Tribuna
Fabrica Sevis
Teoria (conspiraţiei) ca teoria, dar să vezi practica...
Dumitru CHISELIŢĂ
1128 vizualizari

Pentru a avea o cât mai clară reprezentare a teoriei şi chiar practicii conspiraţiei, avem următorul caz. Să zicem că un băiat se plimbă cu bicicleta pe stradă. Undeva, de după blocurile gri, apar şmecherii care îi spun: "Hey, băiatu, ia vino tu încoace!". Băiatu' îşi vede cumva de drum, deja terorizat despre ce au de gând ăia cu el. Adică luat bicicleta, banii & bătaie. În cap îi vine Teoria Conspiraţiei: PRECIS ăştia vor să îmi ia bicicleta, banii & să-mi dea bătaie. Evident că e o tâmpenie, vor spune mulţi. Dacă ţi se adresează cineva sau te solicită nu înseamnă neapărat că te va jefui şi agresa fizic. Poate băieţii voiau să ştie la cât ii ceasu', când închide la non-stop sau chiar să le rezolvi o problemă cu PC-ul care tot dă ecran albastru. "Prea eşti conspiraţionist, pe bune, ai dat în paranoia?"  Văzând că ezită, băeţii de băeţi insistă, "Hai bă, ce ţi-i frică? Hai că nu-ţi facem nimic!". Conspiraţionistul din el, din băbăiatu', trage în neştire semnale de alarmă cu "du-te du-te, fugi!" dar raţiunea şi normalitatea şi teama de a nu fi un conspiraţionist caraghios, primează. "Bă conspiraţionistule, uite au şi declarat acum public şi oficial că nu-ţi fac nimic, chiar eşti paranoic de nebun. Doar e informaţie oficială". Şi amărâtul ăla că altfel n-am cum să-i spun, merge la ăia. Şi ăia îl inconjoară, îţ întreabă dacă ce bă eşti jmeker, îi iau bicicleta şi banii şi smartfonu şi îi dau şi bătaie. Cu bonus de "vezi că te găsim şi iar ţi-o iei bă mwie!" dacă îi vine ideea de a se plânge cuiva. Deci, dragi ascultători şi estimados televidentes, uite un exemplu clar de teoria şi practica (virgulă a) conspiraţiei. Pe româneşte, acea "teorie a conspiraţiei" încetează a fi teorie atunci când apare practica. Şi că vorba unui şef de stat cunoscut, "ori eşti precaut, ori eşti prost".
Să luăm un caz concret. Aşa-i că voi, lumea aia civilizată şi evoluată râdeţi şi cu fundul când se spune că acel cod de bare de pe orice are 666 în el? Adică, înţelegi, 666, vezi Apocalipsa, vezi şi alte surse. Adică bă, eşti prost, de unde scoţi astea, te-a prostit popa şi evumediu şi prietenul tău imaginar şi vezi nebunii peste tot conspiraţionistule! Dar, dacă sapi cu talent, afli că de fapt cam aşa este. Că acel cod de bare are în el 666 sau, în fine mai mulţi de 6, deoarece acele serii de bare încriminate (3 la număr, urmate de nişte "pauze"), când le citea scannerul dădeau automat cifra "6". Chiar şi creatorul bar-codeului aşa cum în ştim, George Laurer, nu neagă existenţa numărului, doar că spune că e o coincidenţă. DECI? E sau nu e? Mai euntem conspiraţioniţti nebuni?
Hai să ne mai amintim. Spunea lumea, la începutul crizei lu' Covid, că se va face în aşa fel încât omenirea să nu mai fie cum era. Erau, desigur, nişte proşti conspiraţionişti. Pentru că era normal că nu murim trei luni dacă stăm acasă şi apoi revenim la normal. Am revenit cumva la normal? Nu. Tot o conspiraţie e şi cu Big Brother şi multele camere şi toate scule-deviceuri mai smart sau mai idiot care toarnă despre tine orice faci şi unde eşti. Dar tu eşti un conspiraţionist dacă crezi asta. Pe cine să intereseze despre viaţa ta? Ce, eşti prost? Dar camerele te filmează peste tot, smartfonul spune unde eşti, aplicaţiile te spionează grupa mare, softurile stochează date despre activitatea ta, feisbuc ştie exact ce ai căutat pe net, cum contra-argumentezi asta? O altă teorie a conspiraţiei e că elitele conduc lumea şi decid ce şi cum. Evident e o tâmpenie. Pentru că Davos, G7, G10 şi alţii sunt doar nişte chefuri cu beute la nivel supra-înalt, nu?
A, mai eram făcuţi conspiraţionişti când nu credeam că maldărele de sicrie din presa italiană nu sunt aceleaşi cu maldîărele de sicrie de acum câţiva ani, deşi poza era identică.  Când vedeam că ăia chefueisc la guvern fără mască, în timp ce noi eram obligaţi să o purtăm. Cănd nu credeam că haitele de covizi circulă libere pe străzi după ora stingerii, de aia fiind intrzisă circulaţia. Şi alte aberaţii de lockdown local sau naţional.
Apropo, înseamnă cumva că noi credem în teorii conspiraţioniste dacă suntem convinşi că dacă eşti vaccinat eşti protejat de nevaccinaţi?...  Păi până acum, în noua realitate (hai bă, eşti nebun? Un an şi trece!) aşa era. Şi cum adică să se împartă lumea în vaccinaţi şi nevaccinaţi, că nu e obligatoriu? Şi citim apoi ideile de apartheid facute publice de Barna...  
Apropo, ştiaţi că s-a Muzeul Drepturilor Omului (din Canada) s-a deschis? Pot intra doar vacinaţii...

comentarii
5 comentarii

Subscriu, redactore!
26.07.2021 11:21
Exceptional articol. Felicitari!
26.07.2021 11:48
Expresia asta "teoria conspiratiei" a fost inventata viclean de conspiratori pentru a duce in derizoriu orice informatie care sa le dezvaluie planul.
Observam ca expresia are doua cuvinte. Conspiratie, care este un plan secret pus la cale de niste conspiratori si Teorie, care este cuvantul activ incercand sa ne lamureasca despre aceasta conspiratie cum ca este de fapt doar o idee, o teorie, si deci este nedovedita si neadevarata.
Problemele intervin atunci cand in aceasta "teorie" apar dovezi. Oricat de slabe sau circumstantiale ar fi aceste dovezi, cu cat ele se aduna, cu atat "teoria" devine mai posibila si in final mai probabila. Cand dovezile devin incontestabile, teoria nu mai este doar teorie, este fapt. Atunci doar conspiratorii mai sustin ca faptele sunt teorie si bineinteles idiotii utili, adica acei tampitei care au ajuns sa creada tot ce le spun conspiratorii. Ce simpla ar fi lumea fara acesti idioti.
26.07.2021 11:49
Aceia sunt "idiotii utili"...
26.07.2021 13:57
pai si daca nu crezi varianta lui Iliescu privind revolutia esti adept al unei teorii a conspiratiei :)
26.07.2021 17:33
Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia