Continental
Tribuna
Credeţi că dacă va fi moca, se va înghesui cineva la cultură?
Dumitru CHISELIŢĂ
685 vizualizari

Fiecare regim, pardon guvernare vrea să arate cât de grijulie e ea cu poporul ăla de sub ea. E bine gândită asta, că aşa ne putem lăuda pe la conferinţe de presă sau în turneele electorale când o vom arde cu "noi am...", "în timpul guvernării noastre s-a...", "de măsurile noastre au beneficiat un număr de...", şi aşa mai departe. Ştiţi, sindromul sutei de lei date de Ceauşescu în decembrie 1989, înainte de a ieşi (cumva) din viaţa politică. Le dai ceva aşa, de ochii lumii, şi ei apoi fac ciocu’ mic şi zic că nu e bine, dar nici rău.

Hai să ne amintim. Voucherele de vacanţă, care, pe lângă faptul că au făcut din bugetari, DIN NOU, o castă privilegiată şi au făcut ca preţurile la cazare să salte destul de bine. Cine NU a beneficiat de ele? Taman contribuabilii adevăraţi, de la privat. Asta una. Apoi a fost ciudăţenia aceea de gratuitate nelimitată a elevilor şi studenţilor pe calea ferată, de zici că cine ştie ce mari veterani de război ar fi sau ce mari merite ar fi adus ţării. Oricum cu mocăciunile astea s-a reuşit un haos perfect în transportul feroviar, pornind de la ocuparea locurilor din vagoane, doar aşa, de chestie, până la şansa călătorilor de a vedea vagoanele transformate în cârciumi. Când a fost să le reducă, toţi "beneficiarii" îşi rupeau cămaşa de pe ei, uitând că taman ciuma roşie aia pe care o înjurau le-a oferit ciubucul ăsta nemeritat.

Acum “Ciuma” nu mai e, dar avem altă idee creaţă, de fapt, mai multe idei, în noua posibilă lege a învăţământului. .Una bucată idee e cam preluată de la PSD, cu moca pe TOATE mijloacele de transport. Cealaltă e cu accesul GRATUIT în toate instituţiile de cultură. Adică moca. Adică elevul are acces MOCA la muzeu, la teatru, la film, la concertul filarmonicii. Moca egal bani mai puţini taman pentru "target"-ul numit instituţii de cultură, care beneficiază de o "reformă" de mai bine nu ar beneficia. Adică vei avea mai mulţi vizitatori/spectatori pe un deranj mai mare, dar vei avea un câştig mai mic şi cheltuieli mai multe, pentru că asta-i regula, ce e gratis te costă mai mult. În al doilea rând, dacă omul nu are chef să meargă şi nu e interesat de subiect, nu-l prinzi pe teren acolo, prin "instituţia de cultură", nici plătit. Nici chiar cu şcoala. Şi atunci? Ce facem? Scumpim biletele pentru plătitori, nu? Ca să nu mai vină. Dar ne putem lăuda cu spectatorii veniţi cu batalioanele de la şcoli şi licee, dar care nu plătesc. Ne putem lăuda cu asta şi când e să plătim salariile actorilor şi "tehnicienilor" sau când ne vine factura de gaz sau curent. Sau închiriem sala sau muzeul pentru nunţi, botezuri şi paranghelii, o ardem pe "fără număr-fără număr" cu lăutari celebri, că doar e vorba de cultură, frate... Înţeleg că populismele astea sună cumva la modul electoral, dar la modul funcţional sunt cam praf. Apropo, o lege a învăţământului care să prevadă şi măsuri anti-analfabeţi cu diplomă (de la Bac la licenţă şi master), pe când? Pe curând, ca de obicei, nu?

Aş vrea, oricum, să văd cum elevii se vor înghesui la concertele simfonice, de bucurie că sunt gratuite, cum vor admira moca exponatele din Brukenthal fără să le atingă, cum vor merge la toate filmele de artă pentru că acum e voie, nu mai trebuie să marci banul. Dar atenţie, cluburile dă fiţe nu se încadrează la "instituţii de cultură", OK?  

Aceeaşi lege mai prevede eliminarea limitei de două mandate pentru rectorii universităţilor. Puţin, domnule. Normal ar fi pe viaţă, iar funcţia să se moştenească de către urmaşi şi urmaşii urmaşilor, în veacul vecilor!

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia