Tribuna
Sevis
Jos textila, fete și băieți!
Dragoş BAKO
930 vizualizari

După șapte luni de umblat cu nasul și gura acoperite pe străzi, în parcuri, între blocuri, pe alei și cărări, a venit ceasul izbăvirii, măriile de la București permițându-ne să facem un pas îndărăt către viețile pe care le lăsasem în urmă și cu care trebuie să ne reobișnuim, ca unii ce se întorc acasă din pribegie și nu-și mai găsesc locul. La fel, ora 22.00 nu va mai însemna declanșarea butonului de panică în cazul în care nu ești acasă, căci au fost eliminate și restricțiile de circulație pe timpul nopții. Ce am făcut în aceste șapte luni? Am introdus în bagajul de gesturi reflexe așezarea măștii după urechi ori de câte ori ieșeam din casă, pipăirea buzunarului înainte de a ieși pe ușă pentru a ne asigura că avem la noi indispensabilul accesoriu. Am învățat să ne uităm cu teamă la ceas, iar în intervalul 21.00-22.00 să devenim ușor panicați, de teamă ca nu cumva să întârziem câteva minute peste limita admisă, ceea ce ne-ar fi putut aduce un smoc de neplăceri. Am învățat să respirăm cu masca pe față, să citim zâmbetele din priviri, să intuim grimase, să prețuim mai mult mirosul gerului, al ninsorii, iar apoi al primăverii. Peste câteva sute de ani, dacă cineva ne va dezgropa, va putea evalua perioada în care am trăit după semnele de după urechi lăsate de purtatul măștii. Ne-am bucurat când am auzit de ridicarea acestor restricții, aidoma copiilor pe care părinții îi lasă să se joace afară cu ceilalți prunci, după stăruințe îndelungate. Am vorbit, de multe ori, despre absurdul purtatului măștii în spații deschise neaglomerate și despre sterilitatea interdicției de a te preumbla pe timp de noapte, dar asta e, am trăit cu aceste aberații mai mult de o jumătate de an, ni le-am însușit, ca pe obișnuința de a încuia ușa când ieșim din casă. E mare veselie în România dintr-un motiv ce ține de normalitate. Ca într-un experiment social, am ajuns să apreciem firescul, să considerăm o favoare posibilitatea de a umbla cu nasul și gura la vedere, de a trage în piept aerul de primăvară indecisă, mirosul de iarbă (moto)cosită. Tot ca pe o favoare ne-au prezentat ridicarea restricțiilor și diriguitorii care ne-au transmis totuși că numai dacă suntem cuminți și punem umărul la vaccinare mai pupăm și alte „ciucalăți”. 15 Mai e în aparență o zi veselă, în care zâmbetele și licăririle din priviri au ieșit la plimbare, pentru a se ciocni cu alte zâmbete și licăriri. Pentru unii însă, ziua de 15 mai, cu toate bucuriile ei date de lepădarea măștii și trecerea orei 22.00 în banalitate, a fost una a conștientizării unor transformări ale firii despre care nu știm ce efecte vor avea pe termen mediu și lung. Până una alta, să ne bucurăm totuși că, vorba unui coleg, putem spune oricui fără teama de a comite o gafă: „Jos textila!”.

comentarii
5 comentarii

Adevarat, "ca într-un experiment social". Din pacate, la scara planetara. Va imaginati cat de puternici sunt cei ce au declansat acest experiment? Ce ar putea face cu adevart? Cum ar divide umanitatea in doua: cei ce ii cred si cei ce nu ii cred?

Si da, constientizarea unor transformari ale firii, cum spuneti. Este infricosator cand ne gandim la ce a reusit sa scata experimentul comunist din firile tortionarilor.

Domnule Bako, felicitari pentru articol. Este imbucurator sa vedem ca inca Tribuna mai pastreza nationalismul lui Slavici si misiunea cu care a fondat acest ziar. Aceea de a lupta pentru drepturile romanilor!
sibian
16.05.2021 18:05
îl cheamă antihrist și e bun în tot ce face rău, împreună cu toată gașca lui de "followeri" "ne"credincioși.
antihrist răul în oglinda sau binefăcătorul de rău, îl umple pe om cu belșugul lui fals și îl golește de suflet ca un parazit viclean, culmea te face singur sa renunti la drepturi si culmea chiar da impresia ca e un om bun cu bune intenții dar finalul este unul destul de tragic. atenție la neatenție.
16.05.2021 20:43
la scara planetara, dar nu la del. te duceai in bulgaria, nu trebuia sa potti masca pe strada ca un idiot.
16.05.2021 23:12
ultimul bal mascat cu superviruși și politicieni parca desprinși din scrierile lui Orwell, virusul face treaba mai buna decât politicienii.

ca în bancul ăla cu de ce poarta oltenii scara după ei ?
ca e planetară, scara, nu planetara de dacie.

Acum ai nevoie și de pașaport de vaccinat pentru libera circulație, asta da libertate, ești liber sa faci ce vrei tu atâta vreme cat faci ce ți se spune, doar în spatiile special amenajate.

Nici un animal nu a fost rănit în timpul filmărilor, acesta este un supliment alimentar, nu uitați sa beți 2 litrii de lichide zilnic și sa evitați excesul de zahar, sare și grăsimi.
Ioan Scararul
17.05.2021 00:27
Nu stiu ce papagal de politician a hotarat ca parcarea de la cazarma 90 sa fie inchisa pentru a face centru de vaccinare.
Cea mai mare imbecilitate. Centrul este GOL. Nu se mai vaccineaza nimeni.
In acelasi timp, intr-un Sibiu care oricum avea mari probleme cu spatiile de parcare, s-a inchis practic cea mai mare parcare din zona Centru.
Dezastru total. O mizerie de nedescris. Umblii de nebun 1 ora sa cauti loc de parcare si nu gasesti. Bataie de joc.
17.05.2021 13:13
Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia