Tribuna
"Cei fără har pe cei cu har îi omoară/ Să-i jefuiască de un pic de har"
Dragoş BAKO
2806 vizualizari

Mi-am amintit versurile lui Adrian Păunescu, de curând, când, de-a dreptul îngreţoşat, am asistat la linşajul mediatic deversat asupra a două personalităţi importante cu care avem şansa de a fi contemporani: maestrul Tudor Gheorghe şi realizatorul de televiziune, Lucia Hossu Longin, părintele unuia dintre cele mai bune şi importante produse de televiziune din 1989 încoace, serialul "Memorialul durerii". Pentru că Tudor Gheorghe şi Lucia Hossu Longin îndrăznesc să aibă păreri, deoarece au crezut că sunt liberi să fie solidari cu un post de televiziune, nişte jivine propagandiste angajate într-un război purtat după dictare şi-au vărsat asupra lor veninul, cu o promptitudine suspectă. Tudor Gheorghe este una dintre figurile emblematice ale culturii române, un artist desăvârşit, îndrăgit de foarte mulţi români cu gusturile nepervertite. Lucia Hossu Longin este realizatorul celui mai important şi mai bine făcut documentar de după 1989, o lecţie de istorie netrunchiată, o mărturie atât de necesară înţelegerii a ceea ce a însemnat ciuma roşie pentru sufletul acestui neam. Pe aceşti doi oameni s-au apucat nişte frustraţi, nişte mercenari să-i scuipe, scuipatul la comandă fiind preocuparea lor de căpătâi, dar una în care nici măcar nu excelează, ci o practică cu mediocritate. Când cei de la Antena 3 l-au denigrat pe Andrei Pleşu n-am fost de acord cu acest demers, care, totuşi, era un răspuns la un prealabil atac al scriitorului la adresa unora dintre angajaţii trustului. De această dată însă, detractorii nu au nicio miză, slugărnicia şi apăsatul pe trăgaci la comandă fiind cât se poate de clare. Să ataci mizerabil două figuri importante, doi oameni de valoare, numai pentru că s-au solidarizat cu unii pe care stăpânii tăi îi detestă, e dovada vie a apucăturilor de mercenar. În absenţa unui discernământ primar, a unei minime urme de moralitate, inşi fără de Dumnezeu calcă în picioare valorile acestui popor, oamenii în urma cărora va rămâne ceva durabil, altceva decât nişte venin scuipat într-un gest de falsă simţire civică. În numele cui horcăie coioţii puşi în slujba adevărurilor remodelate, convenabile? Al adevărurilor falsificate, în numele decimării valorilor, atâtea câte ne-au mai rămas. România trece, în primul rând, printr-o criză de identitate, tinerii neavând cunoştinţă de valorile la care se pot raporta. A denigra în cel mai stalinist mod cu putinţă oameni care pot fi oricând modele pentru
generaţia debusolată este, dincolo de atitudinea mizeră, un atac la sănătatea spirituală a acestui neam.comentarii
14 comentarii

Fiind sute de programe tv in Romania (plus alte mijloace de informare)si neputand sa le urmarim pe toate, poate era bine sa ne spuneti si noua despre cine este vorba ca sa fie stirea =stire...
Relu:
16.08.2014 08:40
Asa-zisul mesaj al lui T.Gheorghe, trimis di strainatate, tatal actorului spune ca este o inventie Antena 3.
eugen
16.08.2014 09:12
Dar tu, Bako? Cu ce esti mai bun decat ei, daca asa te exprimi? Si, in acest articol ai fost totusi moderat!
Gigi
16.08.2014 09:33
Inca o dovada despre "echidistanta" Tribunei. Pe cand comunicatul de solidarizare cu Antenna 3 ?
mihail
16.08.2014 11:05
Domnule Bako, va felicit si va multumesc pentru articol!Fiti sigur ca suntem multi romani cu bun simt, deci din categoria celor care va impartasim opiniile, cel putin 7,4 milioane! Haita postacilor e redusa numeric, e direct proportionala cu cei 6% de la euro-parlamentare si tocmai pentru ca sunt putini fac asa mare "galagie". Joaca la cacialma, asa cum a jucat toata viata ownerul lor.
Minerva
16.08.2014 12:45
Voi, comentatori patetici, nu ati inteles nimic din ce-a zis asta.
dandanache
16.08.2014 20:36
PE CINE CHIZDA MA-TI SUSTI NENOROCITULE DE ANI DE ZILE PROFITAND DE UN OARECARE TALENT JURNALISTIC PLIN DE VENIN AIDOMA SERPILOR GADEA,BADEA,CIUVICA? CAT DESPRE CEI DOI MENTIONATI IN ARTICOL : IN 1990 LA ALBA IULIA CEL CARE-TI CANTA DESPRE MUICA-TA A INTRAT IN CATEDRALA NEAMULUI CU O SAPCA PE CAP CU CIUCUREL ROSU FARA A SE DESCOPERI,UIMIND SI INDIGNAND PE TOTI CEI PREZENTI,IAR D-NA LONGIN TINE PARTEA UNUIA CARE NU SE DEOSEBESTE CU NIMIC DE FOSTII TORTIONARI AI NEAMULUI ROMANESC.
TOMA
16.08.2014 20:56
La
@toma
16.08.2014 21:46
nu mai cenzura
eu
16.08.2014 22:09
gigi marga,mai lasa furtunul pe care il folosesti la spalat masini si pune mana pe o carte
christian
16.08.2014 22:24
scuzati-mi greselile gramaticale. injuratura ramane valabila.
TOMA
17.08.2014 10:01
Esti foarte inteligent si cizelat. Semeni cu un manelist din strehaia:::)))
@toma
17.08.2014 13:20
puteti cita toata scrisoarea a III-a lui Eminescu, fiecare rand are talcul lui care nu si-a pierdut din actualitate nici dupa 125 de ani.
trist
17.08.2014 15:37
Nu e nicio problema daca ai alta parere, dar exprim-o civilizat. Pentru injuratura aceea te asigur ca vei regreta. Crede-ma pe cuvant, nu glumesc cu chestiile astea. Daca tot injuri la umbra anonimatului, trebuie sa iti si asumi asta, oriunde ai fi, la Sibiu, Sibiel etc. Pe curand. Mai curand decat te+ai astepta.
pentru cel care semneaza Toma
17.08.2014 16:47
Din aceeasi categorie
serviciul public

Q House

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA