Tribuna
Până și ei au intrat în șomaj tehnic
Dragoş BAKO
1535 vizualizari

Nu vi se pare că desișul Facebook-ului a rămas văduv de spiritul ăla civic și critic, din vremea în care neamul lui haștag era gata să-și taie venele pentru a spăla cu sânge onoarea „nereperată” a Justiției? E limpede, pentru că e stare de urgență, nu se mai pot organiza mitinguri, adunări mute sau vocale, nu mai pot declanșa urgia sonoră vuvuzelele și darabanele, pancartele nu mai taie văzduhul, dar să fi adormit pe veci neliniștea pentru drumul greșit pe care a pornit-o țărișoara? Ce se întâmplă cu agitația de pe site-urile de socializare, acolo unde mânia dezlănțuită plămădea invective, atacuri la persoană și înjurături de mahala, emise de inși cu pretenții de purtători de uniformă democrată și IQ trecut de genunchiul broaștei? Înțeleg, #stămacasă, dar în patrie, aceeași patrie de grija căreia unii spumegau mai ieri, se întâmplă lucruri groaznice; cum ar fi, de pildă, oameni care mor din cauza unor incompetenți propulsați în funcții de prieteșuguri cu duhoare politică. Sau moartea unor oameni, îmbolnăvirea gravă a altora nu reprezintă probleme capabile să trezească din amorțire neastâmpăratul simț civic? Cum era sloganul acela, transformat în campanie, „Corupția ucide”? Uite că nepăsarea, cumetria politică și corupția morală au ucis, dar la căpătâiul situației ăsteia dezastruoase nu lăcrimează taman cei care-și strigau odinioară indignarea. Am înțeles că e vremea solidarității, a voluntariatului, că unii se mobilizează pentru a-i ajuta pe semeni și avem toată considerația pentru aceste gesturi. Nu înțelegem totuși cum de a sucombat brusc, ca lovit de infarct simțul critic, aprins de acea responsabilitate civică, ce începuse să alimenteze o segregare socială. Acum, când mor oameni la Suceava și nu numai, pentru că cineva a plantat în funcții de mare responsabilitate niște iresponsabili, marii rezistenți ai neamului, legați cu lanțurile isteriei de simbolul #, par să fi intrat în șomaj tehnic de la serviciul acela de militant civic. Nu, nu e nevoie acum de scandal, de spumegări online, de revărsarea urii; observam doar dubla măsură aplicată în situații limită. Dacă atunci când niște politicieni rânjeau amenințător la valori democratice, civicii protestau vehement, normal ar fi ca și acum, când oameni nevinovați mor cu zile, dezaprobarea să fie exprimată cu aceeași tărie. Altfel, începi să intri la bănuieli și să te gândești că tăcerea de acum, privitul în altă parte reprezintă confirmarea că vocalizele de atunci rupeau liniștea societății românești mai degrabă din rațiuni politice, decât dintr-o responsabilitate civică. Acum, dacă am vorbit despre vocalize, să nu vă gândiți neapărat la trombon sau - Doamne ferește! - la dirijori prinși cu alte treburi, care au lăsat orchestra în aer. Probabil că tăcerea e întâmplătoare și oricum, de ce ți-ai activa revolta, pentru câteva zeci de morți?

comentarii
6 comentarii

Vai, domnu' Bako, te iei de "guvernul meu" si ciracii lor? Nu vezi ca face si ei ce poate....
Nicu
09.04.2020 09:24
Exact! Unde sunt macar vocalii sibieni care din Sibiu vedeau pe altii, dar nu -si vedeau propriile limite? Ori erau niste "idioti utili" de a caror naivitate si '"entuziasm" profitau altii, ori erau chiar in solda acestora, adica a "altora". Sa ne raspunda vreun vajnic hastagist sau formator de opinie....
09.04.2020 11:49
nu dragi tovarasi bako & co, nu e nici soros nici multinationalele nici bill gates nici mama omida in spatele unor proteste pe care nu le intelegeti doar pentru ca nu aveti responsabilitatea sociala si principiile morale pentru aceasta !

intamplator multi dintre cei pe care ii etichetati si judecati cu mandrie si elan proletar, sunt implicati ACTIV zilele astea in proiecte care incearca sa ajute oamenii si sa suplineasca lipsurile rezultate in urma a 30 ani de politica clientelista, spagi si hotii care au ajuns sa fie considerate normale !

vezi demna ex-ministru pintea care tocmai si-a retras demisia ! careia o spaga de 30.000 EURO i se parea ceva la ordinea zilei ! pentru care legea in general e zero ca doar e membra psd, partidul care a eliberat infractorii si a legalizat hotia si care blocheaza judecarea hotilor din parlament cu salarii si pensii speciale de MII DE EURO PENTRU CARE NU AU CONTRIBUIT NICI UN LEU !

psd care impreuna cu pnl, udmr si alde au instaurat clientelismul, nepotismul si hotia ca reguli in aceasta tara!
parlamentari, primari, directori care nu au facut decat sa fure "un pic" pentru ca asa se face de sus pana jos in adminsitratie si politica in tara asta !!!

oare cine a promovat acest model ? "hastaghistii" pe care ii acuzati acum ?
sau cei ca dvs care ii aparati, sustineti si le gasiti scuze cu orice ocazie ?
de ce la noi km de autostrada sau un spital sau renovarea unei scoli sau metrul de bordura costa de 5-10 ori mai mult decat la vecini ?
iar salariile si numarul angajatilor de la stat responsabili sunt de 5 ori mai mari dar nici unul nu raspunde de nimic ?

da, stim, noi activistii civici suntem vinovati !
noi am fost la putere 30 de ani si noi avem case de mii de mp nedeclarate si realizate din salariul de la stat!
#rezist
09.04.2020 12:58
am auzit ca s-a dezvoltat un virus doar pentru pesedisti si simpatizanti (cum ii detecteaza: au un ADN special)
te numeri si tu printre aceste specimene?
ura?
am fost educat sa infierez,dezavuez,combat,s-a destest infractorii.. tu,gunoiule ii aperi.vrei s-a acoperi catusele cu buchete de flori,vrei s-ai consideram oameni care au demnitate, pe aceasta gasca pesedista care se declara partid?
NU TIE RUSINE,JIGODIE PESEDISTA?! TU TE NUMESTI JURNALIST IMPARTIAL?
GUNOIULE!
gigi hashtag
09.04.2020 16:13
pentru #rezist si mai ales pentru gigi: articolul mi se pare chiar impartial si atinge un punct sensibil si foarte valid din pacate. Si sunt convins ca exact din acest motiv va si simtiti cu musca pe caciula. Din pacate nu exista nimic care sa repare problema semnalata decat ceea ce vi s-a reprosat. Trebuie sa luati atitudine in online la fel ca si pana acum. Tacerea este incriminatoare fie ca va place sau nu. Si nu ma refer la tacere vs. atac la persoana care a indraznit sa va arate musca.
2cents
09.04.2020 17:40
Da, un ONG vaajutamdin sibiu... Cu ce? Ce-au facut pana acum pt. sibieni? Clar, concret, la obiect! Cu PSD-ul e alta poveste. Vorbiti in numele vostru, nu infierati si voi cu "manie proletara" pesedeul. Sa va auzim, ca de vazut v-am tot vazut luni de zile cum va umflati in pene...
@hastagistii nemultumiti
09.04.2020 17:57
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia