Continental
Tribuna
Să ni se ia tot, dar nu temperatura!
Dragoş BAKO
916 vizualizari

Când vine vorba despre încălcarea unor drepturi fundamentale ale sale, românul, în general, nu se arată foarte deranjat, dar, devine din calea-afară de scrupulos cu drepturile a căror tamponare nu produce daune importante. Dacă ar fi să exprimăm plastic această situație, am descrie-o astfel: cineva poartă un costum a cărui stofă e scămoșată, ponosită, rărită, găurită pe ici pe colo, dar omul e foarte atent ca nu cumva cureaua pantalonilor să aibă vreun rid. A existat în aceste zile o adevărată furtună tematică pe marginea măsurării temperaturii corpului la intrarea în unele instituții sau magazine. Mulți au protestat, invocând încălcarea drepturilor și a intimității, cu toate că, zău, măsurarea temperaturii nu înseamnă nici scanarea chiloților, nici dezvăluirea măruntaielor vieții personale. Așa cum scanările de la aeroport nu au deranjat pe nimeni, nici găselnița asta n-ar fi trebuit să producă atâta nemulțumire. Nu ți se ia CNP-ul, seria de buletin, adresa, ci doar temperatura. Mă rog, probabil românul e alergic la orice „i se ia”. Singura neplăcere ar putea fi aceea că în cazul în care temperatura corpului tău e ceva mai mare decât limita admisă și ești întors din drum, cei din jur se vor uita la tine ca la un ciumat, ca la o posibilă bombă epidemiologică. Să fim serioși: folosim telefoane ușor de localizat, de interceptat, datele noastre personale sunt într-o sumedenie de baze de date, sateliții stau geană pe omenire, orașul e împânzit de camere video, iar pe noi ne deranjează taman scanarea temperaturii corpului la intrarea în hipermarket. Poate că n-ar fi fost rău ca față de această poveste să ne raportăm altfel, să ne punem alte întrebări. Cât de eficient e acel termoscanner, plantat la intrarea în diferite instituții sau magazine în combaterea răspândirii COVID-19? Când pătrunzi într-un astfel de spațiu, ești obligat să porți mască, îți pui mănuși în mâini și păstrezi distanța față de cei din jur, așa că riscul împrăștierii bolii e diminuat. Poți fi infectat cu coronavirus, dar nu e musai să ai simptome, așa că minunăția aceea ce măsoară temperatura nu te va da în vileag. În plus, poți avea febră (a nu se confunda febra cu temperatura, pentru că sunt noțiuni distincte) din cauza unei rinite, a unei răceli obișnuite, a unei pneumonii ori altei probleme medicale sau – cine știe – poate te-ai înfierbântat la vederea vreunei dudui, vreunui flăcău cu aspect provocator. Poate că aceste din urmă observații ar fi trebuit să provoace mai multe discuții decât falsa problemă a încălcării intimității prin măsurarea temperaturii de la distanță. Ar fi trebuit să ne întrebăm mai degrabă, fie și doar ca exercițiu de gândire dacă acele aparate sunt într-adevăr eficiente în combaterea răspândirii virusului sau dacă produc mai degrabă beneficii pentru cei ce le fabrică și comercializează, bașca pentru intermediarii de sufragerie aflați mereu la post în astfel de perioade. 

comentarii
3 comentarii

Unul care scanează syte de clienți pe zi se apropie de tine la sub un metru, cu masca sub nas, că e pensionar și se sufocă. Asta e problema. Iei virusul de la el.
22.05.2020 07:26
Bako, ai grăit bine
Eu
22.05.2020 11:22
Sau mai bine spus --lipsa de cultura generala -- ( si nu gresesc -- analfabetismul romanasilor ) si asta datorita faptului ca romanul mai bine asculta o manea in loc sa puna mina pe carte si sa se informeze
23.05.2020 21:09
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

ULBS

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia