Tribuna
Festivalul Gradinilor
„Te-ai vaccinat?”. Ai grijă ce răspunzi, că nu știi niciodată ce te pocnește
Dragoş BAKO
1203 vizualizari

După ce de-a lungul timpului simboluri electorale precum trandafirii sau cheia, politicieni, referendumuri și ordonanțe au semănat dihonie în societatea românească, a venit rândul vaccinului împotriva covid-19 să tulbure apele patriei și să-i determine pe români să se uite cruciș unii la ceilalți. Ceea ce la început părea doar o zvâcnire de prețiozitate din partea unora, s-a transformat într-un fenomen al disprețuirii semenilor pe criterii de vaccinare sau nevaccinare. Există trei categorii de cetățeni: cei care vor să se vaccineze și cred în efectul serului, cei care nu sunt convinși încă de beneficiile acestuia și își mai pun întrebări și cei ce îmbrățișează teoriile conspiraționiste ce torc povești halucinante despre implantarea cipurilor, controlarea sau decimarea populației planetei. Ceea ce se observă, din păcate, la prima și a treia categorie, este înverșunarea cu care unii se raportează la ceilalți. Nu a fost niciodată România vreun leagăn al dialogului civilizat ori al toleranței față de concepțiile altcuiva, așa că nici această confruntare de idei nu putea să aibă loc fără scântei. În mod normal, chiar dacă nu ești de acord cu părerea celuilalt, ar trebui să te menții în limitele dialogului civilizat, fără a jigni, subestima, demoniza pe cel care, din varii motive, gândește altfel. Am văzut în această perioadă reacții vehemente, în ambele tabere, cei care se vaccinează fiind considerați de antivacciniști niște manipulați, iar cei ce nu cred în puterea de vindecare a serului sunt grabnic catalogați conspiraționiști sau „auriști”. Sunt firești schimbul de păreri, contradicțiile ce țin de sănătatea dialogului și a democrației, dar replicile ce se ciocnesc în spațiul public nu au nici în clin, nici în mânecă cu ceea ce presupune o dezbatere. Componenții ambelor tabere s-au autoerijat în virusologi, specialiști în ARN mesager, așa că trimit către adversari explicații pro și contra vaccin, de cele mai multe ori invocând argumente de orice fel, mai puțin științifice. Întrebarea de sezon este: „Te-ai vaccinat?”. Dacă răspunzi afirmativ, s-ar putea să fii degrabă încadrat în „turmă”, iar dacă îți mărturisești reținerea față de acest pas, riști să fii catalogat drept „inconștient” ori membru AUR. Așadar, întrebarea devine una capcană, căci nu știi în ce tabără se situează interlocutorul, așa că decăderea sau creșterea în ochii lui sunt pe muchie de cuțit. Aa, ai putea să îți exprimi liniștit părerea, ținând cont de libertatea de opinie și de regulile toleranței, dar să nu vorbim despre lucruri sfinte. Iată că ceea ce au pârjolit până acum politicienii prin temele lor mai mult sau mai puțin realiste în societatea noastră, continuă să ardă problema vaccinării, de altfel una ce ține strict de hotărârea fiecăruia dintre noi. 

comentarii
1 comentarii

Domnule Bako, consider ca aveti dreptate in ceea ce priveste vehementa acuzatiilor pe acest subiect, si de o parte si de alta. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atat de simple pe cat le prezentati. Intreaga problema este politizata la maxim. Taberele care se infrunta sunt ideologic opuse, si asta pe plan mondial, nu doar la noi.
Unii sunt de stanga, cu globalizarea, LGBT, BLM-ul, dictatura medicala. Altii sunt de dreapta, conservatori, cu traditiile, credinta, familia si libertatea.
Intre aceste doua tabere este razboi de peste 200 de ani. De la Revolutia Franceza, 1789, stramosii comunistilor au reusit sa distruga monarhia impreuna cu toata nobilimea. Doar daca cititi ce s-a intamplat in Vendeea, unde peste 200 mii de oameni au fost macelariti (barbati, femei, copii) trebuie sa realizati ca aceasta lupta s-a dat de la inceput pe viata si pe moarte. Au urmat revolutiile de 1848, au cazut marile imperii, iar la 1917 lumea asista la cele mai odioase crime impotriva unamitatii in Revolutia Bolsevica. Cunoasteti istoria, a urmat impingerea acestui comunism in multe state ale lumii, pentru ca acum cateva luni sa asistam la caderea Americii ca stat democratic.
China este la putere in lume. Rusia a iesit din criza si isi cere locul la masa unde se impart prazile, tarile si bogatiile. Comunismul, dictatura, se implementeaza la nivel global.
In tot acest spectacol politic, de peste doua secole, umanitatea nu a cunoscut orori si genociduri mai mari decat cele ale comunismului. Aceasta ideologie satanica, s-a impus cu forta peste popoare si pe unde a reusit a lasat prapad. Politic, prin guvernele vandute, prin tradari si minciuni, prin frica si amenintare, prin forta. Aici se incadreaza Plandemia mondiala si ca intotdeauna cei ce o impun vor sa o impuna cu forta. Cei ce se apara, vor face tot ce pot sa reziste. Pana la sacrificiul suprem.
comunism si anti-comunism
05.05.2021 07:28
Din aceeasi categorie
Sevis - din Marginimea Sibiului

Somarest

Festivalul Gradinilor

venactiv

Comunicat de presa policrom

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
PORTAL MEDICAL
Postare anunturi
Licitatie publica

accentmedia