Tribuna
PNL
12 copii adoptaţi în judeţul Sibiu, în 2017. Pe 2 iunie este ziua lor
Andra MARINESCU
3791 vizualizari
12 copii adoptaţi în judeţul Sibiu, în 2017. Pe 2 iunie este ziua lor
© Arhiva DGASPC
În judeţul Sibiu, de la începutul anului şi până în prezent, au fost adoptaţi 12 copii, potrivit statisticilor Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu. Faţă de anul 2015, în 2016 şi 2017 s-a înregistrat o creştere a numărului familiilor atestate pentru adopţie, cele mai multe dorind copii cu vârste până în trei ani. Pe 2 iunie, încă din 2014, România îi sărbătoreşte pe aceşti oameni, stabilind ca data să marcheze Ziua Naţională pentru Adopţie. În ultimii trei ani şi jumătate, 67 de copii au avut şansa să fie primiţi în familii, prin adopţie.


De la începutul anului 2017 și până în prezent, au fost adoptaţi 12 copii, s-a deschis procedura adopţiei la 28 de copii şi au fost atestate 15 persoane/familii ca fiind apte să adopte. 

  • ”Printre adopțiile noastre cu final fericit se numără o familie care a fost de la început deschisă spre altceva. Povestea a început cu un cuplu tânăr care s-a adresat Biroului Adopții cu emoții și cu o mare dorință de a avea copilul propriu. Ce face atât de specială această adopție? Deschiderea familiei de a accepta copii mari. Aceștia și-au dorit încă din perioada evaluării doi copii cu vârstă cuprinsă între 3-14 ani. Cu o deschidere pozitivă și mult entuziasm, familia a intrat destul de repede în potrivire cu copiii doriți. Primul copil, la vremea respectivă în vârstă de 8 ani, a cunoscut familia la trei luni după atestarea acestora ca familie adoptivă. Cel de-al doilea copil, care avea vârsta de 7 ani, aflat pe lista copiilor greu adoptabili din Registrul Național al Adopțiilor, a fost vizualizat și a intrat în potrivire cu familia la un an de la atestare. Întreagul proces de potrivire a fost un succes, iar în prezent cei doi copii și-au găsit o familie. Această familie ne-a arătat că se poate să existe adopții de succes cu copii cu vârste mai mari”, spun reprezentanţii Biroului Adoptii si Post-adopţii din cadrul DGASPC Sibiu.

Nu au nevoie de părinţi perfecţi, ci responsabili

Copiii adoptabili nu au nevoie de părinţi perfecţi, mai spune DGASPC Sibiu, ci au nevoie de adulţi care să-şi asume responsabilităţile de creştere şi îngrijire, dornici să vină în întâmpinarea nevoilor copiilor.

Specialiștii DGASPC au obligaţia să identifice cea mai potrivită familie pentru fiecare copil adoptabil. Aceasta presupune ca fiecare familie care doreşte să adopte să fie evaluată de către profesionişti din punct de vedere social şi psihologic. Chiar dacă oricine îşi poate dori un copil, nu toţi pot adopta. Există criterii şi cerinţe pe care legislaţia în vigoare le prevede şi care trebuie îndeplinite pentru ca adopţia să se realizeze.

  • “Această zi va fi sărbătorită de noi ca o zi miracol pentru toţi copiii şi familiile adoptive, o zi în care celebrăm adopţia ca pe o cale de a deveni părinte! 2 Iunie este ziua în care vom celebra copiii adoptaţi indiferent de vârstă, etnie sau stare de sănătate! Un copil într-un mediu familial aduce împlinire, armonie și iubire, de aceea, Ziua Națională pentru Adopție este o zi dedicată tuturor celor care înțeleg, acceptă și îmbrățisează adopția şi copilul adoptat”, spune directorul general Laura Camelia Vilsan.

Familii atestate

Persoana/familia care doreşte să adopte trebuie să fie atestată ca persoană/familie adoptatoare, atestatul se obţine la cerere, în urma parcurgerii unui procesul de evaluare de către solicitant. Atestatul de persoană/familie adoptatoare certifică îndeplinirea condițiilor materiale și garanțiilor morale necesare creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului, precum și existența abilităților parentale formate/dezvoltate pe parcursul procesului de evaluare. Adopţia este gratuită și reprezintă operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptat şi adoptator, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. Dincolo de această legătură de filiaţie, adopţia este un proces care schimbă în bine viaţa unui copil si a familiei care l-a adoptat. 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia