Continental
Tribuna
Singurătatea Crucii...
Constantin NECULA
17836 vizualizari
Singurătatea Crucii...

Sub Golgota, într-o rană de cimitir, Crucea Mântuitorului a rămas uitată. Sunt convins că locuiau în Ierusalim, la 335, pe vremea Patriarhului Macarie, destui dintre cei care spuneau că Răstignirea e o legendă, că Hristos nu a existat și că Biserica vinde mituri în cornete de naivitate flaușată cu lipsă de cultură. Când a ridicat-o, sub ochii mamei Împăratului, Elena, Macarie nu credea că gestul lui va fi important până astăzi.

Să scoți dintre ruinele de conștiință Crucea lui Hristos și să o înalți în ciuda îndoielnicilor ține de curajul mărturisitor care ține vie Biserica. Între Înălțarea Crucii și Big Bang, chiar dacă nu pare, avem o diferență de logică științifică. Prima, Înălțarea, este un act atestat istoric, păstrat în Tradiție, ținut sub ochi de specialiști care au descoperit că, într-adevăr, Crucea lui Hristos a fost identificată. Asta presupune că pe ea se acceptă că a stat atârnat Hristos, personajul cu cea mai mare atestare istorică și cu cea mai mare contestare de către cei care cred exclusiv în Big Bang, act care, la limita logicii științifice, este foarte puțin posibil să fi avut loc, dat fiind că vorbim de zeci de teorii care caută atestarea lui și punerea lui în diverse profiluri de cercetare. Și totuși e mai seducător, e mai pe sufletul celor care vor să îl scoată pe Dumnezeu din ecuația Creației, vorbesc despre el oameni de știință și filozofi, ba chiar excedează în prezentări care mai de care mai depărtate de fondul creștin. Ceea ce, să ne înțelegem, nu e rău. E doar idolatru. Când Biserica spunea că fotonul a premers protonului, toți specialiștii zâmbeau subțire. Acum, când au descoperit proto-fotonul ca premergător fotonului, cred că în continuare au dreptate. E posibil și, ca tot ce este știință, este fascinant. Dar teoria lor nu poate anula Crucea. O poate transforma în obiect de batjocură, poate fi lipsită de semnificația sa morală, poate fi răstignită asemeni Celui ce l-a purtat.

Răstignirea crucii este întreg procesul de umilire nejustificată a familiei, a credinței și moralei pentru scrupuloasa teorie a big-bangului etic în care oamenii s-au născut din nimic. Cei care cred asta pot amesteca la nesfârșit valorile în malaxorul unor interese care scapă multora, dar nu Crucii lui Hristos. Nu e prima oară, și bănuiesc că nici ultima, când dinaintea Înălțării Crucii Mântuitorului, călare pe caii verzi ai propriilor păreri, se ridică în scări de interes cavalerii Stupidei figuri, falnici și pricepuți la toate, caricaturizatorii vieții și învârtitorii de indolențe. Cred că e vremea în care cei care înțeleg exigențele Evangheliei gândesc reflecția socială ca un semn de Înălțare. Un semn de asumare a Crucii. Ceilalți, care propovăduiesc de ani inutilitatea Crucii și creștinismului, ne propun teorii sociale asemănătoare teoriilor ce ne-au populat cultura până deunăzi, creatoarele omului nou, multilateral dezvoltat în socialismul său flămând și plin de crampele unei culturi a relației interumane ce încă o simțim. Ce propun ei am trăit deja ca Țară! Avem de ales. Înapoi în comunismul gândirii care are dreptate cu orice preț, inclusiv al arestării persoanelor care gândesc altfel, ori înainte, cu miezul Crucii pe scripeții de sens ai lumii. Pentru ridicarea ei din neantul morții spirituale. Aud analiști care se pricep la absolut orice și care ratează de ani buni orice previziune cum se grăbesc să ne spună cum se poate reconstrui România.

E vreme de tăcere și muncă râvnitoare. Calm și pace în rugăciune. Crucea lui Hristos, Înălțată, vindecă, ridică, luminează. Singurătatea ei vindecă singurătățile noastre. Privind spre ea înțelegi că pragul morții nu este ultima frontieră a măsurării moralei trăite. Și că, în fiecare clipă de greutate a vieții, e cârligul de siguranță prin care Hristos te ține în Rai. Unde indolenții de har nu pot intra. Nici măcar descălțați de bocancii cu care ne calcă în suflete. Mai dihai decât gardienii de la Aiud, Sighet, Gherla... excesivii sistemului oprimator.


comentarii
1 comentarii

Cu un dram de inteligenta istorica, oricine poate constata ca Crucea, in ciuda injosirilor ei repetate, s-a ridicat mereu peste toate tentativele oamenilor. Nici macar nu trebuie sa fii crestin sa vezi asta. Asa ca... (doar) intru acest semn vom fi si noi la inaltimea demnitatii noastre. Restul, ca de fiecare data, se va pierde in negura uitarii.
Eduard Patrascu
14.09.2018 08:22
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia