Tribuna
Nu-ți mai răci gura, că te frigi iar cu factura!
Dragoş BAKO
741 vizualizari

Nici când joacă la 6 din 49 românii nu au emoții atât de intense precum atunci când așteaptă factura la gaz sau curent. Sunt tot mai mulți cei ce reclamă facturi halucinante de mii sau de zeci de mii de lei emise pentru consumatori ce locuiesc într-un apartament cu două sau trei camere. Însuși ministrul Energiei a glăsuit, la un moment dat, referitor la aceste situații aberante, îndemnându-i pe români să nu achite facturile umflate și să se adreseze instituțiilor abilitate să descâlcească încurcatele ițe ale acestor povești. Ceea ce scăpase din vedere ministrul este că dacă nu plătești facturile vin cei de la furnizare să te debranșeze și degeaba le spui că te-a sfătuit nea Popescu să zici ”pas” la achitare, pentru că tot te vor lăsa fără gaz sau curent. Ori a fost tras de mânecă, ori și-a mai potolit avântul haiducesc domnul ministru, că la scurt timp după ce își umflase mușchii la televizor, și-a nuanțat declarațiile, întorcând-o ca la Ploiești. Românii nu mai știu ce să facă, ce să creadă, sunt gâtuiți de sentimentul straniu că statul i-a abandonat, lăsându-i pradă șacalilor din energie care-și fac de cap în preeria asta de țară. Prin instituții, companii, școli, biserici, la fel ca în locuințe, a început să fie frig, pentru că toată lumea face economie la gaz și curent. Suntem în 2022, în plin elan tehnologic, iar după ce ne-am luptat să ne băgăm în priză la fiece pas, ne deconectăm de bunăvoie, de teama  facturilor sălbatice. Avem ocazia să retrăim vremurile din anii 80 când citeam la lampa cu gaz și mai puneam pe noi o haină, încercând să amăgim tremurul provocat de pârdalnica aia de termoreglare. Poate că Nicușor Dan și Fritz de la Timișoara i-au lăsat pe bucureșteni și timișoreni  în frig tocmai pentru a-i căli, a-i aclimatiza cu vremurile nasoale care vin. Ar mai fi ceva de spus? Da, că povestea asta a răbufnit încă din toamnă, dar nea Popescu de la Energie a crezut că ne luminează și ne încălzește cu o mână de brașoave oferite pe post de explicații. Mult mai nimerit ar fi fost să ia niște măsuri ferme, să le cârpească una peste ochi lichelelor de la firmele furnizoare ce terorizează populația, dar pentru asta îți trebuie voință, pricepere și, nu în ultimul rând, curaj. Dar, de unde curaj, când la noi multinaționalele îi iau de urechi pe unii oficiali, îi cheamă la raport, ordonându-le ce și cum să facă. Nu e nimic ieșit din comun, așa e în orice colonie.  

comentarii
1 comentarii

PSD și PNL au desfășurat, anul trecut, ample campanii la nivel național cu mesajul: facturile la energie și gaze nu vor crește. În joc au fost aruncate milioane de lei, iar partidele au promis că românii vor fi protejați. Acum, cele două partide caută soluții pentru problemă și vinovații.

Campaniile de publicitate stradală, dar și online, desfășurate de PNL și PSD despre plafonarea prețului la electricitate și gaz sunt cel mai puternic indiciu că Marcel Ciolacu și Florin Cîțu erau conștienți de problemele care vor apărea cu facturile pentru încălzire.

Politicienii au promis că factura nu va crește, iar românii vor trece cu bine peste iarnă, chiar și după liberalizarea pieței.

PSD a strâns peste 500.000 de semnături în favoarea unei petiții legată de facturi, iar marile orașe au fost împânzite cu panouri pe care scria: „Plafonăm prețurile la energie și gaz”, „Spune stop scumpirilor la energie și gaz”.

Purtătorul de cuvânt al PSD a declarat pentru Europa Liberă că nu știe care a fost costul acestei campanii și cât a plătit partidul pentru închirierea spațiilor de publicitate stradală.

Campania PSD s-a desfășurat prin instalarea de corturi în marile orașe, începând cu luna octombrie 2021, iar voluntarii partidului îndemnau oamenii să semneze petiția pentru stoparea creșterii prețurilor.

Au fost adunate astfel peste 500.000 de semnături, care au fost aduse în Parlament în momentul votării unei legi privind facturile la energie și gaze.

A treia componentă a campaniei PSD a fost legată de mesajele promovate pe rețelele sociale. Toate organizațiile PSD au postat pe site-ul de Facebook că partidul nu va permite ca facturile să crească.

Mesajul partidului a ajuns la câteva milioane de români, datorită sponsorizării postărilor cu bani publici. Încă o dată și-a demonstrat utilitatea subvenția încasată de la bugetul de stat. O astfel de campanie depășește câteva sute de mii de euro, potrivit experților social media.
Cristian Andrei
14.01.2022 12:41
Din aceeasi categorie
SEVIS

Eurotrip

koenigfrankstahl

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia