Tribuna
Fabrica Sevis
De ziua lui Brukenthal, la mulţi ani mortului!
Dumitru CHISELIŢĂ
1178 vizualizari

Luni, pe 26 iulie, dar în alt an, 1721 şi în cu totul alt secol (al XVIII-lea), s-a născut unde s-a născut, adică la Nocrich, judeţul Sibiu, domnul baron Samuel von Brukenthal. Adică luni s-au împlinit 300 de ani de la naşterea lui. Pretext ca, anul acesta, la Sibiu, să se întâmple tot felul de manifestări aniversar-omagiale ca expoziţii, concerte şi chiar amplasarea unei statui a lui în faţa fostei sale locuinţe, adică Palatul Brukenthal din Piaţa Mare.
Şi evident că, fiind vorba de ziua cuiva de naştere, am avut şi felicitări cu ocazia ei. Cea mai celebră este a ministrului Muncii, Raluca Turcan, publicată iniţial pe pagina sa de facebook apoi publicată cam în toată presa mai răsărită din România. Urarea spune aşa:

"Astăzi istoria consemnează nașterea baronului Samuel von Brukenthal. Un sibian care zi de zi ne este exemplu. Un om înaintea vremurilor sale, un adevărat om al Luminilor, baronul Brukenthal ne-a lăsat o moștenire impresionantă. A lăsat Sibiului, a lăsat României, a lăsat Europei. Brukenthal, revenit de la Viena, a deschis unul dintre primele muzee ale lumii, a lăsat o impresionantă colecție de artă și o bibliotecă monumentală. Tot el ne-a dat lecția cultivării mediului intelectual. El a creat o adevărată oază culturală în Sibiul finalului de secol XVIII. Samuel von Brukenthal este o bornă pentru cultura și societatea României". Şi, aşa cum se face la aniversare, a mai adăugat un "La mulți ani Samuel von Brukenthal!!"

Analizând textul remarcăm că: Brukenthal era sibian. Ok, era sibian ca majoritatea sibienilor de acum, adică născut la ţară şi ajuns la Sibiu. Nu ştiu cât de "inaintea vremurilor sale" a fost, eu zic că a fost fix al vremurilor sale şi atât. Că Brukenthal a lăsat Sibiului, OK. A lăsat României, nu OK, pentru că România nu exista atunci, el a lăsat Naţiunii Săseşti şi Sibiului ca oraş, asta da. Şi Europei, dar indirect, pentru că atunci nu existau idei europene ca acum. Dar astea-s simple detalii oarecum istorice, acceptabil omagiale, ideea principală şi estenţală este că "La mulți ani Samuel von Brukenthal!!". Că doar e ziua lui, nu, iar de ziua lui spui "la mulţi ani".

Detaliul principal e că nu spui la mulţi ani unui mort.

Pentru că baronul Samuel von Brukenthal este, din 9 aprilie 1803 până la momentul scrierii acestor rânduri care sper să vă găsească sănătoşi care sănătate ne-o dorim şi nouă, MORT. Dacă eşti mort, eşti mort. Adică nu eşti viu. Adică nu trăieşti. Adică nu ţi se poate ura ca să trăieşti mulţi ani. Pentru că eşti mort şi nu trăieşti. Pentru că veşnicia nu se măsoară în ani, dar aici ajungem mult prea departe faţă de nişte urări aniversare. La morţi.

După ce a văzut că deja urarea asta cu la mulţi ani la adresa decedatului Brukenthal a făcut ocolul presei, textul de pe pagina ministrului Raluca Turcan s-a modificat. Insă originalul poate fi consultat la "istoricul editărilor". Ba chiar s-a revenit cu un text in care spune că e OK sa urezi la mulţi ani mortului pentru că şi la Eminescu i se spune la mulţi ani de ziua lui ("La mulţi ani Mihai", cumn spunea un userist faimos) şi alte lucruri pe care le puteţi citi pe pagina sa. Nu am auzit să i se ureze "la mulţi ani" nici lui Eminescu.
Mai rămane întrebarea că dacă e aşa de obişnuit să urezi de viaţă unui mort, de ce a şters/editat postarea iniţială şi de ce a ajuns ştire de succes.
Ideea rămâne şi nu mi-o poate scoate nimeni nici dacă apare Ordonanţă de Guvern. NU spui la mulţi ani mortului. Chiar dacă mortul e Brukenthal.  

comentarii
23 comentarii

Vedeti cate decese "neobisnuite"au avut loc in ograda baronului si atunci neobisnuita urare intra in "trend".Cumplit.
Horrorman
28.07.2021 12:36
Adresarea formulată de d-na Turcan trebuie înțeleasă într-un sens larg simbolic...adică, la mulți ani , de acum înainte, în memoria sibienilor !
Numai că unii ziariști nu vrea să pricepe ( ! )
Biperiden Akinetoniu
28.07.2021 13:05
Cum de nu s-a sarbatorit cu un tras in roata de romani? De fapt cam aia face si natantoala de cand ne-am pricopsit cu ea, la modul industrial. Aia vrea sa zica cu urarea, la multi ani de iobagie "dragii mei romani".
28.07.2021 14:17
Hmmm.... Daca spunea Viorica Dancila asa ceva era nenorocire... Vuia toata presa, facebookul, instagramul.... parca ii si aud: "pruasta" Romaniei, analfabeta, needucata, liceu industrial etc... Asa o scaldam: dorim ca Samuel von Brukenthal sa fie multi ani in inimile sibienilor si ale romanilor(?)... Ipocrizie cat cuprinde...
28.07.2021 14:58
Atunci când Dragnea a fost dus la pușcărie, Viorica Dăncilă a declarat :
,, În acest moment ar trebui să fim cu toții alături de el !,,
Ce poate fi mai tare decât asta ?
Sinergistina
28.07.2021 15:22
da ala care sta su fustita lui turcan marele LIBERAL fuego pop-de sibiu- ce o zis?sau nu ati retinut?
28.07.2021 16:29
Se poate interpreta ceea ce a spus Dancila: sa fim alaturi de el cu spiritul ca si in cazul baronului...
Si la urma urmei a pus "alaturi" (adica pe langa Rahova), nu cu el (adica in Rahova).
Esti tare de tot!
@sinergestina
28.07.2021 16:39
@14.17
existau si iobagi sasi, nu transforma o diferenta de clasa sociala intr-una de etnie unde nu e cazul. daca e vorba de etnie, sa vedem cate a facut Brukenthal pt Gh.Lazar, exact intr-un context unde era vorba de diferente de limba si etnie.
daca s-au rasculat, i-au pedepsit cand au invins. sau ai impresia ca ungurii rasculati care erau invinsi primeau premii de consolare si erau trimisi acasa?
in regatul Romaniei i-au masacrat pe unii care au comentat mai "energic" in 1907, daramite in sec 18.
28.07.2021 16:43
Fugiti ca a venit blogerul istoric devenit politician sa ne explice care-i treaba cu luminatul.
28.07.2021 20:29
După ce Raluca Turcan i-a urat „La mulți Ani!” baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei Habsburgice, la data la care ar fi împlinit 300 de ani dacă n-ar fi fost de mult oale și ulcele, reacțiile n-au încetat să se rostogolească pe platformele de socializare: atât despre gafa de a-i ura unui mort să trăiască mulți ani, cât și despre idolatrizarea de către o reprezentantă a statului român a unui personaj care a fost reprezentantul ocupației străine într-un teritoriu românesc.
Sibienii continuă să-i răspundă Ralucăi Turcan, simpatizanta ocupantului habsburgic din Ardeal.

Mai multe detalii pe ActiveNews
28.07.2021 22:12
Cine face hora-n deal, slugile lui Brukenthal/ Cine face hora-n vale/ Slugile măriei sale,/Decât slugă la ciocoi/ Mai bine cioban la oi/Vom trăi cum vom putea/ La ciocoi n-om mai lucra/ De-om mânca frunză de fagi/ Nu vrem să mai fim iobagi/ Să spunem și la vecini/ Că pământul moștenim/ Haideți, fraților, cu noi/ Ca să mergem la ciocoi/ Să cerem pământu-napoi/ Pământul nu-i ciocoiesc/ Îi al celor ce muncesc/ De vreți să trăiți, ciocoi,/ Munciți alături de noi/ C-a sosit timpul, măi frate,/ Ca să ne facem dreptate/ Noi pământul îl muncim/ Noi stăpâni pe el să fim/ Faceți, țărani, horă mare/ Peste vechile hotare/ De la munți și pân-la mare/ Să-nvârtim hora frățească/ Pe câmpia românească/ Ca nimeni să nu-ndrăznească/ Pământul să ni-l răpească/ Decât iobagi la pământ/ Mai bine cu toți în mormânt"
28.07.2021 22:12
M-am saturat de #impostori care se numesc sibieni fara a intelege nimic din complicata istorie a locurilor. V-oti fi obisnuit in pozitia de preaplecata sluga dar nu asta e spiritul Sibiului!
Noi #sibienii adevarati, ne cunoastem si ne respectam istoria dar iubim Astra si il iubim pe Saguna. E ceva ce nu veti putea pricepe niciodata, nici respectul nici iubirea nu se nasc din pozitia de sluga!
28.07.2021 22:13
Jan
28.07.2021 22:28
.... citește cucoană turcan ,,, Plecarea și întoarcerea VLAȘINILOR"...... dacă este greu poți viziona filmul!!!! Monumental!!!!.... iar apoi mai vorbim despre ,, la mulți ani" Baronului!!! Respect educația și civilizația adusă de sași dar nu pot înghițiți vomă voastră!!!!!
Eu....
28.07.2021 22:44
@22.12
nu a fost nici o "ocupatie". era dreptul legal al Habsburgilor sa conduca in Transilvania. Nu e ca si cand ar fi fost niste romani ardeleni care sa faca o miscare separatista, iar Romania nici nu exista atunci. Singurii care voiau sa separe Transilvania de Habsburgi/Austria si au facut ceva in sensul asta au fost (unii) unguri.
Mai tarziu, Avram Iancu a luptat de partea Habsburgilor impotriva ungurilor.
28.07.2021 22:53
@ 22:53

Cine dat la noi "draptul legal" tu Istvan? Cine invitat pe noi in Ardeal? Eu zic ocupat Ardeal, nu legal.
29.07.2021 12:04
Imperiul Habsburgic era protectorul popoarelor mici. Era de asemeni țara lui Mozart și Beethoven.
Desigur ,era loc pentru mai bine : Horia , Cloșca și Crișan ( de fapt, Ursu , Oargă și cu Giurgiu ) trebuiau discriminați pozitiv ! Mustrare scrisă cu avertisment pentru uciderea a 4.000 de oameni ( unguri, sași , români greco-catolici ). Și să promită că altădată nu mai fac !
eu chitesc,durda pocneste
29.07.2021 15:38
pt.22/44:

În loc de ,,Plecarea vlașinilor,, și ,,Întoarcerea vlașinilor,, nu era mai bună o singură carte , intitulată ,,Transhumața vlașinilor ,, ??
Zapis
29.07.2021 16:01
Pt. 16/01 :
Sau titlul cărții putea fi ,, Vlașinii,bilet dus / întors ,, ??
Zanghezur
29.07.2021 17:03
@ 15:38

No mei Istvan, cred eu la tine ca aici curgea lapte si miere, mei. Ca adus bunastare multa la popare mici si ajutat cat putut la toti. Cred ca Horia, Closca si Crisan superat erau pe Mozart și Beethoven nu pe binefacere de la imparatu.
Au facut rascoala si omorat pentru che cautau pe Mozart dar nu gasit si pentru ca saturat de laptele si mierea de la imparatu.
Multumesc tie ca amintit istoria. Io nu stiam bine cum a fost si cat de buna era imparatul cu vlahii. Si Bruckental era buna cu vlahii, si unguri erau buna cu vlahii, numa vlahii saturat era de bine si facut de multe ori rascoala mare.
29.07.2021 18:36
Ing. Viorica Dăncilă nu știe să calculeze suprafața cercului, spre deosebire de un școlar obișnuit.
De asemeni,ea este convinsă că unghiul drept fierbe la 90 de grade !!
Erika DeBenedictis
31.07.2021 11:17
Pai Turcana este pe acelasi palier cu proasta Romaniei :)))
Idioata si mandra si toapa, coctailul perfect pentru PNL=PSD=USR aceeasi mizerie.
31.07.2021 14:46
Dar sa trecem si cocotele masculine in topul cu imbecilii tarii.
Unde este BARNA, BULAI, CIOLOS, RAFILA, CIOLACU, Mr. President...si multi alti artisti ai prostiei, mandriei si ticalosiei.
31.07.2021 14:55
Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia