Tribuna
PNL
Plăteşti impozit în Alba, parchezi gratuit în centrul Sibiului
Dragoş BAKO
6622 vizualizari

Mă sună cineva zilele trecute să-mi relateze o situaţie, care, după cum spune, îl scoate din minţi de mai multă vreme. Voi reproduce scurta poveste, spusă cu mult năduf, sărind peste termenii înlocuiţi în audio-vizual cu beep: „Pe strada Ştefan cel Mare, în dreptul AFT stau parcate pe marginea carosabilului o mulţime de maşini cu număr de Vâlcea, Vrancea, Teleorman, Alba, Botoşani ş.a.m.d. Probabil că sunt studenţi de la Academie, pentru că maşinile nu sunt mişcate de acolo zile în şir. Toată strada e ocupată, iar noi, cei care plătim taxe şi impozite în Sibiu, trebuie să căutăm şi câte o jumătate de oră loc de parcare. Săptămâna trecută am avut treabă în zonă, de vreo trei ori, în zile diferite, iar şirul de maşini era acelaşi. Nu am nimic împotriva studenţilor care vin să înveţe în Sibiu, dar să ocupe o stradă întreagă timp de o săptămână cu maşini pe care nu le mişcă de acolo, mi se pare cam mult. Nu ştiu care e rezolvarea, poate ar trebui să se introducă tichete de parcare şi pe acea stradă pentru ca noi, plătitorii de taxe şi impozite la bugetul Sibiului să nu mai avem acel sentiment frustrant”. I-am ascultat omului oful, înţelegându-l foarte bine, deoarece şi pe strada unde avem noi sediul redacţiei e cam aceeaşi situaţie, te învârţi o grămadă să găseşti un locşor, cu diferenţa că studenţii care parchează pe George Coşbuc îşi iau maşinile seara. În mai toate oraşele mari din ţară, cu precădere în centrele universitare, vânătoarea locurilor de parcare a devenit un sport practicat de tot mai mulţi. Localnicii se plâng de situaţia creată de concitadinii temporari şi invocă, nu fără temei, frustrări create de risipa de timp şi nervi, în condiţiile în care ei contribuie la bugetul local, iar „musafirii” nu. Creşterea numărului de maşini înteţeşte vânarea unui loc de parcare şi în spaţiile din jurul blocurilor construite înainte de anul 2000, când nici numărul maşinilor nu era atât de mare, nici construcţiile nu trebuiau să aibă prevăzute spaţii de parcare aferente fiecărui apartament. Se strică prietenii, bune vecinătăţi, se aruncă vorbe grele, se fac pânde de la balcon, toate pentru mult râvnitul loc de parcare. Am fi tentaţi să spunem că problema nu e atât de spinoasă la blocurile nou construite, acestea fiind prevăzute cu loc de parcare pentru fiecare apartament. Ei bine, şi aici sunt probleme pentru că sunt familii care au două, chiar trei maşini (unele de serviciu), care trebuie parcate undeva (apropo, veţi vedea prin parcările blocurilor o mulţime de microbuze, care numai maşini personale nu sunt). Dacă în cazul parcărilor din jurul blocurilor mai vechi sau mai noi nu prea e ceva de făcut, poate că în oraş, în zona centrală, nişte spaţii amenajate pe mai multe niveluri, unde să-ţi poţi lăsa maşina ar rezolva cât de cât problema. În România, parcările supraetajate par nişte construcţii ştiinţifico-fantastice, imposibil de realizat, dar în ţările mai răsărite ale Europei ele sunt o banalitate şi în oraşele de mărimea Sibiului.

comentarii
2 comentarii

Solutia e simpla: toate autovehiculele care au vreo legatura cu scoala militara sa parcheze INAUNTRUL perimetrului, in INTERIORUL parcelei adica. asta inseamna: TOTI profesorii, elevii, furnizorii, prestatorii de servicii, TOATE AUTOTURISMELE care au vreo legatura cu scoala. Vezi si prevederi PUG.
sibian
28.11.2019 09:29
Dar ia incercati sa circulati pe acea strada dupa lasarea serii... acum 2 seri, aproape nu am putut intra pe acea strada, din cauza modului in care erau parcate masinile IPJ Sibiu (fara respectarea locurilor trasate, aproape in mijlocul drumului, desi si ei au acolo un numar de locuri rezervate, precum si locuri in curtea si in spatele institutiei)! Alta: acum ceva ani, Tribunalul mutat pe Calea Dumbravii, a solicitat teren suplimentar de la Armata, in curtea din spate, pentru amenajarea parcarii... nu au amenajat nicio parcare si continua sa tina ocupate toate locurile la strada (e drept, acolo sunt ocupate doar cat timp se lucreaza)! Ca sa nu mai spun ca sunt tot mai multe cazuri de indivizi care, daca au o firma cu sediul in apartament, parcheaza si 3-5 camioane sau microbuze in parcarea blocului, ca de, "eu unde sa parchez?"...
Eu, sibianul
28.11.2019 15:16
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia