Tribuna
Săpăm, asfaltăm, dar, mai presus de toate, socializăm
Dragoş BAKO
976 vizualizari

Se spune că românul s-a născut poet, dar probabil că, de când au apărut bormașinile, în ADN-ul lui s-a cuibărit și talentul de meșter. Nu există bloc din care să nu se audă zgomotul produs de o bormașină, un ciocan rotopercutor sau un flex, semn că cineva renovează, repară, modernizează, mă rog, valorifică toate descoperirile în materie de scule acționate electric. Dacă zgomotul din apartamentele unde se lucrează le pune nervii pe bigudiuri celorlalți locatari, atunci când vorbim despre șantiere mai mari, de genul străzilor sau clădirilor intrate în reparații/amenajări, deranjul crește, căci nebunia se amplifică. Ei, dar nu numai excavatoarele, picamerele sau celelalte unelte mai babane îți pun timpanele la încercare, ci și dialogurile muncitorilor, căci nu există în România șantier pe care să nu se tăifăsuiască la distanță și să nu fie invocate zone anatomice, ca într-o incantație ce ar putea îmbunătăți sporul lucrătorului. 

Mi s-a întâmplat în ultima vreme să trec prin zone în care se lucra, mai mult sau mai puțin intens, dar răcnetele întrupate în dialoguri vesele reprezentau o constantă, invadând urechile trecătorilor, de fiecare dată. Nu sunt vreun priceput într-ale decopertării, asfaltării, săpatului șanțurilor, așa că pot doar să mă exprim ca un diletant, când spun că pe unele șantiere se lucrează haotic, fără cap și coadă. Poate nu e așa, poate nu am înțeles șpilul șantierelor, dar în privința lui „pu și pi” ce se plimbă din gură în gură, făcându-se auzite la trei străzi distanță, sigur nu mă înșel. Vor spune unii că e spiritul nostru balcanic, farmecul și pitorescul șantierelor românești. Nu sunt vreun simandicos și nici nu îmi simt lezat auzul când înjură cineva; făceam doar comparație între cavalcada de enunțuri rostogolite în gura mare pe șantiere și ritmul molcom al lucrărilor, adică e cam mult zgomot pentru nimicul lăsat în urmă. Poate că toată gălăgia din zonele în care se lucrează ori se mimează munca n-ar deranja într-atât, dacă și prestația brațelor ar fi pe măsură, dar și aici, ca și în politică, se vorbește mult și nu se face mai nimic. Până la urmă, atmosfera de pe unele șantiere de care ne împiedicăm prin oraș e imaginea vie a unei mentalități extinse privind raportarea la muncă. Dictonul „Las-o, bă, că merge așa!” nu e unul îngropat în praful trecutului, ci e cât se poate de zglobiu, prezent și netulburat. 

comentarii
3 comentarii

Muncitorii nu sunt de vina ci sistemul- prost si mai ales controlul de calitate facut de beneficiar-- Alt organ de vina e cel ce conduce compania fiindca se pune un termen de executie si daca nu- executa la timp si calitativ lucrarea va fi PENALIZAT DE BENEFICIAR - comform contractului -- dar AICI E MAREA BUBA - ---se pare ca beneficiarul are dureri in fund si de aici toate belelele si haosul .asa ca pu si pi mai departe , ca nu costa nimic -- as vrea sa -i vad pe astia cu pu-pi in occident cum se va comporta -- daca tot ca in ro-- a doua zi sunt pusi pe liber.
mike
10.09.2021 02:11
Ce occident bai mike? Te-ai ticnit? Occidentul ala care este progresist? Care s-a vaccinat peste 70 la suta? Care impune restrictii dictatoriale si sprijina marxismul? Occidentul eretic, sectant, lipsit de orice valori spirituale?

Occidentul nu mai este ce a fost. A cazut in plasa ideologiei comuniste si asta se vede de la o posta. Mai lasa textele cu occidentul ala bun si noi aia rai, ca nu mai tin ca inainte.
10.09.2021 18:03
M-am referit la relatia intre constructor si beneficiar -- Ca societatea sa dereglat asta e alta poveste deci sa nu amestecam lucrurile domnule fara nume -- Traiesc in America si stiu ce vorbesc sub Trump totul era -OK= acum de 8 luni suntem sub -bidonul turtit si totul e altcumva pacat - ca tara a ajuns sa o conduca descreieratii-- Iar decadenta sociala in vestul ieuropei se datoreste acelora care se numeau -crestini - dar nu au luat nicio masura SA OPREASCA VALUL DE NEBUNII-- ASA CA, nus tacnit defel domnule fara nume Have a good day!!!!
mike
11.09.2021 00:02
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia