Tribuna
Când plouă, cad și precipitații. Sau cum poate strica adevărul o știre bună
Dragoş BAKO
465 vizualizari

Zilele trecute, mai exact sâmbătă, în ajunul Apocalipsei trâmbițate pe la toate televiziunile, aflându-mă într-un magazin de suveniruri din Curtea de Argeș, am auzit două doamne înfricoșate, dialogând pe tema mobilizării. Una îi explica celeilalte că au pus saci cu nisip lângă casă, legitimând demersul cu o remarcă impenetrabilă: „Sigur va fi ceva, că au spus la televizor!”. Într-adevăr, duminică a plouat în mai toată țara, dar, din fericire, situația a fost departe de dezastrul programat de știriștii care se și vedeau transmițând de pe Arca lui Noe, transformată în car de reportaj. Pentru Sibiu a fost anunțat un cod portocaliu de ploi, pentru intervalul 8-20 al zilei de duminică. Într-adevăr, a plouat fără oprire, toată ziua. Mi-am forțat puțin memoria și, făcând o incursiune în copilărie, mi-am amintit de ploile prelungite ce se întindeau și pe câte două zile. În acele vremuri, fenomenele meteo nu erau asociate codurilor galbene, portocalii sau roșii.

Nu e nimic rău în avertizarea populației aflate în zone cu risc de inundații, dar a te panica în fața unor fenomene precum ploile de duminică din Sibiu, e puțin cam mult. Se întâmplă ca toamna să mai și plouă. Inexplicabil pentru unii, când plouă, cad precipitații. Curios, nu? Parcă văd și acum apa cursă din streașină, bolborosind la impactul cu pământul, scurgându-se printr-un șănțuleț cimentat, spre gura de canalizare.

Amintirile astea au aproape 40 de ani, deci ploile torențiale n-au apărut ieri, după cum ar crede unii reporteri de pe malurile amenajate ale Dâmboviței. În Sibiu s-au înregistrat, după ploile de duminică, câteva incidente: niște copaci căzuți la pământ și câteva subsoluri inundate. Se întâmplau astfel de lucruri și acum zece, douăzeci, treizeci, patruzeci sau cincizeci de ani. Dacă ne îngrozim înaintea unei zile cu ploaie, ce să mai spunem când ar putea cădea precipitații mult mai mult timp, în cantitate mult mai mare? Cum o fi trăit lumea acum patru decenii, când nu azvârleau autoritățile coduri portocalii și roșii către muritorii de rând? Supraviețuirea pare acum o minune, date fiind abordările din prezent.

Luni dimineața o jurnalistă încerca să-l convingă pe un primar din județul Galați că pământul nu va suporta cei cincizeci de litri de precipitații/mp. Omul îi spunea că, din cauza secetei din vară, pământul poate înghiți încă apă, dar duduia nu și nu, o ținea pe a ei, decretând de la sute de kilometri distanță că glia gălățeană e plină de apă, până la refuz. Mi-am amintit de vorba aia, dureros de adevărată: „E păcat să lași adevărul să strice o știre bună”. 

 

 





comentarii
2 comentarii

Un expert meteo afirmă că ciclonul Ashley nu există și a fost inventat în România
Conferențiar doctor Lucian Sfîcă, specialist în meteorologie și cadru universitar, atrage atenția asupra panicii create de experții meteo din România, alături de mass-media inconștientă.

Potrivit conferențiarului, așa-zisul ciclon „Ashley” nu există, fiind o invenție care nu are nicio confirmare la nivel european sau mondial. Domnia sa a explicat, într-o postare pe facebook, că așa-zisul ciclon nu apare decât în România.

Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți.

„Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit”, a comentat Sfîcă.

S-au folosit de "ciclon”, ca să mai dea un tun de milioane de euro fără licitație. Încă o combinație marca PSD-PNL. Ministrul Mediului ar trebui demis

Ministrul Mediului a reușit performanța de a speria o țară întreagă cu un ciclon inventat, căruia i-a dat chiar și un nume, doar pentru a justifica cheltuirea unor milioane de euro fără licitație. În loc să protejeze mediul, acesta se folosește de scenarii apocaliptice fictive pentru a împărți banii publici firmelor de casă, sub pretextul unor măsuri de urgență.

Această manevră nu este altceva decât o combinație marca PSD-PNL, care demonstrează cât de departe sunt guvernanții de adevăratele nevoi ale cetățenilor. Într-o țară unde dezastrele naturale devin doar povești de acoperire pentru afaceri dubioase, demisia ministrului ar trebui să fie imediată și inevitabilă.
Ciclonul statului esuat
01.10.2024 11:47
Arafat recunoaște că a băgat poporul în sperieți cu o banală furtună de septembrie: AȘA AU ZIS SPECIALIȘTII

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat luni, la Antena 3 CNN, că nu s-au produs efectele foarte grave ale ploilor și inundațiilor estimate conform "scenariului cel mai rău" de lucru. "Noi am mers după un scenariu care este scenariul cel mai grav care ni s-a dat de către specialiști", a spus Arafat,
Furtuna in pahar
01.10.2024 18:36
Din aceeasi categorie
Intre sine si bani

Sibiu Opera Festival

Astra Film Festival

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna
Licitatie publica