Tribuna
Nu toate divorţurile sunt cu partaj
Dragoş BAKO
1554 vizualizari

De multe ori, logica politicienilor e diferită de raţiunile omului obişnuit, pentru care drumul cel mai scurt dintre două puncte este linia dreaptă. Călin Popescu Tăriceanu, personaj care pe vremuri oferea exemple de maturitate politică, pare să fi intrat, de la o vreme, în trupa politicienilor cu logică imposibil de desluşit pentru cei care preferă lucrurile limpezi. După trei ani de concubinaj guvernamental cu PSD, şeful ALDE a început să mârâie la parteneri şi să se dea în vorbă cu un alt băieţandru al politicii româneşti, fără prea mare zestre electorală, Victor Ponta. Judecând după rezultatele de la europarlamentare, cele patru procente ale ALDE, adunate cu cele şase ale PRO România, fac exact zece, un scor ce garantează un eşec clar.
Ceea ce pare să nu înţeleagă Tăriceanu e diferenţa dintre divorţurile puse în practică prin Codul civil şi cele politice. Nimic de zis, nici amantlâcul cu PSD nu a fost numai lapte şi miere, dar să o schimbi pe Dăncilă cu Victoraş nu-i tocmai un gheşeft, că de dragoste nu poate fi vorba. Tăriceanu a vrut  musai şi el la prezidenţiale, indiferent cum, cu cele câteva rubedenii din ALDE în spate ori cu tot neamul pesedist proptindu-l în cursa către Cotroceni. E drept, comparativ cu Viorica Dăncilă, Tăriceanu ar fi avut şanse mai mari, în condiţiile în care ar fi fost susţinut şi de PSD, în postura de candidat unic al Alianţei. Dar, deh, nici orgoliile coanei Viorica nu-s de colo şi nici profundele-i raţionamente aurii nu pot fi învinse de un calcul cât de cât conectat la transformatorul logicii. Ruperea alianţei cu PSD şi instalarea în patul PRO România nu înseamnă niciun câştig pe termen lung, pentru ALDE. Astfel că strategia lui Călin Popescu Tăriceanu seamănă cu cea a unui personaj legat la ochi, ce se apucă să caute merele de aur prin desişul codrului.
Singurul câştigător al unei posibile rupturi între PSD şi ALDE este Victor Ponta, care îşi vede, în acest fel, împlinit visul răzbunării pe fostul partid care i-a fost, până la un punct, mamă bună. Probabil vă gândiţi unde sunt mizele adevărate, neatinse de meschinele interese politice, unde e interesul pentru cetăţean? Aiurea. Interesul pentru milioanele de toleraţi nu a fost, nu este şi nu va fi printre grijile vreunui partid politic românesc, oricât de social, democrat, liberal, salvator sau popular s-ar pretinde. Primează doar interesul de grup şi obsesia preluării puterii, asezonate cu vendete specifice clanurilor cu apucături necurate. De ce nu putem pătrunde în logica lor, a politicienilor? Pentru că e o logică bolnavă, cangrenată, ce miroase greu, a umanitate intrată în putrefacţie.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia