Continental
Tribuna
Cum se scumpește salubrizarea, fără să crească taxa
Dragoş BAKO
1469 vizualizari

În stiva de știri despre coronavirus, aproape că a trecut neobservată recomandarea firmei care asigură colectarea deșeurilor în Sibiu, ca toată lumea să pună resturile de toate felurile, inclusiv cele reciclabile, în saci bine legați la gură, pentru a fi astfel protejați angajații societății. Uitasem de acest sfat pretențios, luat cu încercarea de a ține pasul cu informațiile zburdalnice despre COVID-19; noroc că am asistat la o discuție între două persoane, în apropierea unei platforme de colectare a deșeurilor. O doamnă, a cărei vârstă estimez că se învârtea în jurul valorii de 65 de ani, se plângea unei vecine, care introducea câteva sticle în recipientul destinat acestui tip de deșeuri: „Ați văzut? Au zis să punem de acum tot ce aruncăm separat în saci. După ce că s-a mărit taxa și pensiile sunt cum sunt, să mai dăm banii și pe saci!”. Ciulesc urechile, ridic din sprâncene nedumerit și brusc îmi amintesc că citisem zilele trecute recomandările despre care vă vorbeam mai devreme. E foarte bine că o societate comercială se preocupă de siguranța propriilor angajați, dar corect ar fi ca însăși compania să asigure condițiile pentru evitarea posibilei contaminări. Am înțeles că s-a mărit taxa de colectare pentru că a crescut salariul minim, s-au scumpit toate cele (apropo, când se ieftinește carburantul, nu scad prețurile, dar când crește prețul benzinei și al motorinei, acesta e un argument convenabil pentru majorări), să zicem că nu s-a făcut gaură în cer. Ei, dar când vii cu pretenții de ambalare separată în saci individuali, care îi costă pe oameni, e prea mult. Pentru unii, cei 5-10 lei plătiți pentru acei saci nu reprezintă o sumă importantă, dar sunt pensionari cărora de-abia le ajunge bruma de pensie pentru medicamente și pâine. Trecem peste aspectul pecuniar al problemei și ajungem la modul în care e tratat clientul: am înțeles să colectăm selectiv (și să selectăm colectiv) pentru că așa se face în lumea civilizată și astfel ne-am transformat cu toții în mici mecanisme ale unui sistem de reciclare. Bun. Îndoim cartoane, clătim recipiente de plastic, mototolim doze de aluminiu, ne-am luat rolul în serios. Ei, acum trecem la nivelul următor, pentru că implicarea crește gradual, odată cu evoluția situației. Acum nu doar îndoim, spălăm, ci ambalăm deșeurile reciclabile în saci individuali. Poate că într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat va trebui să ne dovedim și ospitalitatea și să așezăm lângă tomberoane un sandviș, o bere, o cafea. Responsabilitatea și grija pentru propriii angajați sunt, după cum spuneam, demne de toată lauda, doar că ele n-ar trebui decontate de clienți, ci de angajator (ori micșorezi taxa pe perioada acestei măsuri, ori împarți respectivii saci populației). E ca și cum când intri în supermarket, cei de acolo ți-ar cere să-i dai pe angajați cu dezinfectanți pe mâine ori să le aduci mănuși, dacă vrei să te servească. Solidaritate, solidaritate, dar să respectăm măcar niște aparențe.

comentarii
2 comentarii

Cred ca, saci de naylon se dau de la firma dar romanii ii vand la alte persoane.
gogu
29.03.2020 15:20
pai asa zisele deseuri se pot valorifica, o parte se recicleaza si din alta parte se poate face biogaz.
alte tari cumpara deseuri si le valorifica ca resurse, acum ce sa si faci ... este greu sau dificil.
acum cand vezi cate resurse avem si cum sunt gestionate = defectuos total
si totul se rasfrange asupra cetateanului.
pai si firma asta stie numai sa incaseze, dar sa vina cu solutii responsabile sa ajute sa faca ceva ?

30 de ani de libertate prost gestionata, cumetrii ale urmasilor middle class-ului comunist si a odraslelor fostilor membrii de partid si odraslelor de securisti. Si culmea ei pozeaza in oameni cinstiti si modele demne de urmat.

mult gunoi la noi in romania, de toate felurile, poetic si metaforic vorbind, avem gunoaie, producem gunoaie hai la gunoi avem gunoi avem gunoaie. sa nu generalizam dar asa in particular mai merge si o metaforma metaforica.

cinste romanilor adevarati care duc cu demnitate, cat de restul sa isi acorde singuri o nota de preferat buna ca asa le place lor, sa se minta si sa ne minta.

Si chiar asa printre gunoaie Romania si romanii adevarati sunt minunati !

Sanatate!
banii din gunoi
29.03.2020 20:34
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

ULBS

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia