Tribuna
Fabrica Sevis
Când faci din Sibiu un loc ideal pentru ciori, atunci ai ciori
Dumitru CHISELIŢĂ
4070 vizualizari

Ştiu, vă enervează ciorile. Sunt de regulă negre şi se c**ă, pardon, se defechează, pardon, îşi fac nevoile, pardon, fac treaba (astea pentru că m-a acuzat unul că folosesc un limbaj care cică l-ar fi revoltat pe Slavici) mare peste tot, mai ales de sus, pe alei, pe maşini, pe bănci, etc. Fac "cra-cra" în mod ne-melodios. Zboară în grupuri mari şi sunt, hai să fim sincer, urâte. Pentru omul simplu şi urban, pentru care tot ce are aripi şi zboară e pasăre şi atât, ciorile sunt ciori şi punct. Dar sunt de mai multe feluri: corbul, pe care îl veţi vedea la Zoo atunci când vor binevoi să termine şantierul acela interminabil. Pe ăla nu-l vezi în oraş ever, că e prea nobil. Mai e cioara de semănătură, cea care o vedeţi pe la gunoaie sau umplând cerul seara, cu ciocul acela mare şi inestetic. Stăncuţele sunt mai mici de statură şi chiar simpatice, că au ochi albaştri. Le vezi mai ales pe la coşurile şi containerele de gunoi. Cioara grivă este gri la culoare, şi ştiu doar o pereche, era pe lângă stadion, acum or fi plecat şi ele de acolo că nu e de stat. Coţofenele sunt ciori şi ele, dar le vezi doar în zonele de case sau pe terenuri agricole. Şi gaiţa e o cioară, dar am văzut doar una sau două, în Sub Arini. Şi e foarte frumos colorată, are şi albastru. Bun, ce vă enervează pe voi (şi pe mine, ce-i drept) sunt cele de semănătură şi stăncuţele, că ele invadează spaţiul urban sibian.
Dar asta e. Sibiul în felul sau hai să o spunem obiectiv, halul în care e acum, a devenit un oraş duşmănos pentru alte păsări mai frumoase şi mai sonor-cântătoare şi foarte atractiv pentru ciori.  Ce păsări aţi fi vrut bre să aveţi la aşa un hal de municipiu? Flamingi? Privighetori? Granguri? Egrete sau raţe mandarin? Lebede albe-negre şi color? Cocori?
Uite, pe la bloc am avut vrăbii. Stăteau în gardurile vii. Vrăbiile au o calitate: mănâncă orice, de la goange la boabe şi fructe. Aţi smuls gardurile vii din motive ce ţin de fantezii funcţionăreşti de birou cu climă. Sau chiar fără motiv. Vrăbiile s-au rărit şi ele semnificativ, nemaiavând casa lor. Ar fi existat varianta să se mute în
copaci, dar şi ăia i-aţi rărit. S-au înmulţit în schimb goangele. Mai erau, tot pe la bloc, prin oraş, mierle. Mierlele se hrănesc cu râme. Când un şantier îţi betonează şi nisipează tot, atunci papa hrană pentru mierlele frumos cântătoare. Ele pleacă în zonele de case, care-s mai pom friendly. Aveam chiar şi păsări de noapte: cucuvele de regulă. Sau ciufi. Mă repet dacă aş spune că au fost defrişate în rând cu pomii aşa că nu mai spun. Se speria ţăranul de la oraş că "ele aduce moartea", dar te scăpau de şoareci. Acum s-a împânzit zona cu becuri led "eco" de nu mai ştii de e ziuă sau noapte. Iar ele fiind păsări de noapte...
Nici în Sub Arini nu mai sunt păsări cum erau. Insectivorele pleacă pentru că se tot dă cu chimicale cică împortiva căpuşelor dar tare mă tem că targetul e mai larg. Iluminatul, şi acolo, îţi face din noapte zi, deci somn nema pentru ele, că bate reflectorul "ecologic" de se vede din satelit. Ziua nu pot dormi, pentru că e gălăgie de la populaţie şi de la şantiere. Ca să nu mai pomenim aici de manelele hamaciştilor (poliţia locală mimează de mult timp că nu există, deşi ar putea interveni, dar se poate lua salariul şi mai comod, nu?). Deci, pa-pa Sibiu şi de la păsările acestea. Mai avem ceva raţe pe Cibin, dar nu se pune asta.
Dar avem în schimb gunoaie peste tot. Colectate selectiv sau ne, aruncate în coşuri sau pe oriunde că suntem oraş european, în centru e Terasăstadt, nu
există copil căruia să nu-i scape un corn, o forneată, o gogoaşă pe jos, deci NORMAL că dacă oferi cuiva ce îi place la nebunie, e omul tău. Adică, evident, ciorile. Şi tot evident, deşi le oferim "toate condiţili", vorba lui Ceauşescu, ne mirăm că ele sunt tot mai multe. Când faci din Sibiu un loc ideal pentru ciori, atunci ai ciori. Pentru că ai alungat OFICIAL, restul de păsărele simpatice.

comentarii
14 comentarii

Daca nu va place in Sibiu de ce mai stati aici e o tara mare puteti pleca unde va place respectiv unde orasul e condus de un primar din partidul pe care il simpatizati PSD. Aici in Sibiu unde Trif a dus PSD sub 10 la suta puteti doar sa stati si sa criticati administratia in speranta desarta ca partidul pe care il simpatizati va depasi in urmatorii 20 de ani amarati de 10 la suta.
Speranta moare ultima stimate jurnalist pesedist dar moare.
Vivi Dragan
27.07.2021 07:10
Sibiul s-a degradat si e plin de caractere infecte, bronzati din nastere si tot tacamul de specimene urbane!
Un oras asediat de incultura, parvenire, video chat, proxenetism, consum de orice, trafic de orice etc
Un oras sufocat de zona industriala axata pe productie, zona industriala care a adus doar prejudicii sibiului! Au venit numa' valori sa faca "cercetare-dezvoltare", numa valori sa lucreze la banda etc

Sibiul, o bomba sociala gata sa explodeze in orice moment!
27.07.2021 09:23
Mi-ati luat-o inainte cu comentariul... Nu e vorba sa ne placa sau nu in Sibiu, e vorba de o stare de fapt... Oriunde am merge exista probleme (mai multe decat in matematica - vorba celor de la Bere Gratis) - ideea ce ca trebuie sa le identificam si sa le rezolvam. Iar rostul ziaristului - acesta e: sa traga un semnal de alarma, sa arate cu degetul ceea ce trebuie indreptat. Sunteti cam tendentios in comentarii... ( Ce are sula cu subprefectura? Ce au ciorile cu pesedeul si cu procentele la alegeri?!)
@vivi dragan
27.07.2021 09:29
@ 09:29

Doamna Vivi Dragan are coltii ascutiti pentru domnul Chiselita, pentru ca domnului ziarist este printre putinii care scrie, si scrie bine, despre leprele USR-iste.
Iar miss Dragan fiind o fufa USR-ista, nu suporta aceasta critica la adresa valorilor ideologice ale marxismului globalist.

De aceea, la fiecare articol al domnului Chiselita, fufa Dragan baga placa aia cu PSD-ul. O baga aiurea, ca domnul ziarist nu este cu PSD-ul. Dar ce sa faca si USR-istii? Ca pe asta si-au cladit toata propaganda la alegeri, pe discursul anti-PSD.

Asa s-au adunat rezistii, trotinetistii, tefelistii si alti marxisti si au "luptat" contra comunistilor din PSD, care tot marxisti sunt. Vorba aceea, frate, frate, dar branza e pe bani.Asa si USR-istii, au luptat cu fratii lor ideologici pentru ciolanul de la putere. Lucrurile sunt simple, trebuiesc doar observate cu atentie.
27.07.2021 09:49
cand singurele proiecte sunt la comanda corporatiilor si a parvenitilor de carton din oras, gen malul Cibinului, ce pretentii sa ai de la ciobanii din sibiu ?

Totul e facut pe filiera securista USR-ista, tot ce se propune si ce se face e pe prietenii, pe telefoane scurte si la mica intelegere mitico-ardeleneasca!

Un oras sufocat de nesimtire, de parvenire sociala, de egoism si de multa indolenta!
27.07.2021 10:32
ati uitat de aia care se rad de noi in centru, din inaltul cerului: pescarusii
ziceti mersi ca nu au (inca?) apucaturi de pescarusi de plaja de prin alte parti: cum ar fi furatul mancarii din mainile oamenilor. ca clienti ar avea destui.
dar probabil asa se va intampla, va va bate Dumnezeu pt ca va plangeti de ciori.
27.07.2021 10:34
Ala, "unul" care si-a exprimat opinia strict personala, la fel de liber decat dumneata, moncher, nu iti este nici superior si nici inferior. Are exact aceleasi drepturi si libertati (implicit, obligatii) ca oricare cetatean si/sau sibian. Singura diferenta este ca se reprezinta ca persoana privata in timp ce un editorialist reprezinta linia si punctul de vedere macar general acceptat al piblicatiei. Si acel "unul" a fost deranjat de aroma din ce in ce mai pronuntata care inconjoara Tribuna.
Voit sau absolut din greseala, conteaza mai putin. Fapt este ca nu imi doresc sa vad Tribuna transformata in România Mare
Poate conteaza, poate nu. Insa, pana la urma, amandoi avem o varsta la care si decenta limbajului are un loc si un sens
Lipsa argumentelor inlocuita de parul mioritic sau injuratura groasa denota doar o imaginatie limitata, o inteligenta medievala si o totala lipsa de simt al umorului.
Maimuta nu stie folosi metafora. De aia, oricat ar fi de amuzanta, nu poate scrie editoriale.
Claudiu
27.07.2021 11:30
Da, ar putea sa ne ia gogoasa, covrigul sau saorma din mana!
@10:34
27.07.2021 11:31
@ Claudiu

Desigur, voi USR-istii ati prefera ca toate publicatiile sa fie progresiste, comuniste sau marxiste. Nu va ajung Digi si celelalte televiziuni, Adevarul si celelalte ziare puturoase de extrema stanga.
Ei bine, vorba unui clasic de-al vostru, in viata, "ghinion".
Tribuna a fost infiintata ca publicatie NATIONALISTA, de Slavici, iar faptul ca ramane si astazi, in ciuda curentului marxisto-globalizator, pe metereze, este un lucru bun, chiar daca voi progresistii nu apreciati asta.

Ceea ce nu inteleg este ce cautati sa cititi Tribuna, daca nu este pe masura gusturilor voatre LGBT-iste, sodomitilor? Luati-va Digi in brate si cocalariti-va acolo, nenorociti de marxisti ce sunteti. Pentru ce veniti sa murdariti forumurile publicatiilor normale?
27.07.2021 11:43
da, si dupa aia o sa-si aminteasca ce bine era cand doar se cacau ciorile pe ei
@11.31
27.07.2021 13:36
Daca eu sunt userist ar trebui sa fiu macar copil de securist sau macar sereist ca acel partid a fost infintat de SRI. Deci esti pe linga drag lingau pesedist.Iar limbajul pare a unui pesedist aruncat ca multi altii in administratie fara sa aiva un merit sau macar creier dar cu carnet de partid. Deci succes la lipit afise in 2024 cand poate depasiti 10 la suta la Sibiu.
Vivi Dragan
27.07.2021 15:04
"@ Claudiu", realizezi ca suntem la mai mult de un sfert de secol de cand s-a cam terminat aia (pe sistem rusesc) cu voi si noi ? Ca nu s-a dat inca nici o lege care sa ne oblige sa fim cu totii inregimentati politic si ca, mai ales, impartitul asta etern in tabere pro si contra e o forma de rasism deloc noua ? Merge mult in spate, cam pe vremea imperiului roman s-a inceput cu dezbina si stapaneste. Dar, daca gresesc ma poti corecta
Nu toti suntem useristi, pesedisti, liberali sau pemepisti. SI nu toti visam sa ajungem din lipitori de afise cel putin secretari de stat. Unii dintre noi mai si muncesc, mai au si vieti si cate un gratar cu prietenii unde "sus ala !.... jos celalalt !" nu exista. Sper, imi si iti doresc din suflet sa poti procesa bucatica asta de informatie banala
Sper ca pe viitor sa intelegi ca subiectul "forumului" de aceasta data includea cuvantul "ciori". De unde si cum ai reusit sa faci conexiunile astea nebunesti cu tot felul de scenarii, useristi, elgebitisti, curentul marxist globalizator, marturisesc ma depaseste.
Asta insa nu ma impiedica sa te consider un periculos incurabil. Asemeni oricarui alt individ cu idei putine, fixe si seci.
Crezi sau nu, eu am trecut pe aici doar sa iti bag batul prin gard in timp ce mananc niste popcorn si ma distrez cum suna latratul tau nationalist.

pe si se; stiai ca unii pretind ca spiona pentru Ungaria si altii ca ar fi spionat pentru Germania ? Cum cine ? Slavici, moncher
Nu de alta dar si elicopterul zboara. Nu doar cioara. Doar ca elicopterul nu-l pot manca nici cainii turbati
Claudiu
27.07.2021 17:47
Din nou acest ziarist PSD-ist isi face numarul si ne jigneste pe toti Sibienii care mai suntem onesti si neutri .
Citat : - ,,Ce păsări aţi fi vrut bre să aveţi la aşa un hal de municipiu?,,
Pe el nu il intereseaza parerile specialistilor autorizati care plaseaza orasul nostru in topul oraselor romanesti, la toate capitolele : nivel de trai, salarii decente, educatie, somaj scazut, turism - majoritatea agentiilor de specialitate recomanda sibiul locatie de top de vizitat.
Paul
Paul
27.07.2021 23:06
@Paul
noi ne comparam cu ce putem fi nu cu cacatul care e restul Romaniei :)
28.07.2021 16:49
Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia