Continental
Tribuna
De ce au tras clopotele pentru Stalin, la Sibiu?
Dragoş BAKO
3203 vizualizari

Oricât aș blama efectele exploziei tehnologice, trebuie să recunosc, uneori, ea ne e de un real folos. De exemplu, luni seară n-aș fi putut asculta lecția de istorie relativ recentă, predată de Emil Hurezeanu la deschiderea ASTRA Film Festival, dacă nu ar fi existat posibilitatea transmiterii în direct a evenimentului pe o rețea de socializare. Presărată cu picanterii istorice, cu relatarea unor momente mai puțin cunoscute, povestea spusă de ambasadorul României în Germania i-a ajutat pe cei din sală ori pe cei care au privit evenimentul pe un ecran, fie el al smartphone-ului, tabletei sau calculatorului, să înțeleagă mai bine ce a însemnat comunismul în toate formele sale, domoale sau crâncene, pentru Europa. Intervenția a fost un preambul la premiera filmului documentar „Funeralii de stat”, în care spectatorul a putut vedea prin intermediul unor imagini de arhivă funeraliile unuia dintre tiranii care și-au înscris cu fierul înroșit numele în manualele de istorie și în conștiința omenirii. Am așezat povestea spusă de Emil Hurezeanu lângă filmul lui Sergei Loznitsa, lăsând partea cerebrală să se întrepătrundă cu cea artistică și m-am trezit făcând conexiuni în premieră, punându-mi întrebări la care nu mă gândisem până la acel moment. Am înțeles încă o dată că filmul documentar e o cheie care deschide lacătul ruginit al ignoranței și al suficienței, prin îngemănarea informației cu imagini și sunete bine alese de artist. „Funeralii de stat” e unul dintre documentarele ce descâlcesc într-o formă ușor digerabilă ițele istoriei și ne ajută să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat în acest colț de lume, dar și ce se întâmplă azi și ce s-ar putea petrece în viitor. Se spune că istoria are prostul obicei de a se repeta, așa că unele nenorociri se pot reîncarna sub diferite forme. Privind mai atent la strigoii istoriei, am putea înțelege mai ușor bizareriile unor vietăți bipede din zilele noastre. E important să ingerezi informație utilă, dar e bine ca ea să alunece ușor pe „gâtul” înțelegerii, în cazul filmului documentar fiind ajutată de „lichidul” artistic. Lumea acesta pe care e greu să o cuprinzi și cu mintea e plină de locuri uimitoare, oameni fascinanți și povești incredibile, iar cunoscându-le putem deveni ceva mai copți, mai înțelepți, mai blânzi. Cu siguranță, nu s-ar fi trezit în mine corelații și întrebări noi legate de comunism, dacă întâmplarea nu m-ar fi adus fie și pe „șoseaua” virtuală înaintea filmului despre funeraliile lui Stalin care a deschis AFF. M-am convins încă o dată că filmul documentar e pură educație, iar România are nevoie poate mai mult decât oricând să-și mute ochii și urechile de la bârfe televizate către ceva ce-i poate modela cugetul și viziunea. Educația prin cultură poate fi o soluție, nu doar o lozincă. De ce au tras clopotele pentru Stalin, la Sibiu? Pentru a înțelege mai bine istoria, pentru a desluși trecutul și a deschide ochii în prezent.

comentarii
2 comentarii

Pacat ca lumea de azi se uita la telenuvele- care prostesc mintal poporul-- Ce pacat ca uitam repede pe cei ce ne-au tratat ca pe niste animale de munca -- la cheremul lor au murit oameni nevinovati in inchisorile comuniste -- mai recent au murit oameni la asa zisa revolutie -- a fost doar o lovitura de stat pentru a apuca ciolanul si sa vazut clar cum au distrus Romania si viitorul societatii -- Suntem dupa Sirieni a doua tara din lume cu emigrare in masa -- si culmea noi nu avem razboi ca ei , dar aven -VIERMI - PLOSNITE SOCIALE care au supt singele dacic -- -- OARE nu exista legi in Romania?? chiar si pentru cei pusi sa vegheze la constituia tarii? Ar trebuii pusi la zid si tratati si ei ,cum au tratat ei pe Ceausesti--
mike
15.10.2019 20:43
Cine s-a gasit sa ne predea istoria! Un domn, care angajat la libraria Mihai Eminescu statea doar acasa ca sa poata crea si care a beneficiat de o bursa in 1982 cand Ana Blandiana a primit premiul Herder. (Atunci a ramas si in Germania) De aceeasi bursa a benefociat si C.V.Tudor din partea lui Eugen barbu . (cei care primeau premiul herder aveau dreptul sa desemneze un tanar care sa beneficieze de o bursa de studii in Austria sau Germania...)
16.10.2019 22:09
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia