Continental
Tribuna
Din generaţia noastră s-a murit pentru libertate, din generaţia voastră se moare de plictiseală
Dumitru CHISELIŢĂ
2990 vizualizari

Trecând zilele acestea pe lângă zidul negru desenat şi scris cu alb de lângă teatru, pe lângă alte multe lozinci neo-progresiste care dau bine la CV-ul "european", mi-a sărit în ochi asta: "Unii au murit pentru libertate, noi murim de plictiseală". Dincolo de sentimentul de dezolare al autorului acestei, hai să zicem, cugetări publice, adică uite bre, unii s-au luptat pentru ceva iar noi, super-generaţia cu de toate ca shaorma, ne e lene să luptăm dincolo de "m***e" şi hatereala de pe reţele, ideea e reală. Lumea a mai plictisită decât era înainte. E o plictiseală care vine de la a avea prea multe. Ştii cum e, tot vrei, iar când ai, deja parcă ţi se urăşte, îţi piere cheful şi te plictiseşti.
Da, unii au murit pentru libertate. Ştiţi de ce? Pentru că nu era libertate. Ştiţi cum era când nu aveai libertate? NU! Că una e să citeşti sau să auzi amintiri horror din vremea comunismului de la bunica sau unchiu sau când mai pun ăia poze vechi pe grupuri, şi alta e să fi simţit pe pielea ta. Mai ales ca tânăr. Bineînţeles că voiai libertate. La şcoală te tâmpeau cu orele de economie politică şi istoria Partidului Comunist. Te trimeteau la Cuca Măcăii în practică în agricultură, ca să facă mişto localnicii de tine şi să urle brigadierii ăia de la Ceapeu că "hai, bă, mai repede". "Cariera" ta după liceu se numea, de regulă, fabrică, iar şanse de promovare erau doar dacă pupai în fund şi intrai în Partid sau invers, iar şansa de a te pensiona de la acelaşi strung sau freză la care ai ucenicit era maximă. De distracţie ce să mai vorbim, la ora 22 murea totul în spaţiul public, doar dacă mai ardeai câte un chef pe acasă sau o tăiai cu gaşca la munte se compensa cumva. Concediul în făceai ori la rudele de la ţară, ori prin Sindicat ori prin ONT, iar de mers "pe dincolo" era simplu: nu aveai voie. Dacă erai mai credincios şi mergeai pe la biserică, automat erai, iar,  o problemă, că erai "mistic" şi "obscurantist". Şi te obligau, voiai nu voiai, să participi la toate parangheliile alea de sărbători comuniste, la şedinţele de UTC sau sindicat sau să îl vezi pe Ceauşescu vorbind vorbe pe la consfătuiri, plenare şi congrese. Şi toate ca toate, dar nici mâncare nu se mai găsea. Raţii de ziceai că eşti în plin război, magazine goale, marfă lipsă, de la carne la hârtie igienică, cozi de seara pentru a doua zi, la "poate se dă ceva". Curentul se lua mai rău decât acum, căldură iarna în apartamente, zero, pe străzi, întuneric. Şi nu puteai spune că nu e bine, pentru că veneau băieţii şi te călăreau până ziceai că e bine. Normal că te saturi şi ţi se urăşte. Normal că toate astea îţi dezvoltă setea de libertate, iar când prinzi momentul, lupţi pentru ea. Şi uneori mori, pentru că aşa a fost la noi, era nevoie de nişte eroi. NORMAL că "unii au murit pentru libertate", pentru că nu o aveau.
Acum ai de toate. Ai mâncare de o arunci. Ai orice de poţi arunca. Poţi ţopăi de la un "job" la altul, aici sau în ţări mai bine plătitoare, cât ai chef. Poţi şi să nu ai job, să devii mare "antreprenor". Ai libertatea de a striga, de a ieşi în stradă, de a înjura pe oricine. Poţi face concediile unde şi-a înţărcat mutul iapa exotică, de nu-ţi ajunge atlasul geografic. Ai maşină, că e "o necesitate" să mergi cu ea până la colţ după cola. Ai smartfon, plasmă cât peretele, net, cont pe reţele. Deci, NORMAL că nu prea mai ai pentru ce, vorba aia, muri. Decât de plictiseală. De pictiseala de a avea mult confort, toate la botul calului sau mai aproape, de a fi sătul de la atâta avut. Mai încerci, aşa, o "revoluţie", mai mult că ăsta e trendul, dar fără să exagerăm, că, vorba aia, nu se face să ne jertfim prea mult, că pierdem oportunităţi de a promova în carieră. Ei, aici e diferenţa şi de aia din generaţia noastră s-a murit pentru libertate, iar din generaţia voastră se moare de plictiseală.

 

comentarii
5 comentarii

Păcat că generaţia noastră este condusă de unii din generaţia lu matale.
Apropos, nu ai niciun merit că din generaţia ta s-a murit pt libertate. Nu ai murit tu!
Deci mai uşor cu ipocrizia asta că sigur ai TV-ul urias si mananci shaormă.
Eu
18.09.2019 00:16
Pt. Eu.
Problema nu e daca ai sau nu plasma si/sau mananci saorma.
Problema e plictiseala, lipsa emotiei constructive care te "obliga" sa evoluezi.
Zero evolutie=moarte.
dac
18.09.2019 07:55
Cred ca am citit primul articol intelligent si la subiect scris de Chisalita. Exact asta este realitatea de acum si aceasta a fost realitatea de atunci. Generatia cu barba (nu am inteles de unde pana unde sa nu te razi a devenit 'cool', probabil tot din plictiseala) este, la fel cum au fost multe alte generatii de dupa '90, o generatie trista
sibian
18.09.2019 08:34
Dle Chiselita exagerati si sunteti patimas ca de obicei. Epoca aceea n-a fost chiar asa cum o descrieti. Oamenii erau mai uniti si la o adica stiau sa se distreze, nu le trebuia coca si cluburi pt. a fi fericiti. Obscurantisti si mistici erau considerati doar cei din cultele neoprotestante: penticostali, martori etc. Nu te oprea nimeni sa mergi la bisrica, sa te cununi religios si sa-ti botezi copiii. Doar securistisi activistii PCR nu frecventau biserica pt. a nu-si pierde functiile. Generatia de azi e asa cum e pt. ca am ajuns sa traim si noi in vestita "societate de consum".
@@@
18.09.2019 10:19
Având libertate nu au pentru ce muri,deci mor de plictiseală.Acum la modă e generația m__e,dată la orice și oricine,la apa caldă,la steaua polară,la acidul clorhidric,la floarea de colț,la mamă,tată sau oricine care e de altă părere.Aapărut această oribilă expresie și pe numerele la mașini,pe dealuri,iar într-o postare pe facebook regina Marii Britanii avea o pancartă cu vestita expresie.Așa se pricep unii(mulți din păcate)să se facă auziți.Ce le mai poți cere unor astfel de specimene?Poate-i rezolvă plictiseala....
ROMÂN
18.09.2019 14:27
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia