințele foto. Mai multe tinere îi ”explotau” pe iubiții lor ca să le facă mai multe poze pentru rețele de socializare, iar întrebările ”Am ieșit bine? Se vede lacul?” au fost repretate obsesiv.

Cât costă o zi la Ocna

La ora amiezii, vizitatorii au lăsat șezlongurile și s-au mutat pe terasele din incinta Complexului. Meniul zilei costă 20 de lei și include o ciorbă, un fel principal, iar după ce ți-ai astâmpărat foamea te poți răcori cu un suc sau o bere, ce costă între cinci și șapte lei. Chiar dacă nu e recomandată când e foarte cald, cafeaua râmâne răsfățul multora, iar la Ocna o poți savura pentru cinci lei. Cei mici, dar nu numai ei, se pot răcori cu o înghețată, prețurile variind între cinci și zece lei. De succes se bucură și vânzătorii de kurtos kalacs și langoș, prețul lor fiind de zece și respectiv cinci lei. Asemenea litoralului adevărat, unde găsești diferite servicii și suveniruri, comercianții de la Ocna îți propun magneți, obiecte decorative și accesorii pentru plajă. În plus, turiștii pot să-și facă un tatuaj temporar (care îi va costa între șapte și 15 lei) sau se pot relaxa timp de 30 de minute la un masaj, pentru care vor plăti 50 de lei. Așadar, un calcul simplu ne arată că un cuplu va cheltui, în cazul în care mânâncă și se răcorește cu o bere și un suc, plus o înghețată, aproximativ 120 de lei, suma incluzând și biletele de intrare. Pentru o familie cu un copil o zi de distracție poate costa aproximativ 170 de lei, dacă cel mic vrea să se îndulcească și cu o clătită ori un kurtos și să își astâmpere setea cu vreo două sucuri și o înghețată. Există însă și turiști care vin cu mâncarea, apa și sucul de acasă, în pungi frigorifice, pentru a reduce la jumătate bugetul zilnic alocat distracției de la Ocna. Pentru cel de-al doilea copil se mai adaugă încă vreo 50 de lei la această sumă. Unora li se pare scump, altora accesibil, dar comparativ cu prețurile de pe litoralul Mării Negre, pot spune că la Ocna e mai ieftin. Căldura, apa, numai bună de scăldat și aparatele de fitness, ce pot fi folosite gratuit, contribuie la reușita unei zile petrecute în stațiunea aflată la doar 17 km de Sibiu.

FOTO: Răzvan NEGRU

 


comentarii
2 comentarii

Nu puteati gasi alta poza decat asta cu un burtos cu ceafa lata holbandu-se la femei stafidite?
Eu nu vreau sa merg acolo daca e sa ma intalnesc cu asa peisaje.
iuda
14.08.2019 09:10
daca astia sunt turistii... ce sa si faci...
:)
14.08.2019 10:12
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia