Continental
Tribuna
Despre cum să nu crezi în comunismele celor îmbuibaţi
Dumitru CHISELIŢĂ
742 vizualizari

Îmi place la nebunie când citesc, sau aud sau văd, în real sau în virtual, în analogic sau digital, părerile unora despre cât de nedreaptă e lumea, cât de exploatator este capitalismul, cât de naşpetă e societatea de consum, cât de nedrept e ca unii să fie bogaţi şi alţii săraci şi cât de bine ar fi ca societatea asta să se reformeze din temelii, să se zguduie din toţi rărunchii pentru ca diferenţele acestea să piară şi mai ales, ce bine e ca să fie cât mai multe puse aşa, la comun, ale nimănui şi ale tuturor iar proprietatea să dispară, treptat sau brusc. Ca de altfel şi ţările. Ca de altfel şi religiile şi credinţele. Să fie aşa un fel de "fiecăruia după nevoi", după cum ne spuneau în şcoală bunii tovarăşi profesori de economie politică. Sau preocupările electorale ale politicenilor, mai ales în campanii, despre bunăstarea sau rea-starea populaţiei şi despre cât îi doare pe ei de ea, doar în schimbul "decât" al votului pentru ei şi familia lor.  Sau activiştii aceia "civici" care coboară din gipan pentru a protesta împotriva sau pentru.
Diferite, dar în aceeaşi categorie, putem încadra sfaturile acelea de le tot flutură nenii şi tantile care postează la fel cum pun şi de zacuscă, nu atât că trebuie, cât "ca să hie", zic sfaturile acelea ale diverşilor miliardari, triliardari, hexaliardari (există? Nu? Ş-apăi.) japonezi sau ale superstarurilor de cinema ori muzică pe tema reţetelor de fericire personală. Pe bune, ador comunismul ăsta al îmbuibaţilor. Grija asta a lor, de la nivelul lor de bogăţie şi poziţie privilegiat-socială, faţă de toată sărăcimea, de toată, pul... pardon ...imea asta de sub ei. De cum lăcrimează ei pentru sănătatea lui mama tata şi copilul, în timp ce ei îşi ard operaţii estetice şi îşi tratează apendicitele la super-spitale din astea ne-româneşti. De cum îi doare pe ei de copiii aceia care merg la şcoală pe jos şi fac foc cu lemne în casă în timp ce îşi pregătesc o vacanţă undeva pe o insulă de trebuie să o cauţi cu lupa pe hartă şi unde cazarea costă cât apa, canalizarea, electrificarea şi transportul elevilor din trei comune. Sau cum îţi spun ei că banii nu aduc fericirea, şi că trebuie să trăieşti minimal, cum îţi fac ei tabele de cum să reduci cheltuielile "inutile", şi cât de cool e să stai în mijlocul codrului, într-o colibă din crenguţe şi crăci respirând aer ozonat şi mâncând goange cu fructe de pădure sau invers. Ştiţi, ăia care-ţi spun cum să renunţi la maşină în timp ce ei se dau cu avionul personal. În fine, cei care îşi permit să plângă de milă sau să dea sfaturi pentru că aşa le creşte ratingul şi ajută la imaginea proprie.
Păi dragii mei reformatori, revoluţionari, sfătuitori, motivaţionali, luptători pentru dreptate şi frăţie şi doritori de-a porni "al lumii vechi apus" pentru o lume nouă, păi, dacă vă doare aşa tare de sărăcimea de lângă voi şi până             s-or regulariza şi apă-canaliza râurile acelea de lapte şi miere promise world-wide, ia faceţi bine şi daţi, să zicem, jumătate din ce aveţi, celor pe care-i plângeţi. Hai că nu e mult jumătate, oricum vă mai rămâne, ziceţi mersi că nu vă cer să trăiţi un an ca ei (care, culmea, mai şi contribuie sau ajută la îmbuibarea voastră). Hai, că aveţi de unde, că de dau o geană pe declaraţiile voastre de avere sau de mă uit la pozele voastre de călătorie, nu strângeţi cureaua pentru că v-a venit mai mult gazul pentru că a mers centrala mai amarnic din motive de iarnă. Şi nici nu ne lovim unul de altul nici în autobuz, nici la bere. Şi ştiu din start că aceste comunisme se opresc la gardul proprietăţii domniilor voastre, pentru că ce-i al meu e al meu iar restul să facă bine să se descurce şi că sunt doar de ochii lumii. De aceea nu cred în comunismele şi sfaturile despre frumuseţea sărăciei venite de la îmbuibaţi. Oricum, dacă vreunul din ei e dispus să facem schimb, să dea semn.  

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia