Tribuna
Jidvei
Unii chiar nu pot fi prostiţi. Ghinion
Dumitru CHISELIŢĂ
1770 vizualizari

Înainte vreme, când era socialism spre comunism la noi, exista un întreg sistem care să te facă să crezi ce vor ei. Că egalitate, că ateism, că virgulă clasa mun­citoare, că partid, că Farul Călău­zitor Uniunea So­vietică, că două decenii de împliniri măreţe, că "avem di tăti" şi că producţia la hectar sparge recorduri. Era o campanie de prostire pe faţă şi de spălare pe creier. Nu mai pomenim de informaţie, care era strict selectată ca să sune bine, să nu supere. Atunci, unii dintre noi, au fost aşa, vaccinaţi împotriva prostirii. Adică nu băteau imagi­nile alea cu secerătoare navigând prin lanuri de grâu cu pâinea dată doar pe buletin, alimentara vizitată de Ceauşescu, plină de orice, cu locul de unde îţi luai tu pe cartelă "raţia" de ulei, făină şi mălai, fermele cu miliarde de vaci cu măcelăriile pline de cârlige goale. La fel cum informaţiile servite la Telejurnal nu băteau cu cele de la Europa Liberă sau BBC.

Apoi au venit anii '90. Partidul unic s-a rebranduit în o chestie cu salvatori naţionali, şi parcă tabăra celor ce nu pot fi prostiţi a scăzut îngrijorător. Lumea era liberă, magazinele erau tot goale, dar golul era mai optimist, Domnul Iliescu zâmbea frumos, mâncase salam cu soia alături de noi, ne dădea atât salam cât şi paşapoarte. Alături de el, domnul Roman era tânăr şi frumos, de umplea Piaţa Mare de simpa­tizante. Unii nu au putut fi prostiţi nici atunci. Pentru că în loc de salam şi de "nu vrem Kent nu vrem valută", mai citeau şi analizau situaţia. Plus că, aşa, ca supli­ment, au apărut nişte "oameni de bine" care, dacă îţi exprimai oarecari îndoieli privind puritatea frontiştilor, automat te înfierau cu mânie proletară: golan, drogat, curvă, vânzător de Ardeal, de-al lui Coposu şi Raţiu, care vor să-i aducă înapoi pe boieri care iau pământul ţăranilor cooperatori şi-i fac iar iobagi, şi pe burjuii patroni care vor lua şi ei fabricile înapoi şi nu se va mai putea fura cornier sau sodă industrială de la maga­zie. Aia ne-prostiţii au ieşit şi în stradă, sperând că vor  deştepta lumea. Nu a fost aşa. Dar, dincolo de dispreţul maselor popu­lare şi de şicanele de la lucru,   de mineri şi de "moarte intelectualilor", nu au putut fi prostiţi.

Apoi treaba în România a luat-o în linie dreaptă, cea a aflării în treabă. Partidele s-au înmulţit, transformat, politicienii se trans­ferau de la unii la alţii ca fotbaliştii din prima ligă, şi, periodic, căutau să te prostească, înainte de alegeri. Că-că şi că-că, că popor, bunăstare, integrare, Europa sau ajutoare sociale, credit doar cu buletinul, nu conta ce, numai să pui ştampila. Unii nu au putut fi prostiţi, DIN NOU.

Aşa că, mai mult fără voia voas­tră decât cu, s-a prăsit în România o categorie de ne-prostiţi. Care îi calcă pe nervi pe prostitori. Care devin tot mai mulţi, care au un arsenal din ce în ce mai sofisticat, de zici că s-a reîntors reeducarea de Piteşti, dar fără bătaie, care au o logistică imensă, spate de la structuri înalte. Plus o droaie de susţinători, ba interesaţi-plătiţi, ba oportunişti, ba vânători de imagine, simpli snobi care văd că acum asta e moda sau doar prostiţi care asta au făcut toată viaţa, că-i mai bine. Scopul e să te prostească. Îţi spun ce să faci şi ce nu, cine e bun şi cine nu, că raţa-mpunge (de faţă cu raţa aia), la ce referendum să mergi şi la care nu, la cine să te închini, la cine să nu te închini, ce muzică să asculţi. Dar, ghinion, din nou, unii (dar tot mai puţini) nu pot fi prostiţi. Asta e. Şi nu ne miră atâta prosteală, când populaţiei a ajuns să i se spună prin mesaje de interes public, să bea apă, să mănânce, să umble cu picioarele, să stea cu copiii săi, să alăpteze, etc. 

comentarii
3 comentarii

Bravo, Dumitru! In sfarsit ai avut condei bun
Eu
20.05.2019 08:12
Fain.
...
20.05.2019 15:51
DL. Chiselita intotdeauna spune lucrurilor pe nume. Dle Posada, nu va temeti, doar traim in democratie...
@@@
20.05.2019 22:14
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

mega image

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia