Tribuna
Sevis
Geaba stau vacile pe câmp și cartofii pe la porțile din Făgăraș
Dragoş BAKO
1025 vizualizari

Întâmplarea face că nefiind amator de carne de miel, n-am suferit de pe urma crizei generate pe piață de acest produs, optând pentru carnea de vită sau de porc. Cum România nu e India, iar vacile ne oferă pe lângă lapte și carnea lor pentru consum, am purces către magazin, cu gândul să cumpăr oarece antricot. Caut, caut, dar găsesc doar marfă din import. Mă întreb în gând dacă nu cumva cineva o fi stârpit neamul bovinelor din România, după care trimit întrebarea către o vânzătoare. „N-avem decât din asta din Irlanda!”. Nu continui investigația, pentru că rolul femeii e să vândă, nu să pună la punct strategiile de aprovizionare strâns legate de o listă de factori, în capul căreia stă prețul avantajos. Mă încăpățânez și plec spre alt magazin, tot mare, chipurile tot bine aprovizionat, și, bănuiesc, supus aceleiași legi care spune că jumătate dintre produse trebuie să fie de proveniență autohtonă. Intru și trec peste căutări întrebând direct. Ei, aici e altceva: carnea de vită nu e importată din Irlanda, ci din Argentina. Ca să mă asigur că nu-mi crește tensiunea pentru un mizilic, trec și pe la rafturile cu fasole, mazăre și prin zona cu legume. Fasolea e adusă din America de Sud ori din Bulgaria, mazărea din Italia, iar cartofii au fost adunați ba de pe pământurile călcate în trecut de Franz Josef, ba de pe cele pe unde își purta armatele Sobieski. Carevasăzică, nu mai crește în România nici vita, nici fasolea, nici mazărea, nici cartoful. Culmea, dacă te duci până la Brașov vei vedea pe câmpuri vaci păscând, iar la porți saci cu cartofi scoși la vânzare. De ce nu le găsim și în marile magazine? Pentru că produsele de import sunt mai ieftine decât cele autohtone, iar un lanț comercial funcționează după principiile stricte ale rentabilității. Cei ce administrează un hipermarket sunt interesați (pe bună dreptate) să realizeze profit, nu să construiască politici de încurajare a producției românești. De problema asta ar trebui să se ocupe cei ce mimează gestionarea țării și se laudă din zori până la asfințit că o vor împinge pe culmile prosperității. Toate guvernele care s-au dedulcit la resurse au promis legi pentru sprijinirea producătorilor din România, politici de stimulare a producției autohtone, dar o scurtă vizită prin marile magazine ne demonstrează contrariul și ne întărește ideea că suntem o atractivă piață de desfacere pentru țările guvernate de oameni mai inteligenți și mai întreprinzători decât ai noștri cârmaci. Firește, veți spune că n-avem decât să ne ducem în piețe și la magazinele mici dacă vrem produse românești, însă nici cei ce se chinuiesc să-și valorifice marfa pe acolo nu au viață ușoară printre scaieții legislativi din România. Că importăm banane, portocale sau carne de cangur e de înțeles, dar când găsim în magazine doar cartofi din Polonia, Austria și Egipt, în vreme ce în Țara Făgărașului le încolțesc oamenilor barabulele în pivniță miroase a prostie amestecată cu iz de rea voință. 

 

comentarii
2 comentarii

Cu respect, miroase mai degraba a rea vointa, cu iz de prostie, nu invers.
Distrugerea economiei, a agriculturii, a industriei, a sportuli sau a oricarui domeniu vreti sa alegeti, s-a facut planificat de catre institutiile statului roman cu o rea vointa caracteristica tradatorilor si vanzatorilor de tara.
Faptul ca acest plan a fost presarat cu prostia caracteristica nulitatilor care ne conduc, este doar o consecinta si o dovada a imposturii acestei clase politice care se hraneste precum o legiune de lipitori de pe spatele neamului romanesc.
Sibian
06.05.2021 12:43
Dle BAKO din pácate asta e extinderea UE. Nu au fácut-o cá i-au iubit pe cei din est, ci ca sá se salveze cei din vest. Sigur, în Polonia, Bulgaria si alte tári de "mâna a doua" se gásesc produse... românesti. La fel de ieftine ca cele ce le gásim în tará de la altii. Totul e asa gândit, cred eu, ca prin a lua de aici si a vinde dincolo, se scot niste bani. Baini pe care nu-i vád producátorii, ci smecherii cere le vând. Sunt sigur cá la nivel european, ca sá rámânem "acasá" nu e mai bine ca în România. Avantajul unora fiind cá stau pe o creangá mai sus...
De fiecare datá când citesc astfel de articole má bucur cá "lumea vede". Dacá politicienii de acasá nu ar fi ajutati de cei din afará sá facá ceea ce fac, numai sá aibá în tara lor avantaje, nu s-ar face ce se face. Asta este tot o párere proprie!
...alt sibian din depártári de data aceasta
06.05.2021 21:51
Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Comunicat_de_Presa_benef-finali-2 - finalizare

comunicat-incheiere-proiect-dabo

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia