Tribuna
Din când în când, împăiem mortul și îl scoatem în oraș. Dar numai când arde
Dragoş BAKO
1176 vizualizari
Din când în când, împăiem mortul și îl scoatem în oraș. Dar numai când arde

Când te uiți la protestele masive din Franța și la amorțeala din România poți cântări greutatea spiritului civic din desaga cetățenilor celor două țări. E posibil ca mișcările de stradă din Hexagon să aibă ceva dirijori în spate, dar răzbate o implicare a societății în decizia politică, mă rog, o încercare de impunere a voinței populare. De ce au ieșit în stradă francezii? Deoarece conașul Macron s-a gândit să le mărească vârsta de pensionare cu doi ani. Am văzut cu toții ce a declanșat această decizie: proteste violente, greve, lupte cu forțele de ordine. La noi se vorbește despre creșterea vârstei de pensionare, însă reacția românului se limitează la câteva șoapte cu tonalități de nemulțumire, rostite în barbă. Creșterea pragului la care femeile se pot pensiona sau extinderea vârstei de pensionare la 70 de ani (cu unele motivații bănești) a fost primită cu nemulțumire de români; o nemulțumire lăsată să mocnească în discuțiile purtate la colț de stradă și prin studiourile televiziunilor. De ce se intenționează creșterea acestui prag? Pentru că, vezi Doamne, România s-a angajat în fața măriilor Europei să execute respectivele modificări pentru a obține bănetul cuprins în PNRR, un program – chipurile – derulat pentru a combate efectele pandemiei de coronavirus. Cu alte cuvinte, viitorul românilor a fost amanetat de o mână de politicieni oportuniști care au luat poziție de drepți la negocierea PNRR. Pensia este un drept, nicidecum un privilegiu și se presupune că ea îi permite unui angajat ca, după o viață de muncă, să se poată relaxa, să își trăiască liniștit vârsta a treia. Din punctul de vedere al eficienței unei persoane încadrate în muncă e limpede că vârsta, unele probleme de sănătate, rutina sau plafonarea reduc randamentul acesteia, în multe cazuri. Potrivit statisticilor, în România, media speranței de viață se învârte în jurul valorii de 73 de ani, ceea ce înseamnă că, în condițiile în care cineva s-ar pensiona la 70 de primăveri, nu s-ar mai bucura prea mult de liniștea pe care, teoretic, ar trebui să i-o confere statutul de pensionar. Că sunt oameni care dau randament și la 80 de ani și vor să muncească e adevărat, dar asta e o chestiune de opțiune individuală, nu trebuie forțați toți angajații să lucreze până la 70 de ani. Dincolo de calcule și evaluări stricte, comparând reacția francezilor cu letargia românilor în fața unor decizii asemănătoare nu putem decât să constatăm (pentru a câta oară?) că simțul civic românesc e oale și ulcele. Că unii îl mai plimbă împăiat pe stradă atunci când trebuie să rezolve una-alta și îi organizează iluzorii învieri, e cu totul și cu totul altă poveste. Unii au în fibră cultura protestului, alții doar vascularizațiile obedienței. 






comentarii
5 comentarii

Totul se reduce la NU MAI AVEM BANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!-- si care mai sunt ,aproape ca nu mai ajung la salariile bugetarilor si pensiilor speciale -- va trebuii sa reducem si pensiile actuale ale romanilor da-i i masa de prostavani - noi guvernantii sa o ducem bine --( gandirea de rahat a guvernantilor)-- invitam pe americani sa faca fabrici in Romania -- atunci sa vezi cum banutii fug si ei peste granita luand exemplul celor buni de munca tara fara cetateni si banci falimentate -- viitorul in care a calcat cu pasi hotarati Romanica
eu
16.03.2023 02:02
Pāi bine māi fratilor, in plin avânt de reducere a sāptāmânii de lucru la 4 zile, noi ne bāsicām cā vârsta de pensionare atinge 100 de ani?
106 ani trebuie sā lucrām dacā vrem sā suplinim purcoiul de zile in care vom freca izma creatā.
Sā facem un calcul simplu, iesi joia ( pe la douā, douā jumate de la lucru - e zi scurtā, fiind ultima din sāptāmânā) ce faci? Te duci la cumpārāturi ! Piatā, supermarket.....
Vineri, zi de activitāti casnice, spālat, cālcat, gatit - dai o fugā sā pui niste carburant, eventual speli masina, seara, zbughe-o in oraș, club, pub, ceva. Sambātā- hobby-uri, iesit cu familia, vizitat socrii, o turā prin mall....
Duminicā- program liber ales, unpic de odihnā cā incepe o nouā sāptāmânā istovitoare.
Pāi bāāā, in timpul cât unii se relaxeazā altii tre' sā bage, ca migurile!!!!! Asa cā prin rotatie toti tre'sā bāgām ca migurile! Cât? Pânā crāpām !
Eu vreau sā se statueze dra*ULUI o datā sā nu mai existe pensie/ pensionare! Ce e abureala asta proletarā ? Bāi, in societatea modernā ATÂTA AI DREPTUL LA EXISTENTĀ CÂT ESTI CAPABIL SA BAGI CA MIGU PENTRU BUCATA DE PĀINE ! CÂND NU MAI POTI - CRĀPI !
Gogu
16.03.2023 08:24
UE ne ia și rezervele de grafit și magneziu. Scad și redevențele

După ce a fost împiedicată să le exploateze, România pune pe tava UE resursele de materii prime critice

Strategia națională pentru resurse minerale neenergetice, pentru perioada 2023- 2035, adoptată miercuri de Guvern, scoate la mezat, pentru bunăstarea UE, rezervele de grafit și magneziu, pe care România le are în cantități importante. Guvernul anunță retragerea statului din activitatea de exploatare a resurselor și transferarea drepturilor de exploatare, operare și administrare a resurselor către entitățile private.

