Tribuna
Unii morți sunt mai morți decât morții
Dragoş BAKO
1149 vizualizari

Gâtuiți de blestemul dihoniei șuierat asupra lor de neamul politicienilor din ultimii treizeci de ani, românii nu-și mai pot trage sufletul după atâta alergătură a unora în urma celorlalți, cu mâna ridicată a amenințare și cu vocea tunând vorbe de ocară. De la războaiele dintre feseniști și țărăniști, la disputele susținătorilor PSD purtate cu partizanii pedeliști, de la împărțirea țării între băsiști și antibăsiști, până la vremurile în care „ciuma roșie” și „rezistenții” se înjurau cu patimă, România a fost măcinată de o segregare socială, ce nu s-a isprăvit nici acum, când majoritatea populației s-a cam lămurit ce așteptări poate avea de la politicieni. Dacă azi pesediștii, useriștii, liberalii sau auriștii nu mai au chef sau răgaz să se înjure vârtos, alte două categorii sunt „de serviciu” la urât cu patimă: vaccinații și nevaccinații. Majoritatea componenților celor două tabere au manifestări ce bat înspre extremism. Vaccinații îi consideră vinovați pe nevaccinați pentru criza sanitară din aceste zile, în vreme ce nevaccinații îi acuză pe vaccinați că plimbă virusul și îl răspândesc pentru că au mai multă libertate de mișcare. O parte a presei întreține acest război (deloc rece), completând anunțul despre pacienții decedați zilnic, cu amănuntul că X decedați erau vaccinați sau nevaccinați (depinde în ce tabără evoluează postul TV sau publicația cu pricina). Așa cum pe vremuri se frângeau prietenii din cauza unor false mize politice, așa cum rudele rupeau pe veci orice comunicare pentru opțiunea politică de la începutul anilor 90, vaccinul face azi ravagii în relațiile interumane. Vaccinații sunt niște „spălați pe creier”, în opinia multora dintre nevaccinați, iar nevaccinații sunt niște „primitivi”, „retrograzi”, după părerea celor care au simțit în umăr înțepătura seringii aducătoare de ser. Sunt tot mai puțini cei dispuși să respecte decizia de a se vaccina sau a nu se vaccina a celuilalt, să încerce să se poziționeze rațional înaintea valurilor de încrâncenare, de conspiraționism și de intoleranță. Din ambele tabere, se ridică asurzitor urletele ce invocă apartenența la un spirit civic, implicare în viața comunității, dar, în realitate, e doar dependența de „anti-” orice, acea nevoie maladivă de a te afla permanent într-o stare de conflict, într-o căutare de vinovați. S-au înmulțit ca ciupercile după ploaie experții în ARN-mesager, care proslăvesc și afurisesc deopotrivă serul discordiei. Morții au devenit și ei arme în acest război absurd, decesul unui vaccinat sau al unui nevaccinat fiind purtat precum un stindard în lupta contra inamicilor făcuți responsabili de ceea ce se întâmplă în țară. Cu alte cuvinte, unii morți sunt mai morți decât morții obișnuiți pentru că erau, după caz, vaccinați sau nevaccinați, amănunt aruncat în discursul argumentativ, lipsit, de altfel, de cele mai multe ori, de...argumente. Am spus-o și cu alte ocazii, pe lângă pericolul infectării cu acest virus perfid, trăim sub amenințarea infestării sufletești. 

comentarii
5 comentarii

Felicitări pentru articol și autocritică în calitate de reprezentant al presei
Abc
15.10.2021 18:01
Infestarea sufletească s-a produs mai demult,acuma doar se amplifică,pe fondul slabelor caractere care predomină societatea.Păcat de țara asta.merita alt popor.
ROMÂN
16.10.2021 14:07
Pana la urma, dincolo de cuvinte si urechisme, ma indoiesc ca exista cineva (egal, pro sau anti) care sa nu sesizeze in mod din ce in ce mai clar faptul ca se forteaza pana la limita nesimtirii guvernarea prin frica si control
Iar cei care in 1989 aveau cel putin 25 de ani in decembrie, stiu prea bine si ce inseamna si unde duce asta.
Si-atunci, de ce nu ar trebui sa existe dezbatere in contradictoriu vis-avis de drepturi si libertati constitutionale?
A inceput sa existe consens stiintific asupra vaccinarii in masa si inca nu am aflat ? Sau Arafat e si tata si mama, cam la fel cum erau caporalii in armata comunista. Tot obligatorie (ca de voie buna) si aia.
Cum necum, de la dotari si pana la pricepere sau dedicatie, tara asta inca are medici. De la cei "de familie" pana la cei de la urgente sau oncologie si cardiologie. Medici carora, in prezent, le este in mod flagrant ingradit / limitat dreptul de a profesa si vindeca pe lana Sars-Cov. Si despre "mortii aceeia" se tace stufos de azi -maine 2 ani
Ne mai miram ca s-a ajuns la polarizarea care exista ?
Claudiu
16.10.2021 18:59
"O parte a presei întreține acest război (deloc rece), completând anunțul despre pacienții decedați zilnic, cu amănuntul că X decedați erau vaccinați sau nevaccinați (depinde în ce tabără evoluează postul TV sau publicația cu pricina)."

Asa cum a zis Claudiu, felicitari pentru autocritica. In rest, mana pe carte oameni buni. Nu exista niciodata bine facut cu forta. Never ever!
mihail abagiu
16.10.2021 21:20
Am vrut sa il citez pe ABC. Sorry...
tot mihail
16.10.2021 21:21
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Comunicat de presa
Licitatie publica

accentmedia