Tribuna
PNL
Studenţii şi plimbatul cu trenul
Dumitru CHISELIŢĂ
1463 vizualizari

Este aproape o, vorba lui Cara­giale, revoluţiune în mediile stu­denţeşti cu privire la intenţia ac­tualului ministru de Finanţe, Teo­dorovici, de a LIMITA (sublinierea noastră) călătoriile gratuite cu trenul ale "tineretului studios". În principiu şi pe surse, se vehicu­lează o reducere, de la infinit la 12 (douăsprezece) călătorii pe an. Revoltător, nu?

Bineînţeles că povestea asta e nu atât percepută, cât răspândită de responsabilii cu răspândeala, ca o 100 % ANULARE, a gratuităţii studenţilor de a circula cu acest mijloc de transport în comun, rămas, în România, la nivelul de viteză al secolului al XIX-lea din cauze pe care le ştim cu toţii.

Dincolo de înfoielile organiza­ţiilor studenţeşti, de văicărelile poli­ticienilor care s-au lipit de încă o oportunitate de a se băga în seamă pe acest eveniment, de "civicii" care, ca de obicei, mai au un motiv să strige pe reţele sau să mai găsească un pretext de protest e vorba de fapt, de o LIMI­TARE a călătoriilor NELIMITATE şi gratuite ale celor care urmează cursurile (cât le urmează, că ab­senteismul e în floare la cursuri) facultăţilor. Până la o informaţie concretă şi oficială, zic şi eu ca alţii. Da aşa e, studenţilor nu mai le e permis să călătorească gratis cu trenul. Decât o dată pe lună. Adică LIMITAREA este la 12 călătorii pe an.

Până acum, studenţii aveau gra­tuitate NELIMITAT (din fe­bruarie 2017), indiferent de opera­torul feroviar (de stat sau chiar privat!). Inclusiv în vacanţe. Să tot fii veşnic student, nu?

Şi aici ne lovim de paradoxul românesc al ultimei perioade super-activiste: când au primit această facilitate, toată floarea cea vestită (inclusiv unii studenţi mai cu CV) că asta e o mită electorală. Adică Dragnea (că Dragnea & Friends le-a dat la toţi beneficiarii că nu dădea de la el, ci de la noi, contribuabilii, ce mai una-alta...) i-a "cumpărat" pe viitorii licenţiaţi în orice, aşa, la modul "eu vin cu dreptu' - tu vii cu votu' "). O fi fost, dar atunci toţi au zis în gând "mulţumesc frumos" că, vorba aia, ce e moca nu-i pe bani, şi banul nu are miros politic. Aşa că aveam paradoxuri de genul "beneficiar de avantaje de la Putere aflat în Opoziţie" sau tânăr protestatar care merge la Bucureşti pe banii de la Ciumă. Sau la Untold. Sau în Vamă. Că aşa performezi mai bine în sesiune, cică.

Pe vremea când admiterea la o facultate necesita un efort mai mare decât să aduni acte şi să te înscrii, iar de pe băncile facultăţii nu ieşeau licenţiaţi cu defecţiuni în exprimarea în limba română scris, noi studenţii, nici nu visam la aşa ceva. Abia aveam o amărâtă de reducere, de 50%, pe tren. Şi doar la biletul-bilet de bază, nu la suplimente de viteză (ce-i drept, încă era viteză atunci) sau rezervarea locului. În toţi cei patru ani de facultă, abia l-am folosit de două ori, tur-retur. Şi eram "la zi".

Acum ce nu pricep aici, este dacă gratuitatea cu trenul se acordă şi studenţilor care au maşini, că nu de alta, dar aproape zilnic văd show-room-ul din faţa facultăţilor din Sibiu şi mă îndo­iesc că cineva care-şi permite maşina lui să fie aşa de sărac încât să aibă nevoie să se dea moca nelimitat cu trenul. Deci şi aici trebuia să se umble puţin până să se dea pleaşca asta.

Acum să revenim şi să mai zicem o dată: călătoriile gratuite ale studenţilor SE REDUC, nu se TAIE. Dar puteau şi ei să le acorde gata tăiate, atunci, în 2017. Şi se evita circul de acum.

comentarii
1 comentarii

Exact! Studentii de azi sunt plini de fite... Circula cu trenul doar de fita, ca sa vada cum e sa te pipai pe culoarele trenului in vazul mamaielor cu papornite...
23.07.2019 08:30
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia