Tribuna
Dar limba de lemn poate fi pusă pe foc?
Dragoş BAKO
744 vizualizari

Pentru că ieri am pomenit câteva dintre opintelile aberante ale celor ce trăiesc iluzia salvatorilor planetei, vom reveni asupra subiectului azi, cu o tâmpenie ce nu merită să treacă neluată în tărbacă. În urmă cu mai bine de un sfert de secol, apărea și la noi moda centralelor de apartament, cele de cartier închizându-se una câte una, din motive diverse, de la nerentabilitate la interese private. Așa cum ne întoarcem la soia, pe care o afuriseam atunci când dădeam de ea în salam, așa cum căutăm mere și roșii zbârcite, lepădându-ne de cele arătoase și mai puțin sănătoase, iată-ne făcând cale întoarsă și către centralele de cartier. Ministrul Mediului a glăsuit amenințător acum ceva vreme, propunând ca viitoarele blocuri să nu mai aibă centrale de apartament, ci unele comune sau să fie – țineți-vă bine! – conectate la sistemul de încălzire al orașelor. Ori domnul Tánczos Barna a fost plecat în ultimii 25 de ani din localitatea Românica, ori cineva îl sfătuiește la mișto pentru că sisteme de încălzire ale orașelor nu prea mai avem în țara asta. Să ne continuăm drumul printre heirupismele celor ce vor să protejeze mediul, îngropând centralele de apartament și sobele încălzite cu lemne, fără a oferi și indispensabile soluții alternative. Cei care au prins încă vremurile cu încălzire centralizată știu ce înseamnă să primești căldură și apă caldă după program, în ce se traduce o avarie pe care administratorul nu se grăbește să o remedieze, mă rog, cum e să nu poți să îți reglezi temperatura în casă după propriul plac. Dacă aveți cunoștințe ale căror locuințe sunt încălzite cu o centrală de bloc, vă vor putea povesti odiseea certurilor, dialogurilor contradictorii între vecinii care vor căldură într-un anumit interval orar și cei ce poftesc taman invers. Desigur, e simplu să privești la țări precum Italia sau Spania, când propui astfel de măsuri, dar e bine să ții cont și de clima de acolo, de faptul că în miezul iernii temperaturile nu se compară cu gerurile de la noi. România e o țară plină de boli sociale și economice, iar niște nechemați jonglează cu interdicții, invocând protejarea sănătății noastre. Bineînțeles, toate astea se întâmplă în vreme ce spitalele publice sunt prost dotate, au deficit de personal și oferă servicii insuficiente. Umblăm cu nădragii cârpiți și cu bluza găurită, ne ies degetele prin crăpăturile pantofilor, dar ne îndreptăm, bățoși, către festivalurile de modă cu alură de participanți veritabili. Vorbim despre interzicerea încălzirii cu lemne de parcă n-am ști că gazul metan e doar un vis pentru majoritatea locuitorilor din satele românești. Nu acel stat paralel despre care se tot vorbea e problema României, ci lumea paralelă în care trăiesc slugoii siniștri ce fac plecăciuni pe la forurile europene. Limba lor de lemn are emisii toxice, pe lângă care fumul focului cu lemne e o adiere nevinovată. 

comentarii
1 comentarii

Foarte bun articolul,de acord ca politicienii nostri fac declaratii de parca sr fi permanent sub influnta alcoolului.Te apuca rasul.

Cica de Revelion se discuta sa ne dea voie sa facem revelionul in aer liber cu conditia sa purtam masca si sa stam la distanta.Sunteți prosti ? Sper ca nu ne credeti pe toti tampiti.Se pare ca nu mai exista nici un om normal la cap la nivel de persoane cu drept de a decide ce si cum e bine pentru tara noastra.Rusine sa va fie.
Irimie m.
07.12.2021 17:21
Din aceeasi categorie
SEVIS

Eurotrip

koenigfrankstahl

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia