Tribuna
Sibiul, un fel de Costineşti, fără Obelisc
Dragoş BAKO
3112 vizualizari

Până când o turistă nu i-a filmat pe copiii care cerşesc în Costineşti şi nu a trimis materialul la televiziune, părea că nimeni n-a observat nefirescul fenomen. Pe vremuri, în Costineşti, cereau bani de-o ţigară, o bere, o vodcă sau o ciorbă doar blatiştii, dar azi lucrurile "s-au rânduit", în sensul că cerşetoria e organizată, atent monitorizată de beneficiari, ce mai, e un domeniu ce funcţionează mai bine decât orice minister. Copiii obligaţi să cerşească de nişte adulţi inconştienţi, dezumanizaţi fac parte, din păcate, dintr-un tablou obişnuit căruia nimeni nu-i sesizează nefirescul. Oamenilor de rând li se face milă de micuţi şi le strecoară în mâinile întinse câte ceva, iar autorităţile se trezesc din adormire doar când sună ceasul deşteptător, acţionat de iureşul presei. Ce s-ar fi întâmplat cu cerşetorii din Costineşti, vreo 30 de copii, dacă nu s-ar fi făcut scandal în presă, dacă unei turiste obişnuitul nu i s-ar fi părut neobişnuit?
"Patronii" de grupare organizată ce storcea fonduri din mila semenilor ar fi încheiat sezonul estival bine mersi, relocându-se, probabil, în zone la fel de aglomerate, către alţi oameni, purtând geci, nu slip.
Ceea ce se întâmplă în Costineşti şi se întâmplă în toate zonele aglomerate din ţară, ar fi trebuit să-i pună în mişcare pe cei direct responsabili de stârpirea fenomenului, fără vreun vaiet media. Dar asta e România, lucrurile îşi găsesc rezolvarea prin împingeri de la spate. Costineştiul e doar un exemplu din sutele ce ar putea face obiectul unor reportaje. Centrul Vechi din Bucureşti, centrul Clujului, al Iaşiului sau Braşovului sunt locuri în care e greu să ocoleşti nefericita vigilenţă a copiilor obligaţi de nişte brute să cerşească.
Nu, nu am uitat de Sibiu şi nu am uitat nici că am scris de mai multe ori despre cerşetorii care te agasează la terasele de pe Bălcescu ori despre episodul în care un copil de vreo 4-5 ani cerşea la bariera Cazarmei 90, după care o arătare cu pretenţii de mamă îi lua banii, trimiţându-l înapoi la locul de muncă. Cerşetorii sunt tot acolo, copii purtaţi în braţe sau băgaţi deja în "producţie", supravegheaţi sau însoţiţi de adulţii care îi folosesc fără a conştientiza că le distrug copilăria, că le imprimă sechele ce îi vor afecta toată viaţa. Cerşetorii din zona centrală a Sibiului au ajuns, ca peste tot, elementele obişnuite ale unui tablou citadin trist. Iar dacă te aşezi la o terasă şi timp de zece minute nu ai fost luat în primire de vreun solicitant de milă, începi să îţi faci griji, să îţi pui întrebări. La fel se întâmplă şi la Cazarma 90, în Piaţa Mare sau Piaţa Mică. O fi nevoie de vreun material filmat, difuzat la televiziunile naţionale, deoarece la Sibiu pare-se că presa locală e neputincioasă în faţa obişnuinţei de a-i vedea pe cerşetori în buricul târgului.

comentarii
1 comentarii

O sa fie mereu tot asa fiindca cei ce iau salarii babane nu-si fac datoria( in unele localitati politia e in mina cu cersetoria organizata si intelopii traficanti de carne vie ) -- pe linga asta e si bataie de joc indirect romaniei si romanilor -- tocmai prin nepasarea si afiliere cu cei certati cu legea---
mike
23.08.2019 07:26
Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia