Tribuna
Jidvei
Există ceva care să te scape de viciul smartphone-ului?
Dumitru CHISELIŢĂ
2475 vizualizari

Dacă tragi des din ţigară, se numeşte fumat şi este socotit un viciu. Da? Da. Dacă îţi place băutura şi nu te simţi om întreg până nu tragi una mică, că de nu te ia tremuriciul, se numeşte alcoolism şi e iar un viciu. Nu mai pomenesc de chestii mai urâte, ca de exemplu substanţele numite droguri. Ei bine, viciile acestea sunt socotite în rând cu bolile şi există structuri medicale, psihologice care te tratează pentru ca tu să scapi de viciul ăla pe care-l ai.

Tot umblând, prin oraş sau pe aiurea, constat că, pe zi ce trece, oamenii sunt cuprinşi de un viciu mult mai profund, care, chiar dacă nu te face să devii violent sau să o iei razna la modul neuropsihiatric, îşi pune amprenta tot mai mult pe comportamentul tău: smartphone-ul.

Smartphone-ul, ca "sculă", este, în esenţă, excelent şi foarte ajutător. E telefon, aparat foto, computer, iar conexiunea la net este mai mult decât utilă: poţi căuta, găsi, afla, chema, conversa, localiza, etc. Cu un smartphone, într-un loc străin, nu mai eşti rătăcitul ăla care se uită panicat la decorul ostil şi necunoscut, neştiind dacă să o ia la dreapta sau la stânga-mprejur pentru a ajunge undeva, sau care să moară de foame sau de sete cu "facilităţile" alături. Deci, o unealtă care te ajută CÂND AI NEVOIE. Când nu ai nevoie, o laşi în pace.

Dar nu! Se pare, adică ce "se pare", e clar ca apa unui lac de munte care nu beneficiază de turişti români că oamenii au luat-o razna rău cu smartphone-ul. Exemple? Multe spre infinite.

Stai în autobuz. Lângă tine, cineva stă, într-un picior, lângă uşă, cu nasu-n "device". Dacă te uiţi mai bine, se uită pe facebook. Sau se conversează.

Stai la mall la coadă la o casierie. Evident că apare o doamnă care, non stop, de cum s-a aşezat la coadă până la achitarea mărfii vorbeşte ceva. La smartphone. Chiar şi când aranjează în plase ce a cumpărat. Şi-l ţine aşa, între umăr şi ureche. Evident că subiectul discuţiei nu e din seria "urgenţe", ci "diverse".

Stai la o terasă. Lângă tine, o gaşcă de tăcuţi stau şi ei, desigur, cu nasu-n smartphone. Asta dacă nu trimit mesaje în timp ce mănâncă. Le poţi lua din farfurie, că nici măcar nu s-ar prinde de fază.

Stai pe faleză, admirând marea, dimineaţa, ziua, seara, noaptea. Lângă tine, stau şi alţii. Cu nasu-n smartphone. Eventual, ca să nu zică prietenii virtuali că nu s-au mişcat de acasă, îşi mai trag un selfie. Mergi la munte. Acelaşi lucru.

Mergi pe stradă. Vezi oameni care merg ca teleghidaţi, privind doar în ecranul acela. În jurul tău, chestii interesante, care să-ţi atragă privirea: clădiri, oameni, magazine, copii, pisici, porumbei, căţei. Mergi la zoo: oameni cu nasu-n smartphone. Stai undeva pe o bancă în parc sau în centru: oameni cu nasu-n smartphone. Deci, e clar, avem de-a face cu un viciu.

Că o ţigară atunci când îţi huruie capul de la tâmpeniile din jur sau după o treabă ce ai terminat-o, nu că e bună, dar dă bine. La fel şi un gât de tărie, vin sau bere. La fel şi smartphone-ul.

Nu de alta, dar chiar s-a luat razna cu scula asta. Şi nu e vina producătorului, ci a utilizatorului. Chiar nu puteţi renunţa la viciul de a sta cu nasu-n smartphone? Trebuie tratament, ceva?

comentarii
2 comentarii

Domnu Chiselita, sa-i vedeti la scoal, zici ca sunt apucati, de parca acasa n-ar sta toata ziua cu nasul in smartphone, mai stau si la scoala... Insa cand vor ajunge sa lucreze intr-o corporatie, unde nu vor putea freca telefonul non-stpo, sigur vor intra in sevraj...
17.09.2019 08:49
Uite c-a aparut dl. Mitica! O fi fost la mare... Asteptam impresii de pe litoralul insorit...
///
17.09.2019 11:14
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

mega image

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia