Tribuna
1 decembrie ALTFEL, la Şcoala Gimnazială Şura Mică! O lecţie de istorie şi dragoste de ţară!
Marius HALMAGHI
1513 vizualizari
1 decembrie ALTFEL, la Şcoala Gimnazială Şura Mică!  O lecţie de istorie şi dragoste de ţară!

Vineri 26 noiembrie, am fost invitat de conducerea şcolii din Şura Mică la o manifestare; fără reţineri, am acceptat invitaţia, cunoscând şcoala de la vernisajul expoziţiei documentare organizată pe holurile instituţiei, în 15 august. Expoziţia am regăsit-o intactă, semn că elevii au apreciat şi respectă iniţiativa organizatorilor. După orele de program şcolar, aceleaşi holuri au cunoscut o atmosferă de mare sărbătoare, elevii decorând spaţiul cu lucrări realizate în cinstea Marii Uniri; directorul prof. Alexandra Manuela Savu a coordonat discret şi eficient o echipă unită şi mobilizatoare, din care am remarcat eforturile prof. Elena Puiu (istorie şi religie), Alexandra Bujor Raica (engleză) şi ale secretarei Valentina Urluescu. Programul - intitulat modest proiectul educaţional „1 Decembrie - un vis de veacuri împlinit”-, a avut toate ingredientele unui spectacol organizat de instituţii culturale de prestigiu. Prezentarea evenimentelor din 1918, a fost asigurată de istoricul Dan Ramf, autorul lucrării monumentale „Bunicii noştri, eroii noştri”. Muzeograful Muzeului Aviaţiei „Hermann Oberth” Mediaş, un pasionat veritabil al istoriei românilor, a prezentat evenimentele Marii Uniri pe înţelesul întregii audienţe, elevii fiind cuceriţi de invitatul special.

Prof. Elena Puiu a punctat evenimentele - trădând marea pasiune pentru actul educativ - şi conturând atmosfera Războiului de Reîntregire cu magistrala cuvântare a „Apostolului” Marii Uniri, istoricul Nicolae Iorga: «A sosit un ceas pe care-l aşteptăm de peste două veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viaţă naţională, pentru care am muncit şi am scris, am luptat şi am gândit ... A sosit ceasul în care cerem şi noi lumii, cinstit, cu arma în mână, cu jertfa a tot ce avem, ceea ce alte neamuri mai fericite au de atâta vreme, unele fără să fi vărsat o picătură de sânge pentru aceasta, dreptul de a trăi pentru noi, dreptul de a nu ne da nimănui, ca robi, rodul ostenelilor noastre” (15 august 1916). De altfel, întreaga prezentare a manifestării a fost asigurată cu multă dăruire de doamna profesoară (din 2010, în Şura Mică), fiecare moment fiind atent studiat şi pregătit cu ansamblul coral şi de dansuri al şcolii, reprezentat de elevii Creţu Diana, Sonia Morar, Patrick Suciu, Darius Ghera, Cristian Comşa, Tudor Gândilă, Cristina Berea, Alexandra Olariu şi Denisa Binig. Elevii Andrei Ruja Secelean (cl. VI-a) şi Magdalena Conţiş (cl. VIII-a) au recitat plini de emoţii poeziile „Nu plânge Maică Românie” (versuri regăsite, în raniţa unui soldat) şi „Sus inima” (George Coşbuc); elevul Tudor Gândilă (cl.VI-a), a interpretat (la saxofon) cântecul patriotic „Noi suntem români”, smulgând aplauze de la un auditoriu plin de receptivitate.

Întreaga manifestare a fost onorată de prezenţa conducerii comunei Şura Mică, primarul Valentin Ristea, viceprimarul Sorin Pleşca, preotul Iulian Gabriel Hârşan, doamna Elisabeta Răulea (fosta directoare a şcolii), directorul parcului industrial ing. Paul Gruian şi întregul corp profesoral, dar şi mulţi părinţi. A fost un adevărat „show”, în care toate momentele (recitări, joc popular, etc) s-au succedat într-o cursivitate firească, respectându-se măsurile de protecţie sanitară, într-o atmosferă caldă, lipsită de griji, amintind de vremuri demult apuse. Îmi pun retoric o întrebare: câte şcoli au sărbătorit marele eveniment naţional, fără să poată fi acuzate de formalism?

Felicitări conducerii şcolii pentru frumoasa manifestare - care a reuşit să pună în valoare şi frumosul port tradiţional românesc - şi mult succes, atât în organizarea şi susţinerea unei agende de manifestări şcolare anuale „ALTFEL”, dar şi în fondarea unei şcoli de meserii, atât de necesare dezvoltării durabile a comunei.

comentarii
4 comentarii

Sigur ati fost invitat dar ati uitat sa spuneti ca sunteti platit pentru Strategia de dezvoltare a comunei cu o suma consistenta.
Just me
02.12.2021 18:26
For "Just me, 02.12.2021 18:26"
Sá zicem cá dl Halmaghi este plátit de comuná "sá-i facá reclamá". Atâta timp cât "se face reclamá" pt. dezvoltarea comunei, a judetului si a României nu vád nicio problemá. Banii puteau fi luati de "John" sau "Iuri" si nouá ne rámâneau povestile si visele...
La asta se adaugá si despre ce s-a scris în articol. E patriotic, aratá cá sunt români ca-si iubesc tara si fac ceva de ziua ei. Personal, tot respectul pt. cei din Sura Micá si dl Halmaghi.
Un Sibian
03.12.2021 22:08
For "Just me, 02.12.2021 18:26"
Sá zicem cá dl Halmaghi este plátit de comuná "sá-i facá reclamá". Atâta timp cât "se face reclamá" pt. dezvoltarea comunei, a judetului si a României nu vád nicio problemá. Banii puteau fi luati de "John" sau "Iuri" si nouá ne rámâneau povestile si visele...
La asta se adaugá si despre ce s-a scris în articol. E patriotic, aratá cá sunt români ca-si iubesc tara si fac ceva de ziua ei. Personal, tot respectul pt. cei din Sura Micá si dl Halmaghi.
Un Sibian
03.12.2021 22:10
Dragă S, am citit cu interes pledoaria în favoarea autorului, dar acum cu claritate și tristețe constat, transformarea invitației în contract, patriotismul în ipocrizie, evenimentul în reclamă, ce nu are nimic cu comuna, județul ori țara ci doar cu tristele personaje din finalul articolului.Mulțumesc pentru luminare, cu drag Păcală.
Just me
04.12.2021 13:39
Din aceeasi categorie
SEVIS

Eurotrip

koenigfrankstahl

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia