Tribuna
Eşecul salvării Sibiului (şi a omenirii) prin trotinete verzi
Dumitru CHISELIŢĂ
1670 vizualizari

Orice om cu suficient creier îşi poate da seama că nu salvezi natura, nici nu aduci ploaia la timp, nici nu purifici aerul respirat, nici nu reaşezi anotimpurile în matca lor normală bâzâind pe o trotinetă electrică ba pe trotuar, ba în trafic. Ştiu pretextele astea "cool" despre "verde" şi despre "smart", că sunt "mijloace de deplasare alternativă, prietenoasă cu mediul" că sunt "ușor de închiriat" şi (vai!, n.n.) "de utilizat pe domeniul public". Dar aşa cum au prevăzut mulţi sibieni şi în ciuda reclamei oficiale, chestiile astea verzi, electrice, pe două roţi şi cu led orbitor în faţă pe post de far, se dovedesc a fi mai degrabă ceva ce încurcă decît rezolvă şi că sunt un factor de nervi şi stres pentru toată lumea, de la pietoni la şoferii de autobuze.

Înţelegem că s-a bătut palma cu două firme şi că se câştigă bani pe chestia asta. OK, nu e treaba mea, eu sunt din ăia medievalii care consideră că la mers servesc în primul rând picioarele, nu roţile, cui îi place, să marce banul de taxă pe oră. Înţeleg şi văd că e un mod de distracţie şi de aroganţe prin oraş şi mai ales de a te da ciumeg, cum spuneam în ultimii ani de generală şi nici asta nu mă mai miră. Înţeleg că, de fapt e o ghiduşie la modă care e exact ceea ce e, o ghiduşie la modă şi are legătură cu ecologia cum are legătură bombardarea atomică a Hiroshimei cu drepturile omului şi că e la fel de salvatoate de mediu ca un transport de deşeuri descoperit de Paza de Coastă în Portul Constanţa Sud-Agigea. Adică deloc. Practic deloc.

Da, ştiu, în teorie, "mijloacele alternative" nepoluante de transport iau locul mijloacelor ne-alternative poluante. Adică o trotinetă în plus egal o maşină în minus. Mai multe trotinete în plus, egal trafic mai lejer, nu tu isterii cu claxoane la ore de vărf nu tu coadă înspre enclava Arhitecţilor, nu tu bară la bară şi "uite-te-n p***a mea de cretin!!!" la giratorii. A dică aer mai curat ("dar maşina mea are Euro nuştiucât! - dar tot cu oxigen funcţionează). Adică o lume mai bună, un oraş mai frumos, (fără copaci dar) cu trotinete, biciclete, uaifi, bănci smart, ce mai, visul de aur al omenirii, fiecăruia după nevoi.

Numai că uite că e taman pe invers. Nu cred niciun milimetru că cineva a renunţat la maşină pentru a se da cu troti' prin oraş. Nu cred că merge sibianul la zoo cu troti' în loc de maşina lui proprietate şi necesitate. Nu cred că, de când au ajuns trotinetele astea închiriate cu ora, respirăm mai mult ozon sau sunt mai puţine maşini în trafic. Ba dimpotrivă, ele su siplimentat haosut atât de pe carosabil cât şid e pe trotuare. Cei care le folosesc sunt, în copleşitoarea majoritate, puberi de gimnaziu cărora li se rupe de tot şid e toate şi care bufează toateîncălcările ale regulilor atăt de folosire, cât şi de circulaţie. Se circulă pe carosabil, cîte doi pe trotinetă. Se circulă în viteză pe trotuare. Se circulă pe contrasens. Se cusculă fără cască. Se lasă trotinetele intenţionat să incurce circulaţia. Pămă şi hârâiala aia tradiţională şoferi versus pietoni s-a mai domolti, graţie "duşmanului comun", trotinetistul inconştient şi miserupist.
Şi paradoxal, deşi e ca la nebuni în Sibiu cu trotinetele acestea nu am remarcat nicio tentativă, nicio idee de a reglementa cumva situaţia. Sau nu contează, important e că salvăm planeta cu trotinete verzi şi astfel nu mai plânge ursul polar pe banchiză, şi nu vor mai lua foc păduri în Grecia exact când e cazul, "de la căldură".

 

comentarii
5 comentarii

Asa e! Cum am mai spus, totul se invarteste in jurul banilor... Numai trotinetele lipseau ca in rest aveam de toate> covid, somaj, taxa de salubrizare cat casa, nervi si hipsteri... Cand vezi trotinetele trantite sau lasate in fata intrarii in bloc, iti dai seama cat de ecologisti sunt cei care le folosesc. Dar, dupa cum mi-a spus alt forumist, asta e conceptul Lime, ce e asa greu de inteles? Babalacilor!
17.09.2021 20:38
Eu am renuntat la masina pentru a merge cu trotineta in oras - de 2 ani. Si fac naveta 6 km dus, 6 întors pana la lucru. Asta ar trebui sa fie viitorul mobilitatii urbane, nu masinile electrice. In loc sa iei taxiul, sa stai in masinile lor infecte, sa platesti 20 de lei sa ajungi pana in centru, e mult mai comod sa iei trotineta pana unde iti trebuie. Ca unii oameni sunt nesimtiti si le lasa pe unde apuca, le rup sau le arunca, aia tine de educatia lor neanderthaliana, nu e vina teotinetei.

Astia de sunteti anti - da, avetinsi voi 10% dreptate, in sensul ca ar trebui ca luatul trotinetei sa fie permis doar celor ce au absolvit macar un curs teoretic de legislatie. Dar aici e vina legilor, nu e ca si cum ceva, orice, merge bine la noi in țară
Gheorghe ion
18.09.2021 14:22
Sa zici ca cei care se dau cu trotineta in detrimentul taxiului/autobuzului, se dau ciumegi, e o marlanie crasa dpmdv. Si iar, faza cu mersul pe jos, dac a ai de mers 6 km si poate nu vrei sa iti pierzi ziua in plimbari prin oras, ce faci, alegi sa faci pestr 2 ore pe drum, sau iei trotineta si scurtezi drumul la jumate de ora in total?
Gheorghe ion
18.09.2021 14:24
Problema nu e trotineta ci LEGISLATIA si EDUCATIA ! Tot prostul are acum telefon celular, dar cunostinte elementare privind circulatia si respectul fata de ceilalti nu are! Se circula pe mijlocul drumului, pe mijlocul trotuarelor si se lasa trotineta in bataie de joc, in calea altora ! Daca trotinetele sunt urmarite prin GPS si se constata ca au fost parcate aiurea, cel care nu a respectat conditiile de parcare la finalul cursei dece nu este amendat pe aceiasi cale prin care a inchiriat trotineta?
Cititescu
18.09.2021 14:51
Da, am vazut si eu persoane serioase care merg cu trotineta pt. ca au treaba: merg la serviciu sau la alt interes. Insa cei care se "dau" acum cu Lime sau Bolt, sunt in majoritatea cazurilor "ciumegi" cum le spune redactorul. Puberi si adolescenti de 15-16 ani se dau cu trotineta pe trotuar fara sa tina seama de nimeni si de nimic... Inteleg. Si eu am fost de varsta lor si credeam ca sunt eu si restul lumii. Insa, este o regula sfanta: faci ca vrei atata timp cat ceea ce faci nu deranjeaza pe cei din jurul tau.
@Gheorghe Ion
18.09.2021 18:27
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia