Tribuna
V-aș zâmbi, domnișoară, dar revin mai pe seară
Dragoş BAKO
841 vizualizari

Ehehei, mai știți ce-i ăla un surâs, un zâmbet, adevărată monedă de schimb în „tranzacțiile” scurtelor amabilități binefăcătoare. Azi, când purtăm mască ori de câte ori intrăm într-o incintă, nici dantura perfectă, nici zâmbetul șarmant, nici surâsul amabil, cu ușoare note protocolare nu mai au puterea de altădată. Suntem o mare de „mascați”, cu ochii lăsați la vedere, aruncând în cârca privirilor și sarcina micilor schimburi protocolare, „bifate” altădată de zâmbetele și surâsurile camuflate acum de mască. Ne-am obișnuit într-atât cu această imagine ce ne intriga pe vremuri când priveam reportaje din Beijing, încât ni se pare ciudat să vedem oameni fără bucata albă sau colorată de material textil, pe jumătate din față. Eu unul am ajuns să mă întreb în primă fază, când pornesc televizorul, de ce nu poartă mască prezentatoare de la știri. Nu au trecut decât două săptămâni de când accesoriul supus unei abordări variate, ce a pus la treabă capacitățile creative și de marketing ale comercianților, a devenit obligatoriu în magazine, instituții sau la serviciu; două săptămâni în care ne-a intrat în reflex gestul aplicării măștii pe față, dar și cel prin care, la ieșirea din casă, ne asigurăm că am luat cu noi măscuța cea de toate zilele. N-am fi crezut că un astfel de „dresaj” e atât de lesne de înfăptuit, dar iată că teama de contaminare, de amenzi, ne-a transformat în învățăcei disciplinați. Pe la începutul pandemiei, o colegă mă întreba dacă toate aceste măsuri n-ar putea fi încadrate într-un experiment social; n-am știut ce să-i răspund, ținându-mă departe de mirosul înșelător al teoriilor conspiraționiste, dar azi sunt conștient că orice experiment bine mediatizat, bine ambalat, poate fi implementat cu succes la nivelul omenirii, cu ajutorul instrumentelor de informare și, totodată, de persuasiune (nu am folosit termenul manipulare pentru că într-adevăr virusul există, iar purtarea măștii și distanțarea fizică sunt măsuri eficiente de prevenire a răspândirii bolii). Nu acuzăm pe nimeni, observăm doar că masca devine un accesoriu „cool”, se transformă într-un suport pentru mesaje artificiale, înlocuind manifestări umane, firești până mai ieri. Gândiți-vă la scena atât de familiară în care îi zâmbiți fetei de la casa de marcat din supermarket, răspunzându-i la surâsul politicos, înfiripând astfel acel dialog nonverbal, ce-ți dădea un sentiment plăcut. Cum să mai surâzi azi prin mască, cum să-i mulțumești casierei pentru amabilitate, cu un zâmbet elegant? Să-i zâmbești din priviri? Te miri ce ar putea înțelege. Și uite așa intrăm într-un tunel comportamental, aparent banal, dar, în realitate, generator de mutații la nivelul gesturilor blânde, umane, pozitive. Poate că pe înseratul acestei crize vom reveni la vechile semnale de interacțiune mută, dar atât de bine înțeleasă. 

comentarii
4 comentarii

În curând vor apărea măști imprimate cu tot felul de zâmbete și surâsuri ademenitoare , de la Mona Lisa până la Florin Piersic !
JessicaDolcett
29.05.2020 13:17
orban biea si chefuieste
dar la pensii nu gineste

nimic in tribuna despre foto fatala
adi3
31.05.2020 11:04
Ăștia reacționează cu întârziere, probabil va apărea luni, marți încolo, când vor căuta disperați subiecte să umple paginile.
În schimb, în Turnul Sfatului nu va apărea în veci, ăia iau bani grei de la autoritățile locale ca să nu deranjeze.
Cum au făcut cu comunicatul în care PSD Sibiu demasca mânăreala de la concursul pentru manager Spitalul Județean, au renunțat cu plăcere și la clickurile pe care le luau de la înjurătorii de serviciu, numai să nu facă deranj. Probabil punga a venit mai plină de la CJ.
Pt adi3
31.05.2020 12:29
De mâine se dau măști cu diamante pe post de dinți pentru toți cocalarii. Și fir de aur pe margini gros de 5 mm.
31.05.2020 18:10
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia