Tribuna
Când mi se-nfundă buda pe cine chem: pe fotograf sau pe activistul civic?
Dumitru CHISELIŢĂ
2050 vizualizari

Nu credeam (ba credeam, dar sună fain expresia) că în epoca digi şi like şi share, înţelepciunea aceea rurală, eminamente agricolă a ţăranului analfabet şi fără master în marketing şi SEO, să mai fie vala­bilă. Uite că e. "Eu domn, tu domn, cine să ducă sacul?" Păi nu? Deci, clar şi abrupt, pe o voce: pe cine chemi când ţi se înfundă buda. Sau când e să-ţi pui curentul? Sau când vrei să zugrăveşti prin casă? Ştiu răspunsul, "chemi un meseriaş". Bravo. Şi unde găseşti meseriaşul ăla? Hai, s-aud! Păi pe la Germa­nia, pe la Franţa, pe la Italia, pe la IuKei şi Irlanda lui Michael Flatley, Lordul dansului. Pe la noi, mai răruţ. Şi deseori mai scumpuţ. Sau cum ai norocul. În general, a nu avea instalatorul "tău" e mai grav decât a nu avea medicul tău de familie. Că medici sunt, şi ai unde să-i găseşti. Dar un instalator, un electrician, un constructor, un bricoleur, mai greu. Şi acum păstrez mai cu grijă decât cardul cu care mă dau cu Tursibul, numerele de telefon ale instalato­rului şi electricianului. Aşa să faceţi şi voi dacă aveţi o relaţie cu un meseriaş. Că acum, vorba celor de la Times New Roman, sunt nuştiucâţi fotografi profesionişti şi DJ-i la un instalator. Ca să nu mai adăugăm aici numărul de băgători de data în servere, bloggeri, creatori de meme, activişti civici sau jurnalişti cu smartfone şi fără gramatică.

Tot sistemul de învăţământ din România este pus pe baze greşite. Ca şi educaţia de acasă. Toţi învaţă bine ca să ajungă departe, să fie toţi domni, să ia note de 9 şi zece, să dea la facultăţi, să o ardă cu mastere şi doctorate la infinit, să aibă o ocupaţie care nu pute, nu îţi strică şalele, nu te umple de murdărie, doar frecat menta la un birou, opt ore cu pauză de ţigară. Poţi fi expertul lumii în pagini de fais­buc, dar când wc-ul îţi curge exact unde pute mai tare nu îi dai reset şi nu-i instalezi un soft nou mai performant. Nici nu umbli la leveluri şi mai tai din shadows. Ci îl chemi pe nenea ăla cu trusa de scule plină de var, care te rezolvă. Când te-ai mutat la casa nouă care e veche şi tabloul electric este din vremea retragerii aureliene iar căblăraia trebuie înlocuită 120%, ce faci? Chemi DJ-ul să-ţi facă un playlist de nuntă cu tort şi valsumirilor? Chemi pe unul să-ţi facă shoturi pe bază de Jaeger? Sau vin băieţii aceia cu scări, care vorbesc destul de dur, cu 1000 de cleşti, 100 de bur­ghie, lămpi de control şi sârmă­raie, ca să te rezolve? Ei bine oa­menii aceştia, vă spun eu, nu au prea făcut parte din tagma elevilor pupaţi pe obraji de doamna profe­soară la finele anului şcolar, nu erau daţi ca exemple în faţa clasei pe tema "uite unde va da la facultate". Ci au luat o cale mai puţin stu­dioasă, mai puţin "curată", chiar dispreţuită de snobilimea asta cu galerie de diplome înrămate în antreu. CALEA MESERIEI. Meseria nu e pentru proşti, aşa că fiţoşii din cafenele să ciocu’ mai mic. Ca să fii bun meseriaş trebuie să fii şi deştept. Să ştii ce, cât, cum, unde s-a stricat şi ce, cât, cum şi unde trebuie înlocuit ca lucrarea ta să dureze, ca să ai reputaţie de "bun". Ei, unde se mai învaţă asta? La cursurile de la AJOFM? La şcoli private? E o facultă de instalatori sau zugravi? Vor părinţii lu’ puiu’ mamii ca după BAC-ul luat pe repede-nainte el să înveţe ceva util sau să urmeze la infinit tot felul de facultăţi şi post-facultăţi, curăţele ele, dar cam inutile?

Pe bune, ar trebui un sistem de învăţământ şi nu numai, pentru ca noi să producem mai mulţi mese­riaşi. E nevoie de ei mai mult decât de licenţiaţi în abstracţii. Şi poate aşa îi găsim şi noi mai uşor, că nu or pleca toţi pe "dincolo"...






comentarii
6 comentarii

Dumitru, din 300 de cuvinte am inteles asa:
1. UE e rea pt. ca ne "fura" meseriasii
2. Esti "snob" daca mergi la scoala si primesti diplome de master si doctorat

Stiu ce urmaresti
Eu
16.05.2019 08:03
Comentatorul "Eu" pare sa inteleaga doar ce i s-a inoculat sa inteleaga, un fel de paranoia indusa. Articolul pur si simplu subliniaza ceea ce toti simtim de multa vreme in tara: lipsa meseriasilor priceputi si reticentele pe care toti le avem cand vine vorba de a ne da copii la o scoala de meserii. Dar nu, in mod cert e despre putin, dragnea si psd, asa-i mai paranoiacilor?
@ego
16.05.2019 09:49
Dacã tot ce ai vrut sa subliniezi in articolul de 300 cuv e lipsa meseriasilor atunci puteai sa te rezumi la o frazã. In schimb ai ales sa dai prin ricoseu in UE, oamenii cu diplome etc.
Uite, ca sa nu zici ca sunt om rau, iti propun un exercitiu: incearca sa fii macar o data (o singura data!) critic la adresa PSD-ului si nu numai la adresa opozitiei! Eu zic ca ti se usucã condeiu si faci ca vampirii cand vãd lumina zilei
Eu
16.05.2019 10:10
la paranoia esti campion chiselita !!!
nimeni nu a zis ceva de putin dragnea si psd.
dar daca asta e obsesia asa-zisului jurnalist, nu ai ce face.
el trebuie sa presteze cum ii cer cei care il platesc.

numai noi suntem de vina pentru halul in care a ajuns tara, general vorbind. sistemul de invatamant sau sanitar sunt doar o parte din intreg. cat timp o analfabeta e prim-ministru iar iubitele de fotbalisti cu mai putine clase decat trenul sunt mai apreciate decat un doctor, un scriitor sau un inginer recunoscuti in domeniul lor, atunci ce pretentii putem avea.
cat timp directorii de scoli, spitale, institutii publice sunt numiti doar pe criterii politice si semneaza ca popa achizitii fictive la preturi astronomice pentru ca asa li s-a transmit de la partid asta e Romania in care traim.
sa nu uitam ca in sistemul de invatamant nu trece anul si/sau ministrul fara a se "reforma" tot din temelii.

iar ipocritii precum chiselita contribuie din greu la acest lucru.
chiselita are un fix
16.05.2019 10:29
cand ti se infunda buda cheama un psdist. astia stiu sa bage, sa scoata si sa manevreze un rahat. Dovada: parlamentul, camera deputatilor si guvernul. Despre psd Sibiu nu vorbim, ca intra cenzura si ne umple de continutul budei...
un meserias
16.05.2019 20:45
Pt. cei care il combat pe Chiselita... Are dreptate... Greu gasesti un meserias adevarat, bu parat... Si oricat de slab ar fi meseriasul, tot iti cere o caruta de bani... Spre exemplu pt. zugravirea celor trei scari ale blocului in care locuiesc, 4 etaje + mansaeda, ne-au cerut 44 000 de lei... Asa ca nu mai vorbiti in plus... Spuneti un croitor bun, un cizmar bun... N-o sa gasiti, in schimb gasiti 25 de licentiati la un muncitor...
@@@
16.05.2019 22:28
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA