Tribuna
PNL
Doi lei kilogramul de ceapă? Ia nouă lei şi dă-mi o cafea!
Dragoş BAKO
1809 vizualizari

Toate ca toate, om fi noi neîntrecuţi la tras mâţa de coadă, dar nici la exigenţa teoretică nu sunt prea mulţi care să ne poată învinge. Vrem „o ţară ca afară”, dar purtăm cămaşa îmbibată de transpiraţia mentalităţilor toxice, înecăm obligaţiile în oceanul de drepturi în care vrem să înotăm şi ridicăm în slăvi munca asiduă de care, însă, n-avem curajul să ne atingem, probabil de teamă să nu o profanăm. Uneori părem că ne-am născut în zodia nemulţumirii şi a cârcotelii, iar asta se vede cel mai bine la temelia manifestărilor banale, să zicem în piaţă, când mergem să târguim de-ale gurii. Doi lei kilogramul de ceapă? Scump. Patru lei roşiile? O avere. Trei lei vinetele? Jaf la drumul mare. Obişnuiesc să mă uit atunci când merg în piaţă la mâinile celor care vând. Nu sunt toţi samsari, pe unii se vede că-s arşi de soarele din câmpie şi mă încearcă o jenă când plătesc trei lei pentru un kilogram de vinete. Vinetele alea nu cresc singure, fără munca ţăranului, fără să fie udate şi nu ajung în piaţă teleportându-se. Taraba din piaţă costă, statul acolo la fel. Adăugaţi la muncă şi cheltuieli disconfortul zilelor caniculare petrecute în piaţă, nopţile dormite îndărătul tarabelor, în fine, vara traversată în condiţii neprietenoase. Cât ar trebui să coste un kilogram de ceapă ca să fim mulţumiţi? Cincizeci de bani e bine? Dacă ţăranul ne-ar vinde-o la acest preţ cu ce s-ar alege? Evident, cu o pagubă care nu-i ţine nici de foame, nici de sete. Modul acesta de a azvârli nemulţumiri fără o plasare şi în partea criticată demonstrează superficialitate, suficienţă şi incapacitatea de a privi obiectiv în jur. Nu suntem deranjaţi când plătim nouă lei pentru o cafea din pastile, băută la o terasă din centru, dar suntem din cale-afară de revoltaţi când plătim patru lei pentru un kilogram de roşii, pe care producătorul trebuie să le îngrijească, să le ude, să le culeagă şi să le transporte până în piaţă, unde mai are alte cheltuieli. Am auzit şi argumente tâmpite: „Păi, ce, legumele cresc de la mama natură!”. Cei ce gândesc în acest hal sunt liberi să aştepte, relaxaţi, să răsară roşiile pe orice petic de teren viran, să le bage în plasă şi să le ducă acasă, dacă tot se ocupă natura de toate. Şi aş mai fi curios, dacă cei ce consideră că doi lei per kilogramul de ceapă înseamnă jecmăneală, ar fi de acord să-şi câştige existenţa cultivând, recoltând şi valorificând la piaţă acest produs, la jumătate din preţul mult hulit. Suntem atoateştiutori, specialişti în agricultură, intransigenţi, când e vorba de teorie. Dar când ne dăm mai aproape de ogoarele practicii, privim în sus, aşteptând să ne pice în traistă perele mălăieţe.

 

comentarii
7 comentarii

Bine spus..BRAVO
gica
13.08.2019 08:36
Da intr-adevar bine spus. Exita doar und "dar". Pentru cei ce-i vedeti in piata cu maiine rupte de munca este jalnic, dar cei mai multi in piata au platit poate pe kilogramul de ceapa numai 25 bani si-l vand mai departe cu 2 lei. Acestia sunt si pe care-i doare in cot de 9 lei cafeaua. Cred cai cei mai multi sibieni se plang de samsari si nu de agricultori.
paul
13.08.2019 09:34
Sa nu uitam ca agricultorii mai au si subventii. Si ar putea, daca le-ar cumpara cineva, sa-si vanda produsele mai scump. Totusi, sunt altii care vand mult mai ieftin, iar in pretul, mult mai mic ca la piata, e inclus atat costul de achizitie, cat si marja comerciantului, iar pretul lor de achizitie e la randul lui compus din costul de productie + marja producatorului.
Iar pretul final de vanzare e dictat totusi de cerere si oferta, adica de piata concurentiala.
Nu asa-i in democratie? Nu asta vrem?
Da, agricultura, mai ales facuta fara cap si fara utilaje, e grea.
Pe de alta parte, scoala, fiind gratuita, ar fi putut sa mearga la scoala, sa se faca directori, avocati, medici, etc...
Ideea e ca la piata, de exemplu, pepenele e 3 lei, iar la magazin e 1.3 lei. Acelasi pepene. Eu ce sa fac, sa-i dau taranului 30 de lei sau la magazin 13 lei? Nu ca as avea ceva cu taranu, dar...
Doru
13.08.2019 10:44
Si sa nu uitam ca, in democratie, fiecare comerciant poate sa ceara cat vrea pe o cafea. Daca are clienti, bravo lui.
Eu beau 2-3 cafele pe zi x 10 lei. Si nu ma plang ca ar fi prea scumpe. Daca e cineva cu acea perceptie, n-are decat sa nu bea cafea in oras, sa bea ori de la automate, cu 1.5 lei, fie sa-si faca acasa, din cafeaua cumparata de la supermerket.
Nu stiu de unde ati mai scos-o si pe aia cu cafeaua din pastile. Una la mana ca toti comerciantii de cafea din oras au cafea boabe (in afara poate de restaurantele care la nunti dau amaroy la filtru), si doi la mana, chiar daca ar fi la pastila, in pastila ar fi cafea macinata, n-ar fi vreo solutie chimica obtinuta in laborator...
Apropo, la un stabiliment cu multe pretentii, si preturi pe masura, in SanPellegrino Terme, Italia, servesc aia espresso la pastile, marca Nespresso... si nu mai au nicio jena sa ceara 5 euro pe o pastila...

Privind dintr-o alta perspectiva, ce ziceti de saracii agricultori de cafea din Peru?? Eu la ei ma gandesc in fiecare zi cand beau cafeaua. In schimb, nu prea vreau sa dau 3 lei pe kg de pepene, ca sa-i cumpere taranu' la fiul cel mare BMW. Sa aiba cu ce omori lumea in timp ce face live pe facebook...
Doru
13.08.2019 10:55
@Doru, daca toti s-ar face avocati, profesori, etc. ce am mai manca? Gasesc ca cele de dl. BAKO sunt corecte. Daca vrem sa le despicam gen avocat, ajungem la cu totul alte discutii. E foarte bine cand ne putem limita la ceea ce s-a vrut a fi aratat, nu sa deviem si sa generalizam, numai de dragul de a contrazice.

Da domnule BAKO, aveti perfecta dreptate.
Un sibian din afara tarii
13.08.2019 10:57
Draga sibian, care ai plecat din tara ca s-o duci mai bine,
Eu n-am zis sa se faca toti directori, am exemplificat ca ar fi putut, si inca mai pot sa faca altceva daca agricultura e grea si nu e profitabila.
In speta o meserie, oricare ar fi ea. Poate sa se faca mecanic auto, expert contabil, etc. Orice.
Eu stiu un mecanic auto din Sibiu care si-a luat Porsche 911 nou (si nu sta in chirie...)
Stiu si un agricultor care cultiva prin lunca Cisnadioarei (deci nu prin Insula Mare a Brailei) diverse chestii si le vinde la piata, la Cibin. Asta nu are masini, ca nu stie de-astea, in schimb are 3-4case cat un bloc fiecare.
Ideea e sa nu ne mai plangem ca ne merge prost. Iti merge prost daca tu esti prost...

In concluzie, autorul articolului nu are dreptate in nimic din ce spune in articol:

Produsele agricole ni se par scumpe in piata, pentru ca sunt mult mai scumpe decat in magazin. V-am dat exemplul cu pepenele.

Daca agricultorii nu sunt in stare sa obtina un cost de productie mai mic, ghinion. Daca vor sa castige mai mult, sa faca altceva. Poate sa invete o meserie.

Daca nu vrei sa bei cafea cu 9 lei, nu te obliga nimeni. Poti sa-l acuzi pe carciumar ca-ti fura din buzunar? Vrei, bei, nu vrei, bea apa de la robinet, ca e 9 lei metrul cub (0.00225 lei paharul)
Iar cu pastilele de cafea din nou nu are dreptate, v-am explicat mai sus. Nici nu contin nimic toxic, nici nu sunt gratis acele pastile, o pastila e mult mai scumpa decat 7-8 grame de cafea boabe.
Doru
13.08.2019 11:27
Doru, esti defect rau, dar cred ca ce iti lipseste este o minima cultura....
Doru zis #rezist
13.08.2019 23:21
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia