Tribuna
Dacă se decide să fie criză şi inflaţie, atunci e criză şi inflaţie
Dumitru CHISELIŢĂ
1179 vizualizari

Mai ştiţi "criza" aceea din vremea guvernelor Boc? Când "Dansul Pinguinului" era hit pe la nunţi, proteste şi alte paranghelii? Mai ştiţi cum a început? Întâi au apărut câteva ştiri cum că se preconizează o criză. Apoi au apărut mai multe ştiri cum că se preconizează o criză. Apoi au apărut şi mai multe ştiri că inevitabil vine criza. Apoi ai noştri politruci au spus că neah, nooo se poateee, că România e tigrul Europei, că noi nu niciodată niciodată noi nu. Pentru că totul mergea bine. Asta până a dat cineva, de undeva din zona isteţilor globali sau măcar europeni, că "Criză băăăă!". Şi toşi s-au comportat ca atare, generând, evident,  criza. Blocaje financiare. Reduceri de investiţii şi de salarii. Bani luaţi de la FMI din care nu ştiu ca omul normal şi contribuabil să fi pupat ceva. Cretineala cu "vaaaayyyyyyy, numai sa nu ajungem ca Grecia", (cu pensii de 1.000 şi ceva de euro DUPĂ tăierea aia "de criză"). Circulaţia banilor, reală sau pe hârtie, redusă la maximum. Posturi blocate la stat exact unde era nevoie de oameni, reduceri fictive de locuri de muncă tot la stat, sărăcie, oameni în stradă (degeaba). Preţuri crescute binişor, că e criză, vorba aia. Angajaţi legaţi de glia angajatorului, că "e criză, unde te mai duci, că vezi că aşteaptă 100 la poartă şi nimeni nu-i de neînlocuit". Şi altele. 

Ei bine, unii oameni, ăia mai "conspiraţioniştii" mai ales, de care făceau şi fac mişto toţi experţii în emoticoane şi aruncat cu privirea la teveu, au ştiut că pute ceva atunci când au apărut ştirile, acum vreo doi ani, în plină pandileală pandemistă, despre crize energetice, economice şi alimentare. Aşa e când ştii cum merg lucrurile. Povestea a început despre "cum ar fi dacă", apoi specialiştii au avertizat că "e posibil ca", apoi "s-ar putea ca în *** ani să avem...", apoi "vom avea inevitabil", apoi se trag sforile şi boing, gata, a venit şi e pe noi cât capra. Ea multi-criza.
Ne păştea o criză energetică. Acum o avem. Ne păştea o criză alimentară. O vom avea, nu vă agitaţi, oricât v-aţi înghesui să prăduiţi baxuri de ulei, tot nu scăpaţi. Criza energetică a fost aşa. Se începe cu fălfâit poveşti cu "încălzirea globală", cu "amprenta de carbon", cu poluarea. Apare hop, tânăra generaţie responsabilă de "the future of the planet" plus o Greta Thunberg care devine mai superstar graţie sistemului care o promovează, decât o trupă rock. Numai că povestea cu încălzirea globală am citit-o şi în almanahurile "Scînteia" din anii ‘70-80, nimic nou, doar că atunci ideea era că uite ce porc e capitalismul. Dar OK. OK, aşa cum a fost până când tot deştepţii au decis că de ce să nu facă un ban în plus sub pretextul luptei cu poluarea şi implicit cu "încălzirea globală", că în final tot prostul plăteşte iar în zonele superioare ne îmbogîţim că criza la unii e pe win-win. Deci bubuie preţurile la energie. Bubuie rău spre foarte bine, dar, ştii, natura, ozonu, amprenta de carbon, plantele, vaca care (da, e cacofonie, şi ce dacă) trage pârţuri poluante, trebuie să înţelegem şi să strîngem cureaua. Evident că cei care îşi permit să polueze sunt bine-mersi, prosperă că au de unde plăti, că preţul final umflat tot la fraier ajunge.  
Paradoxal, apare din neant un război unde miza este taman combustibilul "fosil" ăla înjuratul că e cu carbonul. Paradoxal, fără a fi pregătiţi pentriu o "trecere" nedureroasă pentru populaţie (că îi şi doare la locul ăla de ea) se fălfăie steagul embargourilor care, culmea nu afectează pe "adresant" (Rusia) ci tocmai pe cel care emite sancţiunile, ceea e cam moartea logicii. Evident că astfel vom avea o frumoasă criză din toate punctele de vedere, aşa cum s-a dorit. Şi că va fi rău şi naşpa, tot aşa cum s-a dorit şi se doreşte. Şi e interesant cum un război "neaşteptat" se mulează perfect exact pe previziunile alea de acum ceva ani, când nu era vorba de niciun război şi exact pe ceea se doreşte: trecerea la chestii alternative de energie sau măcar la alţie xportatori ai aceleiaşi energii şi schimbarea polilor de putere şi  e bunăstare şi fiţi siguri că cineva din nou câştigă din asta dar nu voi. Voi (şi noi, desigur) vom fi ăia din statisticile cu nivelul de trai şi puterea de cumpărare. Gata puteţi să vă întoarceţi la activitatea de pus inimioare şi steguleţe.

comentarii
6 comentarii

Frumos. Cine are ochi să vadă, cine nu , să tacă!

Toate au un rol important în viața noastră de zi de zi și nu sunt intamplatoare!
14.05.2022 01:35
Ideea e o.k., dar limbajul si stilul ca discutiile dintre pensionarii din fata blocului.
14.05.2022 07:19
Niste pensionari mai cititi, nu din cei care mergeau numai la mici si bere...
*completare
14.05.2022 07:20
Am văzut nu odată tineri stând în frig, în timp ce protestau împotriva încălzirii globale !!
Mentat
14.05.2022 09:55
Prostalaii faceau desene cu totul va fi bine, stati in casa, etc. Restul se pregateau de prapad.
15.05.2022 01:55
Lasati-o pe aia ca sanctiunile nu afecteaza rusia, de cand ne uitam in gura lui Putin pt adevar? Pana una alta si institutiile lor arata problemele economice cu care se confrunta, nu are rost sa ne prefacem ca totul e bine. A, ca le crest cursul? Normal, cand nu mai lasi oamenii sa-si vanda rublele pt euro sau dolari.
ike
15.05.2022 02:01
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Medialcare24

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA