Tribuna
Iohannis a fost în Africa şi pleacă în Dubai să vorbească despre schimbările climatice, nu?
Dumitru CHISELIŢĂ
544 vizualizari

O, cum a fugit irreparabile tempus, aşa cum spuneau dacii care au ajuns romani deşi erau daci, şi cu fusă fusă şi să dusă vremea aia când majoritatea cetăţenilor cu drept de vot erau fierţi după" preşedintele meu", pentru care au şi ieşit în stradă pentru ca preşedintele meu să-şi facă guvernul său, din care făcea parte şi USR, bucuros foarte că a ajuns la guvernare într-un mod simplu şi isteţ. Unde-s vremurile când aripa ultras a lui Văvedem din Sibiu (că cea "intelectuală" se făcuse pierdută), urla la Codrin Ştefănescu parcă, "CE-AI BĂ CU IOHANNIS!". Unde sunt vremurile şi mai vechi, când domnul preşedinte era doar primar, iar turiştii din zone mai meridionale mă întrebau dacă "nu ni-l daţi şi nouă pă Iohannis". 

Acum zici că orice ar face preşedintele, nimic nu-i bine. Că dacă e în ţară, blochează Valea Oltului cu coloana oficială când vine la Sibiu. Că dacă nu e în ţară şi nu blochează Valea Oltului cu coloana oficială pentru că nu vine la Sibiu, unde e şi ce face. Că e un om care profităd e funcţia lui de şef de stat pentru a face turism pe banii poporului. Că de ce a fost în Africa. Că de ce a fost în America de Sus, pardon de Sud. Că uite, face o vizită în România şi pleacă la Dubai, unde nu e cod galben de vânt şi unde viscolul nu face energia verde de cacao, blocând eolienele şi făcând praf linia electrica a CFR de au dat-o băieţii, spre groaza Gretei Thunberg, pe tracţiune Diesel. 

Vreţi nu vreţi, chiar şi dineul, recepţia aceea de 1 Decembrie de la Cotroceni e fost decalată, că Iohannis va pleca la Dubai. Ce va face la Dubai. Păi criticii vor spune că va vorbi 3 (trei) minute la Summitul ONU PENTRU ("pentru"? Chiar?) schimbările climatice, pe scurt COP28. COP venind de la "Conference of the Parties" care o putem traduce "ca şi" "Conferinţa Partidelor", " Conferinţă a Părţilor (supreme ale conducerilor statelor implicate), sau a Chefurilor-Petrecerilor-Parangheliilor.

Misterul prezenţei lui Iohannis a fost dezlegat de Administraţia Prezidenţială care a explicat clar că "Prezența Președintelui României la COP28 se înscrie în rândul acțiunilor privind clima și sustenabilitatea inițiate și sprijinite constant de-a lungul celor două mandate și transmite un semnal puternic la nivel național și internațional în ceea ce privește angajamentul serios și consecvent al țării noastre de a răspunde provocării schimbărilor climatice". V-aţi prins? Foarte bine, continuăm: "România se va implica activ la nivel politic și tehnic pentru a sprijini procesul global de atenuare și adaptare la schimbările climatice, așa cum a făcut constant în ultimii ani. Prin această abordare, România își propune să beneficieze de multiplele efecte pozitive pe care acțiunea climatică le aduce planetei, economiei mondiale și cetățenilor, în special în materie de sănătate, locuri de muncă decente, sisteme alimentare sustenabile și prețuri accesibile la energie". Şi că având industria praf, "avem un nivel scăzut de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor în raport cu alte țări UE"

Ce va face concret Iohannis? "va discuta cu privire la răspunsul la nivel global la schimbările climatice prin măsuri de atenuare care pun accent pe tranziția climatică justă". VA mai fi prezent "la un eveniment de promovare a inițiativei Net Zero Nuclear". Şi "va interveni pe aspecte legate de rolul energiei nucleare în asigurarea securității energetice și în procesul global al decarbonizării". Apoi, va participa la evenimentul care marchează alăturarea României la Alianța Solară Internațională. Apoi va participa la Forumul Inovației Sustenabile.
Bănueisc că acolo, la Dubai toţi invitaţii vor veni pe jos, cu bicicleta, cu troti sau cu avionul electric solar, sau de ce nu cu caravana de câmile, ca Lawrence al Arabiei, ca să dea exemplu de cât de sustenabili sunt ei.
Iar noi presa vom avea prilej de ştiri. Apropo, dacă tot o ardeţi cu încălzirea globală, de ce tot insistaţi pe autostrăzi şi nu pe reabilitarea căilor ferate care-s mult mai sustenabile şi mai verzi? Ia ghici... Cât despre încălzriea globală, trăim îne a, ştim cum e, mai ales de când Primăria ne-a defrişat prin cartiere (şi nu e vorba doar de Sibiu aici ci pare a fi iniţiativă pe toată ţara la killerit spaţii verzi) . Asta e abordată acolo, la Dubai? Sau e tot tactica aia cu mărim taxele, nu mai bate soarele, nu mai vine viscolul.
Deci, Iohannis a fost în Africa şi pleacă în Dubai să vorbească despre schimbările climatice. Asta e. 


comentarii
2 comentarii

Ca urmasi ai galilor,francezii au facut filme cu ,,Asterix si Obelix !
Ca urmasi ai dacilor , de ce nu facem si noi filme comice cu ...Romula si Gerula ??

Sau filme distractive cu daco-romani si gepizi !!
Torna, torna fratre
02.12.2023 02:30
Hop si tu, ai sarit uite sa spui o prostie, sa nu ratezi ocazia sa arati tuturor cat te duce capul.
@ Torna, torna fratre
02.12.2023 15:18
Din aceeasi categorie
Q House

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Magazin
Licitatie publica

ACCENT MEDIA