Guvernul a decis reconsiderarea poziției și a modului de implicare a statului și a comunităților industriale în favoarea promovării unor politici de dezvoltare și stimulare a unui sistem viabil, în care entitățile private să dețină preponderent dreptul de exploatare, operare și administrare a resurselor minerale neenergetice și să asigure finanțarea și managementul activităților miniere.

Potrivit Executivului, rata de succes a acestui demers depinde de coordonarea între factorii de decizie de pe toate palierele, orientarea către investiții publice și private, atragerea de fonduri externe, ieșirea din logica ciclului electoral și ocolirea măsurilor populiste. Pentru atingerea obiectivelor prevăzute în Planul pentru Materii Prime Critice, Comisia Europeană a stabilit o alianță europeană în domeniul materiilor prime, care se va concentra pe nevoile cele mai presante, pentru creșterea rezilienței Uniunii Europene în ceea ce privește lanțul valoric al pământurilor rare, magneților și a metalelor de bază. ”Există o cerere crescândă pentru galiu, niobiu, cobalt, pământuri rare ușoare, indiu, cocs, grafit, cromit, germaniu, elemente platinice, berilliu, fluorină, magnezit, stibiu, antimoniu. În România, din această listă identificăm nisipurile cuarțoase și grafitul, cu rezerve geologice cunoscute și posibilități de exploatare, mineralele de bor și fosforitele, cromul, magneziul, germaniu și telurul, precum și stibiu, antimoniu, wolfram, tungsten și pământuri rare”, arată Guvernul în Strategia națională pentru resurse minerale neenergetice, pentru perioada 2023- 2035.

România nu mai produce nimic

Pentru că industria de profil a fost aruncată la fier vechi, posibilitatea României de exploatare și prelucrare a resurselor minerale este zero în acest moment. Despre resursele de magneziu, Executivul spune că avem o cantitate și o calitate apreciabilă, existând și un interes foarte mare la nivel mondial pentru acest tip de resurse, prin prisma utilizării magneziului în producerea aliajelor ușoare aplicate într-o gamă largă de produse cu valoare adăugată mare. Dar că, în prezent, nu există la nivel național instalații tehnologice pentru extracția și prelucrarea minereului. ”Lipsa totală a activităților de exploatare și prelucrare a magneziului și dependența totală a UE de importuri în prezent, ar asigura României o cotă de piață foarte importantă ulterior începerii exploatării”, susține Guvernul. În ce privește resursele de grafit consistente din România, care se găsesc în Munții Parâng, în zona Baia de Fier- Polovragi, Executivul semnalează că avantajul țării noastre este că în Europa există zăcăminte de grafit exploatate într-un grup restrâns de țări ca Ucraina, Rusia, Cehia, Norvegia și Turcia, dar nesemnificative sub aspect cantitativ și calitativ. Și la grafitul natural al României este însă necesar transferul de tehnologie de prelucrare până la obținerea produselor cu valoare adăugată mare, de exemplu de tip grafen.

Se umblă la taxe și redevențe

Printre măsurile anunțate de Guvern în Strategie se numără perfecționarea cadrului de reglementări care să asigure predictibilitate și stabilitate fiscală pentru atragerea de noi investitori, ceea ce va însemna reducerea de taxe și redevențe, precum și adaptarea cadrului de reglementări privind parteneriatul public-privat pentru investiții cu factor de multiplicare în activități miniere. Totodată, se vor încuraja și sprijini investițiile cu factor de multiplicare și se va urmări participarea la alianțe și parteneriate strategice. În acest scop, se va dezvolta și o bază de date integrate digitale cu resursele României, analizându-se reglementările europene privind accesul la informații clasificate, în vederea promovării resurselor minerale neenergetice.
Alte stiri
16.03.2023 11:23
Spiritul civic vine dintr-o nevoie, nu artificial. Romanii nu au nevoie, asa ca nu ies
16.03.2023 13:47
Bai frate, Romanii nu ies decat atunci cand nu se mai poate rabda. Rabda pana la ultimul ceas, dar cand ies, se lasa cu varsare de sange. Asa a fost in toata istoria noastra. Am rabdat cat am rabdat, dar cand s-a pornit cate o revolta nu au scapat asupritorii. Nu stiu ei, nenorocitii ce ii asteapta daca intind coarda prea mult cu Romanii.
eu
16.03.2023 21:39
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA