Tribuna
Odată, aveam un Târg de Crăciun. Acum avem niște garduri
Dragoş BAKO
998 vizualizari

În toate și-a băgat coada coronavirusul, inclusiv în Târgul de Crăciun organizat anual în Piața Mare, pe care l-a suspendat anul trecut, iar în acest an l-a împrejmuit cu garduri, ca să nu poată intra decât vaccinații ori cei ce au trecut prin boală. Și? Ar mai fi trebuit să fie ceva? Da, logic, ar fi trebuit să aibă acces și cei care prezintă un test negativ, pentru că, în cazul lor, riscul de transmitere a bolii e nul, în vreme ce vaccinații pot răspândi virusul, iar cei trecuți prin boală ar putea să se reinfecteze (e drept, sunt cazuri mai puține). Dar cei care fac regulile în România par să nu țină cont de evidență, de logică, de sfaturile unor medici, care nu și-au tocit degeaba coatele pe băncile școlii. Am spus-o și o vom repeta ori de câte ori vom avea ocazia: vaccinarea ar trebui prezentată ca o modalitate de protecție împotriva bolii, nicidecum ca un pașaport care te lasă să umbli pe unde vrei. În același timp, e un act unilateral, și atât celor ce aleg să se vaccineze, cât și celor ce refuză serul ar trebui să li se respecte opțiunea. Iată că și Târgul de Crăciun de la Sibiu, un eveniment ce atrage mii de turiști, are de suferit de pe urma eliminării testului din certificatul verde, chiar și în condițiile unei scăderi a cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Interzicerea accesului celor care prezintă un test negativ valabil în diferite spații comerciale ori la evenimente, are două consecințe principale: pe de o parte, e un șut puternic plasat în stomacul economiei, iar pe de altă parte adâncește falia socială, transformând vaccinații și nevaccinații în beligeranții a două tabere care se luptă într-un război artificial. Măsurile coercitive, discrete sau de-a dreptul hei-rupiste prin care se urmărește creșterea numărului persoanelor vaccinate nu au dat până acum rezultate spectaculoase, iar cele câteva zile în care s-au format cozi la centrele de vaccinare nu contează atunci când vorbim despre resuscitarea economică a României. Târgul de Crăciun din Piața Mare aducea la un loc turiști de pretutindeni, de pe la noi ori de peste granițe, într-o atmosferă de prietenie, de bucurie. Interdicțiile aberante au sugrumat atmosfera acestui eveniment, iar gardurile care îi separă pe români sunt, de fapt, simbolul nesăbuinței unor inconștienți care picură în mintea românilor ura cea de toate zilele, în fiecare moment. E aberant să îngrădești un loc, în spațiu deschis, crezând că îi vei proteja pe cei ce trec dincolo de grad, în vreme ce dincoace oamenii, infectați sau nu, interacționează nestingheriți. E, de fapt, o simulare a prevenției, un fel de aflare în treabă, dar una cu efecte nocive atât la nivel economic, cât și psihologic, sufletesc. 

 

comentarii
11 comentarii

Targ de Crăciun caraghios.......
Nu folosește nimănui doar sa invrajbeasca oamenii.....
Te prezinți la agentul de pază,
Arăți semnul, ești cuminte și vaccinat ai parte de sărbători.......
Caraghios.......
Sunt vaccinat dar refuz sa întru în locurile unde mi se cere semnul de vaccinat......
De la Naziști Europa nu a mai fost asa de împărțită..........
Sibianul 44
25.11.2021 08:09
mai asteapta cineva masuri logice de la centru sau si mai rau pe plan local ?
se urmareste prin orice mijloace NU incetarea trasmiterii virusului ci doar a cresterii ratei de vaccinare. Care rata de vaccinare fie ea si crescuta (vezi EU) nu a dus la oprirea virusului.
oricum decat sa o vedem pe baba fodor si bradul, scuze mocheta aia conica de plastic, mai bine lipsa.
Garduri, restrictii, pasaport verde la purtator, intr-un oras cu conducere germana ... mai trebuia doar afisata lozinca: Vakzine macht frei
Dan
25.11.2021 08:20
vaccinatii ar putea sa-l boicoteze
macar aia care nu vor booster obligatoriu...
25.11.2021 08:51
si e urat, caraghios, nazist etc., dar si pe hotatarea de guvern actuala , unde se incadreaza un targ de craciun la obligatia de a intra doar cu certificat? targul e similar unei piete agroalimentare
e un abuz si fata de asa zisa legislatie in vigoare, care oricum nu e legala
25.11.2021 08:54
Masurile naziste se extind peste tot in lume. Mass-media vaccinista da exemplu pozitiv Austria si dictatura de acolo. Si-au si gasit ce tara sa dea exemplu. Tara care l-a dat pe Hitler!
25.11.2021 09:19
Pentru toti cei care comenteaza, inclusiv pentru autorul articolului, daca vedeti lucrurile altfel, de ce nu veniti si cu solutii?!
Corny
25.11.2021 11:01
@ Corny

Solutii? GuWernul nu este interesat de solutii. Este interesat de DICTATURA. Daca se cautau solutii lasau doctorii sa vorbeasca, nu ii CENZURAU. Nu ii amenintau cu ridicarea licentei daca vorbesc impotriva carcalacului.
Daca doreau solutii permiteau spitalelor sa TRATEZE si administrau tratamente reale, nu PROTOCOALELE MORTII de la OMS. Nu tineau oamenii sa moara in frig in fata spitalului, fara tratament fara nimic. Nu INTERZICEAU Arbidolul, Ivermectina, Hydroxicloroquina etc.

Numai propaganda este de capul vaccinistilor. Solutii, nimic. ZERO. Se doreste intaurarea dictaturii si a masurilor tembele. Se doreste sa fim condusi de CRIMINALI, precum sunt vitele duse la abator. Asta se doreste.
25.11.2021 11:35
Daca ar mai exista Oameni ca Sibianul 44 nu s-ar intampla multe din cele ce se intampla azi. Il felicit pentru cele declarate mai sus pentru ca indiferent de optiunea adoptata, oamenii trebuie sa gandeasca lucid si sa realizeze ca ceva e putred in Danemarca! Suntem in plin Auschwitz, fara stele-n piept. E mai rau: acolo era un Mengele, acum sunt mii si mii, imprastiati pe toata planeta, complici la genocidul impotriva umanitatii.
nimeni
25.11.2021 13:21
Nazism?Cine crede asta habar n-are ce a fost nazismul.Aici este vorba de sănătate și viață.Cei cu test negativ și nevaccinați,se pot infecta și să ajungă la ATI. Dacă după 2 ani habar n-aveti de ce se întâmplă, tăceți naibii, că vă faceți de rușine.Nu vă vaccinați dacă nu vreți,dar măcar arătați respect față de cei care au murit și de cei care au ales vaccinarea. Totuși mai fac un efort și vă spun că de acum înainte omenirea va trăi cu virusul ăsta,el nu va dispărea de tot,precum și celelalte, așa că cine va vrea să trăiască cât de cât liniștit tot la o formă de tratament va ajunge,nu știu care va fi aceea, să sperăm că se va descoperi ceva care va oferii imunizare totală.
ROMÂN
25.11.2021 15:00
@ ROMÂN

Daca dupa 2 ani habar nu ai ce se intampla, nu pot sa iti spun decat, amice, esti idiot. Cei care mai cred ca masurile astea sunt luate pentru "protectia noastra" cu siguranta sunt de o prostie rara. Cei care inteleg cum merg treburile, si le aproba, sunt de o ticalosie rara.

Si uite asa, ticalosii si prostii, de manuta, ajung in plasa jigodiilor care ne conduc.
alt roman
25.11.2021 16:22
da brucental are certificat covid ca si el ii toata ziua in tirg?
25.11.2021 19:07
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Comunicat de presa
Licitatie publica

accentmedia