Tribuna
PNL
Decât sărac şi bolnav, mai bine bogat şi bolnav, că sănătatea e pe bani...
Dumitru CHISELIŢĂ
4057 vizualizari

Când mai merg duminica pe la biserică, aşa, ca bunul creştin, cam pe când se gată slujba, văd (oare l-am mai văzut în ultima vreme?) un băiat, tănăr, marcat vizibil de boală, care, într-o cutiuţă din carton, strânge bani pentru o intervenţie chirurgicală, ceva cu şi despre leucemie. Nu ştiu cât "face", cert e că este cam eclipsat de milogii profesionişti şi sănătoşi,  care primesc pentru că ştiu să ceară şi au mai mare succes la încasări, că omul, la biserică, descoperă subit că e milos în limita bancontelor de până la 5 lei. Tot timpul când îl văd pe omul acela am un gust amar în mine, că ştiu, o dată, că sunt slabe şanse ca astfel să adune suma ce-i trebuie şi, a doua dată, că este încă o victimă a nedreptăţilor societăţii noastre ultraeuropene care boceşte pentru drepturile oricui, mai puţin ale omului bolnav. Că nimeni nu va ieşi în stradă pentru ca Sănătatea să se ocupe de sănătatea individului.
La fel păţesc când văd la noi sau la alţii în ziar sau pe site, sau chiar pe "reţelele de socializare", ba apeluri umanitare, ba campanii de strângeri de fonduri, ba spectacole de binefacere pentru ca un om (de la copil la tânăr ş.a.m.d) să poată beneficia de o intervenţie chirurgicală sau de mai multe, de un tratament sau de mai multe, pentru ca să TRĂIASCĂ. Mi se pare nedrept să CERŞIM bani pentru ca un om bolnav să fie sănătos sau măcar funcţional, atâta vreme cât din salariile noastre se trage 10% CASS, adică Contribuţie la Asigurările Sociale de Sănătate iar dragul de Stat Român îşi permite să arunce bani pe super-pensii pentru super-pensionari sau super-salarii pentru super-bugetari. Asta, scuze, nu mă face "Fericit în România" şi nici nu consider ca făcând parte din "România Normală".
Hai să ne gândim şi altfel: când se face "countdown"-ul acesta cu "mai trebuie .... lei" până ca să se adune suma pentru ca acea campanie să fie reuşită, copiii aceia ai părinţilor lor sparg suma asta în două vizite la clubul de fiţe, pentru că şi părinţii fac asta, la fel, în restaurante de fiţe. Sau politicianul Bulache de la partidul în cărţi îşi ia indemnizaţia după o sesiune de frecat menta şi altele prin şedinţe unde e absent chiar şi când e prezent. Suma aceea de îi trebuie unui OM să fie OM, o poate câştiga fain frumos un gurist sau un instrumentist de "populară" sau "de petrecere" în o lună de prestat la nunţi, botezuri sau alte aniversări de succes. De suma aia, alţii o ard în destinaţii pe care tu le ştii doar din pozele de pe Google Images şi nu pricep de acolo altceva decât că au fost acolo, nu ca alţii, dincolo. Putem continua, dar mi-e foarte silă. Din nou. Mult mai mulţi bani decât de o operaţie dificilă care ar fi însănătoşit un om, s-au dus pe "votează cu... nu cu...", de parcă asta m-ar încălzi cu ceva.
Sunt curios dacă, unii din cei implicaţi în aceste campanii umanitare ar merge, în zi de audienţă, la birourile parlamentare ale parlamentarilor din teritoriu, să le ceară o sumă, cât o fi ea, că la nivelul declaraţiei de avere a demnitarului, nu prea reiese, e aşa de necăjit, încât îşi ia cafeaua de la automatul ăla de bagi 2 lei şi primeşti rest 50 de bani şi o bea pe bancă, în parc, privind la porumbei cum beau apă. Ştiţi cei care au păreri multe pe facebook şi pe la ştiri. Care nu mai pot de grija noastră. Sau pe la domnii manageri care zici că-s abonaţi la contracte derulate cu statul, că nici ei nu mânăncă covrigi de la covrigărie. Ce ar fi? Ar primi acolo, măcar o sumă cu două zerouri, pentru o cauză nobilă de la nişte oameni nobili? Mă gândesc la răspuns şi deja râd. Nu cred că va fi ceva, cei cu bani îşi permit şi o "sănătate" mai pe bani, pe când ăştialalţi nu. Decât sărac şi bolnav, mai bine bogat şi bolnav. Că sănătatea e cam pe bani, deşi o plăteşti cu 10%.

comentarii
2 comentarii

Mai bine tanar decat batran, mai bine frumos decat urat, mai bine bogat decat sarac...
13.12.2019 16:03
Greu să fii om.
Mai bine șef!
Omu de pe Negoiu
14.12.2019 22:14
Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia