Tribuna
De fapt, de cine şi de ce ne temem?
Dragoş BAKO
3961 vizualizari

Scenă reală petrecută alaltăieri într-o farmacie din Sibiu. Un client se adresează vânzătoarei: „Aspirină aveţi?”. Farmacista se crispează brusc şi trimite câteva cuvinte tremurânde prin masca de protecţie, purtată regulamentar: „Dar pentru ce vă trebuie?”. Clientul zâmbeşte şi îi spune că are febră musculară şi ar vrea să o combată cu oarece acid acetilsalicilic. Farmacista răsuflă uşurată, gândindu-se probabil că i-a vâjâit pe lângă ureche glonţul unei potenţiale contaminări. Să nu uităm că e sezonul virozelor, alergiilor, rinitelor, aşa că un banal strănut sau o tuse nu sunt neapărat semnele prea temutului Covid-19. Şi totuşi, trebuie să recunoaştem, un strănut în public va proiecta către ghinionistul care îl produce o seamă de înjurături şi blesteme rostite în gând sau chiar vocal. Oare de ce ne temem? De posibilitatea infectării? De autoizolare? De carantină? De efectele economice inevitabile? De criza multiplă căreia i se aude de pe acum tropăitul? Sau de acea dezumanizare instaurată de lupta pentru supravieţuire, de colapsul empatiei, manifestat în faţa raftului golit, fără a te gândi că şi alţi semeni ar avea nevoie de puţin din prea plinul aprovizionării tale? În limbajul şablonard ni se repetă că luptăm cu un inamic invizibil. Nu e invizibil, căci îl vezi pe feţele crispate ale oamenilor, pe lacătele puse pe uşi, pe rafturile goale, în cozile formate la magazine, îl vezi pretutindeni. Îl vezi pentru că te uiţi la orice om care trece pe lângă tine pe stradă, ca la o posibilă sursă de infectare. Pe undeva nu e condamnabil, întrucât instinctul de conservare fentează natural filtrul cerebral. Dar e incorect să spui că duşmanul e nevăzut. I s-a dat nume şi i s-au dat nenumărate chipuri, sub diferite forme, de la înfăţişarea omului de care te temi să te apropii, la clanţe, bare din autobuz şi toate suprafeţele bănuite că ar găzdui virusul. şi totuşi de cine şi de ce ne temem? De febră? De tuse? De aglomeraţia din spital? De vecini, rude, prieteni, de necunoscuţi? De criza economică şi efectele ei, de posibila creştere a infracţionalităţii, de românii care se întorc din străinătate sau chiar de noi înşine? De ce de noi înşine? Pentru că ne schimbăm de la o oră la alta, de la o zi la alta, ne transformăm în ritm cu lumile mai mici sau mai mari din jurul nostru, ne descoperim laturi necunoscute până acum, ce zăceau în noi, tăcând chitic. Spuneam zilele trecute că boala asta nu atacă doar plămânii, ci şi mintea şi sufletul, iar pe măsură ce ne afundăm în marasmul coronavirusului, acele simptome se acutizează. E un conglomerat de frici, iar teama de tine însuţi, odată conştientizată, e poate cel mai greu de gestionat.

 





comentarii
3 comentarii

Pentru ca aceasta epidemie ne-a schimbat definitiv viata tuturor!
19.03.2020 01:07
Cui i-e teamă de Virginia Bako?, spectacol amânat. Biletele rămân valabile pentru o dată ca niciodată comunicată ulterior.
W.O'olf
19.03.2020 16:11
E bine să stii, tu , autorul acestui articol , ca in farmacii, pacientul se adresează unui FARMACIST, nu unui vânzător! Asta ca sa fii bine informat!
Farmacist din farmacie
22.03.2020 22:14
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia