Continental
Tribuna
10 ani de Galerie de Artă Româniască, marcaţi la Muzeul Brukenthal
Dumitru CHISELIŢĂ
1345 vizualizari
10 ani de Galerie de Artă Româniască, marcaţi la Muzeul Brukenthal
Aniversarea a zece ani de când s-a deschis, la Muzeul Naţional Brukenthal, Galeria de Artă Românească a fost marcată, la Casa Albastră, în Sala Multimedia, printr-o expoziţie aniversară care, de data aceasta, nu a constat în tablouri sau alte lucrări de artă, ci prin o serie de afişe care acoperă, în imagine şi text, atât activităţile desfăşurate în cei zece ani de existenţă ai Galeriei, cât şi o prezentare amănunţită a acesteia.

„Expoziţia de faţă are un caracter documentar şi prezintă cele mai importante aspecte ale existenţei galeriei, de la constituirea colecţiei de pictură românească, la cercetarea acestui patrimoniu, elaborarea conceptului expoziţional, apoi la reabilitarea clădirii şi amenajarea spaţiului (care au avut loc printr-un amplu proiect desfăşurat în cadrul programului „Reabilitarea Monumentelor Istorice din România” al Ministerului Culturii, în cursul anului 2008, şi au adus sălile de expunere şi depozitare la standardele corespunzătoare), munca „din spatele scenei”, conservarea şi restaurarea patrimoniului, până la inaugurarea galeriei, expoziţiile temporare, activităţile cu publicul şi publicaţii etc.
Unul dintre proiectele dedicate aniversării unui deceniu de existenţă a Galeriei de Artă Românească, intitulat „Lucrarea lunii”, vă invită să reveniţi periodic în spaţiile expoziţiei permanente. Câte un tablou aflat pe simeza expoziţiei este prezentat vizitatorilor prin texte speciale destinate separat publicului adult şi celor mici. În felul acesta, în acest an aniversar oferim admiratorilor de artă posibilitatea de a stabili o relaţie mai apropiată cu operele de artă, de a pătrunde în intimitatea actului de creaţie şi a atmosferei aparte pe care un tablou îl creează în spaţiul în care este expus. Aniversaţi în acelaşi an în care sărbătorim Centenarul Unirii, cei 10 ani de existenţă a Galeriei de Artă Românească se încarcă de emoţie şi semnificaţii în sensul respectului valorilor cultural artistice ale acestei ţări, al administrării profesioniste şi responsabile a patrimoniului cultural naţional şi al bucuriei întâlnirii cu tezaurul de cultură şi artă al României”, spune curatorul expoziţiei, dr. Iulia Mesea.
Despre importanţa expoziţiei în viaţa muzeului şi a comunităţii sibiene, cât şi despre valoarea acesteia pe plan naţional, au vorbit Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Naţional Brukenthal, consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, Hans E. Tischler şi dr. Iulia Mesea, curatorul expoziţiei. Expoziţia poate fi vizitată până pe 31 august 2018

Expoziţia permanentă de Artă Românească a fost deschisă în sălile Casei Albastre la 25 noiembrie, 2008, aici vizitatorii putând regăsi aproximativ 200 de tablouri din colecţiile de artă ale muzeului. Circuitul expoziţional urmăreşte evoluţia picturii din România în perioada secolelor XVIII-XX, bazându-se pe principii cronologice şi stilistice în etalare.
Conceptul expoziţional evidenţiază comparativ şi sincronic artiştii reprezentativi ai artei naţionale şi ceea ce este caracteristic colecţiei Brukenthal: fondul de pictură transilvăneană (unul dintre cele mai bogate din ţară) întregit cu opere de mare valoare ale picturii româneşti moderne şi din perioada interbelică, până după jumătatea secolului al XX-lea.

 

comentarii
1 comentarii

Oare nu sesizează nimeni ca titlul e scris greșit?
cornel
19.07.2018 12:42
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia